navigacija Hrvatska 15
Ne želi biti uteg Vladi

Crnoja više nije ministar: Premijeru sam podnio ostavku, ne želim biti uteg Vladi

Predočio sam sve dokumente hrvatskoj Vladi i pravnim ekspertima koji su ocijenili da nema krivnje koji mu vi stavljate na teret, ali ne želim biti uteg ovoj Vladi i premijeru sam podnio ostavku, kazao je Crnoja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mijo Crnoja nije više ministar branitelja. Nakon dva dana vijećanja u Banskim dvorima, Crnoja je sam podnio ostavku na dužnost za koju je povjerenje dobio u petak. 

U Vladi su pravni stručnjaci jučer i danas proučavali svu dokumentaciju vezanu uz optužbe na račun ministra branitelja Mije Crnoje, nakon čega su premijer Tihomir Orešković te prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov s njim obavili razgovor u Banskim dvorima.

Sada bivšeg ministra javnost je nakon samo nekoliko dana od imenovanja počela prozivati za utaju poreza, nasilje i lažiranje podataka. Sporna je adresa njegova stanovanja u Samoboru, budući da mu obitelj živi u Zagrebu, uvjeti pod kojima je dobio namjenski kredit za izgradnju kuće u Samoboru koju još nije sagradio, kao i da je više puta prijavljivan za fizičko nasilje. Zbog toga njegovu ostavku traži saborska oporba. Crnoja odbacuje sve optužbe i tvrdi da je izložen medijskom linču, a kao dokaze u svoju korist donio je u Banske dvore opsežnu dokumentaciju. Pravni stručnjaci tu su dokumentaciju pregledavali sinoć do kasno, a nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj Crnoja nije nazočio, nastavljena je njezina analiza.

22.00 sati – Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja komentirao je na Twitteru kako nakon ostavke Mije Crnoje upravljanje Ministarstvom branitelja preuzima njegova zamjenica Vesna Nađ, inače članica SDP-a. Opširnije OVDJE

20.50 sati – Svih ovih dana smo slušali, gledali i čitali teške optužbe, tom smo problemu stupili vrlo ozbiljno, proučili smo sve, to su sve bile laži i obmane, jedna klasična haranga – komentirao je ostavku Mije Crnoje šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Opširnije OVDJE.

20.30 sati – Crnoja je kao branitelj koji se borio za ovu zemlju zavrijedio malo pažnje, zato smo mu dali ova dva dana, tražili smo mišljenje od stručnjaka, imali smo diskusije. Danas je Crnoja predao ostavku i ja sam je prihvatio. Zahvalio bih gospodinu Crnoji što se borio za ovu zemlju i svim braniteljima, meni je ovo ministarstvo prebitno i naći ćemo novoga čovjeka uskoro. Crnoji želim sve najbolje – rekao je premijer Orešković

20.25 sati – Slažemo se i poštujemo odluku gospodina Crnoje, u potpunosti razumijemo da za njega ova dva dana nisu bila jednostavna, ali nisu bila jednostavna ni za hrvatsku javnost. Ostavili smo neko vrijeme da utvrdimo sve činjenice, nema kaznene odgovornosti, ali postoji element i moralne i političke odgovornosti koju je on ipak odlučio preuzeti. Mi kao Most poštujemo sve ono što su hrvatski branitelji napravili pa tako i ono što je gospodin Crnoja napravio za hrvatsku državu. To nije u pitanju, ali postoji razina političke i moralne odgovornosti koju je on preuzeo – komentirao je Miroslav Šimić iz Mosta. 

20.10 sati – Protekla su dva dana u kojima smo raspravljali i vijećali. Predočio sam sve dokumente Vladi i pravnim ekspertima koji su ocijenili da nema nikakve krivice koju mi insinuirate i stavljate na teret. Međutim, ja ne želim biti uteg ovoj vladi, ne želim biti problem zbog čega Vlada ne bi uspjela i Hrvatska krenula na bolje. Premijeru sam podnio ostavku i ovim putem želim pozdraviti hrvatske branitelje – rekao je kratko Crnoja uz kojeg su stajala dva njegova savjetnika Herman Vukušić i Josip Jurčević. Očekuje se da uskoro izjavu pred Vladom da i zastupnik Mosta Miroslav Šimić.

20.00 sati – Neslužbeno, Mijo Crnoja nije više na dužnosti ministra branitelja. Još se čeka službena potvrda Vlade, odnosno da novinarima pred Banskim dvorima to potvrdi netko od vladajućih. 

18.15 sati – Sastanak je jučer trajao punih 11 sati, no odluka nije donesena, a danas je počeo oko 15 sati i još se čeka što će premijer odlučiti o sudbini svog ministra. 

Oko 14.30 sati u zgradu Vlade ušao je predsjednik HDZ-ova Odbora za veterane Josip Vidović, no na novinarska pitanja nije želio odgovarati, piše portal televizije N1.  Jučer je u Banskim dvorima održan 11-satni sastanak na kojem su bili Orešković, Karamarko i Petrov, te sam Crnoja, no nisu donijeli nikakvu odluku, već su je odgodili za četvrtak, nakon što dobiju izvješće pravnih stručnjaka.

"Nitko u Vladi neće nasjedati na provokacije"

 "O ministru Crnoji odlučit će premijer na temelju procjene je li u ovom slučaju prekršen zakon, a u skladu sa svim demokratskim običajima i načelima pravne države", napisao je oko 15.30 sati na Facebooku potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te dodao kako "ničije prijetnje, laži ili pritisci to ne mogu promijeniti".  "Također, nitko u Vladi neće nasjedati na provokacije po kojima bismo trebali smjenjivati ministra prije nego nedvojbeno ustanovimo je li se on ogriješio o zakon", napisao je Karamarko. Osvrnuo se i na pisanje pojedinih medija da je na sinoćnjem sastanku izjavio da će "branitelji krenuti u rat ako ministar Crnoja bude smijenjen". "Takva objava na jednom domaćem portalu obična je laž. Volio bih da su branitelji iz šatora u Savskoj pokušali saznati jesam li to rekao prije nego su sazvali svoju konferenciju za medije", poručio je Karamarko.

 

[NEĆEMO POPUŠTATI PRED PRITISCIMA I PROVOKACIJAMA]Nikad nisam izjavio da će branitelji krenuti u rat ako ministar...

Posted by Tomislav Karamarko on 28. siječnja 2016

Ministar Crnoja je u zgradu Vlade na Markovu trgu stigao jutros prije sjednice Vlade kojoj ipak nije prisustvovao. Još je sinoć najavljeno da će se o njegovoj sudbini razgovori nastaviti nakon sjednice Vlade. 

Sinoć oko 1.20 sati pred novinare je izašao savjetnik za medije HDZ-a Miljenko Manjkas.  – Razgovori se nastavljaju sutra. Provjeravali su se svi papiri. Nastavit će se sutra na Vladi. Crnoja neće biti na sjednici. Dosad su se konzultirali Vladini pravnici, sutra zovu vanjske eksperte koji će napraviti izvještaj o cijelom slučaju. Taj dokument bi premijeru i dvojici potpredsjednika trebao dati sliku jesu li i koliko kršeni zakoni. Kad dobiju izvještaj, donijet će odluku o sudbini ministra. Ne žele suditi na temelju medijskih napisa niti na temelju svojih ili Crnojinih procjena. Nego na temelju ekspertnog izvještaja. Odluka se očekuje nakon sjednice Vlade, negdje oko 15 sati – poručio je sinoć Manjkas novinarima nakon 11 sati čekanja.

>>Vlada imenovala Crnoju u Koordinaciju za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom

>>Mijo Crnoja podnosi ostavku, novi ministar stiže iz Tigrova?

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (46 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

642
Registracija
 • qweqwe qweqwe

  28.01.2016 u 15:24h

  Nemojte još odlučiti, pustite Bagu neka čeka po hladnoći
  142 76% 46
 • samopravda17 samopravda17

  28.01.2016 u 15:32h

  Ovo je pobjeda demokracije i pravosuđa,optuženi je dobio šansu da se obarni od optužbi, ako nije uspio nema što tražiti već napusiti.Sad ćemo vidjeti što će Kolinda učiniti u vezi prisluškivanja,mislim da će njen sud biti biti isto vrlo strog,ne samo jednu osobu.
  101 71% 42
 • fuk-po fuk-po

  28.01.2016 u 15:29h

  "I napaćena udba i svi udbaški mediji uperili su svoj izmučeni pogled u Banske dvore gdje se upravo rješavala sudbina čovjeka koji je najavio registar izdajnika. Povijest je čekala 4 dana da bude napisana...."
  72 60% 48
 • Pape5 Pape5

  05.02.2016 u 19:45h

  Kako došao, tako otišao.
  1 100% 0
 • kafka kafka

  02.02.2016 u 10:46h

  Crnoja je svojim izjavama pokazao da nije dostojan ministarske pozicije. Sam sebe je diskreditirao i sam sebe je pokopao pred kamerama.
  1 100% 0
 • kafka kafka

  01.02.2016 u 21:31h

  Kućni broj se dodijeljuje rješenjem katastarskog ureda zgradi s uporabnom dozvolom a ne građevinskoj parceli. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Na web stranicama Hrvatske geodetske uprave stoji odgovor na potanje "Kada i na koji način izdati Rješenje o kućnom broju?" . . . . Ono je: "Rješenje o kućnom broju donosi katastarski ured po službenoj dužnosti nakon što katastar zaprimi Izvršnu uporabnu dozvolu. Podaci o adresi i kućnom broju iz rješenja unose se direktno u bazu podataka o katastarskoj čestici, i nije potrebno u prijavnom listu za katastar iste dodavati od strane katastarskog ureda. U slučajevima kada evidenciju o kućnim brojevima vode jedinice lokalne samouprave po zaprimanju izvršne uporabne dozvole u okviru upravnog postupka potrebno je dopisom od jedinice lokalne samouprave zatražiti da ista izda rješenje o kućnom broju i isto dostavi katastarskom uredu."
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare