Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dombrovskis za večernji

Ne dolazim dijeliti lekcije, ali Vlada treba učiniti više

naslovnica
28.05.2015.
u 18:25

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK, novinaru Večernjeg lista Tomislavu Krasnecu dao je ekskluzivni intervju

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije, za kojeg njemačke novine tvrde da dolazi očitati bukvicu hrvatskoj Vladi zbog izostanka reformi, danas je u Bruxellesu dao ekskluzivni intervju za Večernji list uoči sutrašnjeg posjeta Hrvatskoj.

Koliko su veliki rizici pred kojima se nalazi hrvatsko gospodarstvo i provodi li hrvatska Vlada dovoljno reformi?

Ekonomski i fiskalni izazovi u Hrvatskoj su takvi da je potrebno puno toga učiniti. Hrvatska je u proceduri (smanjenja) prekomjernog deficita. Naša prognoza je da će ove godine proračunski manjak biti 5,6 posto BDP-a i, pod pretpostavkom da ne bude promjene politike, 5,7 sljedeće godine. Dakle, sigurno je da postoji potreba da se pojačaju fiskalni napori kako bi se javne financije vratile na održivi put. Osim toga, Hrvatska ima i prekomjerne makroekonomske neravnoteže. Stoga smo dali niz specifičnih ekonomskih preporuka kako bi se riješile te neravnoteže.

Vidjeli smo da ste 13. svibnja zaključili da je Vladin program dovoljno ambiciozan, no u popratnom dokumentu Komisije izrijekom se kaže da je “razina ambicije ispod očekivane”. Čini li zaista naša Vlada dovoljno?

Zaključili smo da je nacionalni program reformi dovoljno ambiciozan da se izbjegne pojačanje procedure. Ali i dalje postoje mnogi makroekonomski izazovi kojima se treba baviti. I treba više učiniti po tom pitanju.

>>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje.

>> EK traži da zbrinemo ukupno 1062 izbjeglice i tražitelja azila

>> EK: Analiza o kojoj piše Bild nije tajna

Komentara 7

AR
aristip
19:07 28.05.2015.

Milanović i ova Vlada su svjesni da svojim postupcima štete Hrvatskoj i građanima Hrvatske ali neće da odstupe jer se boje da bi mogla doći Vlada koja će istjerati njihove uhljebe iz agencija, javnih poduzeća....

Avatar zabadalo5
zabadalo5
22:10 28.05.2015.

Vlada je trebala učiniti više, ali nije! Vrijeme je da preuzmu odgovornost za svoju nesposobnost i odu!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:55 28.05.2015.

Najbolja stvar koju ova amaterska skupina koja se naziva "vlada" može napraviti jest da raspiše izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije