Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će ga graditi?

Natječaj za Pelješki most: Osam tvrtki pozvano u drugi krug

Pelješki most
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
10.03.2017.
u 18:15

U prvom krugu natječaja potkraj 2016. godine stiglo je 12 zahtjeva za sudjelovanje u projektu vrijednom 1,75 milijardi kuna.

U drugi krug natječaja za gradnju Pelješkog mosta ušlo je osam tvrtki odnosno konzorcija, doznaje Večernji list. U prvom krugu natječaja za koji je rok prijave bio 2. prosinca 2016. godine, Hrvatske ceste zaprimile su ukupno 12 zahtjeva za sudjelovanje u tom projektu.

Nakon pregleda i ocjene tih zahtjeva, natjecateljima koji nisu udovoljili uvjetima tehničke, pravne i financijske sposobnosti poslane su obavijesti da ne ulaze u drugi krug, a oni koji su udovoljili tim uvjetima pozvani su da dostave financijske ponude. No natjecatelji koji nisu ušli u drugi krug imaju pravo žalbe. Od njih četiri kojima su se Hrvatske ceste zahvalile na prijavi, jedan je natjecatelj 7. ožujka uložio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

Imena tvrtki su tajna

A dok se ta žalba ne riješi, cijeli natječajni postupak za graditelja Pelješkog mosta se zaustavlja. Imena tvrtki koje su poslale ponude, koje su pozvane u drugi krug i ime tvrtke koja se žalila zasad se ne iznose u javnost jer su, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, informacije o potencijalnim natjecateljima u ovom ograničenom postupku javne nabave tajne. Tek nakon što se riješi žalba koju je jedan natjecatelj podnio DKOM-u, počet će se s procedurom podnošenja konačnih ponuda u drugom krugu.

Nakon što te ponude stignu te se provjere i ocijene, Hrvatske ceste mogu izabrati napovoljniju ponudu. No i nakon toga će oni koji nisu odabrani imati pravo žalbe DKOM-u. I dok se ta žalba ne riješi neće biti moguće potpisati ugovor s izvođačem radova. Stoga je realno očekivati da će se ime graditelja Pelješkog mosta znati vjerojatno tek na jesen.

Sufinanciranje iz fondova EU

Procijenjena vrijednost radova za gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta je 1,75 milijardi kuna. Broj pristiglih prijava svjedoči o velikom interesu građevinskih kompanija iz cijelog svijeta za taj projekt.

Usporedo s natječajem za gradnju mosta koji će spojiti krajnji jug s ostalom Hrvatskom, priprema se i dokumentacija za konačno podnošenje tog projekta Europskoj komisiji za njegovo sufinanciranje iz fondova EU.     

>>Vlada donijela odluku o Pelješkom mostu: 'Vjerujem da je ovo ohrabrujući signal'

>>Ugrožava li Pelješki most glineno dno zbog kojeg bi morao na stupove više od zagrebačke katedrale?

Ključne riječi

Komentara 6

MI
miso
21:19 10.03.2017.

... Tunel je sigurniji, jeftiniji, nikome (BiH) ne smeta, u slučaju napada (rata) prvi će stradati ... Hej, ljudi, gdje vam je mudrost?

Avatar cluesblues
cluesblues
01:13 11.03.2017.

uf koja ce se tu lova okrenut ispod stola...

MI
miso
21:11 10.03.2017.

Gradite tunel a ne most!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije