Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedne male ruke

Ne bih ja u stanu, u zgradi, izdržao ni sat vremena

28.08.2015. Slavonski Brod - Toni OIujević (10) iz Bebrine pokraj Slavonskog Broda jedan je od najmladjih traktorista u Hrvatskoj. Snimljen u traktoru, kako hrani svinje i goveda, pomaze u poslovima silaze kukuruza...na fotkama i s ocem Stjepanom Photo: I
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
31.08.2015.
u 22:00


Desetogodišnji Toni hrani svinje, vodi krave na ispašu i – ore

Pomažem tati u svemu što treba oko posla na farmi, a traktor vozim od prvog razreda – govori desetogodišnji Toni Olujević iz Bebrine pokraj Slavonskog Broda, vjerojatno najmlađi traktorist u nas.

Toni vozi tri traktora, ali i kombajn kada otac Stjepan dopusti. Vršenje žita na plus 40 za njega ne predstavlja problem. Rano ustajanje, hranjenje svinja, krava i bikova te nakon toga odlazak s tatom na njivu njegova su svakodnevica. Unatoč svemu, ovaj mali zaljubljenik u život na selu nikada se ne bi mijenjao za mjesto s gradskim klincem. Svojim vedrim pogledom na život i ljubavlju prema domaćim životinjama, simpatični dječak osvaja sve oko sebe.

– Obično ustajem oko pola sedam ujutro i odmah krećem u akciju. Prvo treba namiriti svinje. Bacim im kukuruz, očistim... Životinje su navikle na mene, slušaju me – kaže Toni.

Malom Bebrincu nije teško raditi oko životinja, ali najviše voli na njivu pa zaorati. Naučio je voziti traktor još u prvom razredu, a za volan je sjeo čim su mu ruke i noge dovoljno izrasle da može stisnuti "gas, bremzu i kuplung". Katkada cijeli dan provede na njivi.

Kaže da zna biti jako vruće, ali za rashlađivanje ipak ne nosi sanduk piva. Dovoljni su, kaže, 'ladna voda i mokar ručnik. Povratak s njive, međutim, ne znači i kraj radnog dana.

– Predvečer oko 6 idemo po krave na pašnjak. Kad se dotjeraju kući, mama i strina ih doje, a tata i ja hodamo oko bikova, čistimo, i tako... – nastavlja Toni, kojega smo ovih dana zatekli kako pomaže u poslovima silaže. Kada kukuruz ne rodi dobro, kao što je to ove godine, treba ga samljeti da bi se napravila smjesa kojom će se hraniti stoka. Kukuruz se istovari i razvuče, nakon čega slijedi gaženje traktorom, a dječak je tu među najaktivnijima. Taj posao jednostavno obožava.

Znajući za to, susjedi ga po selu zovu za ispomoć, a on se sa svojim traktorom uvijek rado odazove.

Olujevići imaju 45 hektara zemlje na kojima uzgajaju kukuruz, zob, ječam i soju. Jedna su od samo dvije obitelji u selu koje još uvijek uzgajaju krave. Sestra Barbara (22) završila je menadžment, ali nema stalan posao, brat Ivan (17) je srednjoškolac. I oni pomažu kada zatreba, ali posao na farmi nije im toliko privlačan kao Toniju, koji se nameće kao budući vlasnik imanja.

– Toni se još malo dijete volio penjati na traktor, taj rad u poljoprivredi nekako mu se zavukao pod kožu. Brat i sestra uskoče kada zatreba, ali njih više zanimaju neke druge stvari. On, međutim, uživa u tome – kaže majka Manda.

Od jela Toni najviše voli domaću kobasicu, šunku i kulen, posebno malo ljući. Salame i hrenovke nisu na njegovu meniju. Zato je, smiju se ukućani, izrastao velik i jak. Toni je i dobar učenik, prva dva razreda prošao je s odličnim, a treći s vrlo dobrim uspjehom. Nađe vremena i za hobi, aktivan je u mjesnom nogometnom klubu, ali i u dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

– Navikao sam ovako živjeti. Nije za mene grad. Ne bih izdržao u stanu ni sat vremena – smije se Toni.

>>Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik

Ključne riječi

Komentara 6

ZD
zdepar
22:05 31.08.2015.

– Navikao sam ovako živjeti. Nije za mene grad. Ne bih izdržao u stanu ni sat vremena – smije se Toni. - dijete, opameti se dok je još vrijeme, vidi kako naši političari lijepo žive u gradu , a baš ništa ne rade

LI
list68
08:02 01.09.2015.

Nisam ni sumnjao da su Slavonci vrijedni ljudi. No nedopustivo je da dječak od 10 godina vozi "poljoprivredne strojeve", i onda se svi hvale s tim. Kada se desi nesreća onda niko ne zna kako se to dogodilo, ljudi pa on je ipak 10-ogodišnji dječak.

KO
koko31
22:32 31.08.2015.

sam rad u poljoprivredi više neće biti dovoljan moderna poljoprivreda zahtjeva široko znanje ne samo o kulturama koje uzgajaš već i o ekonomiji prvenstveno kako i gdje plasirati svoj proizvod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije