Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVINSKA ŠTEDNJA

Nasljednici iz drugog mirovinskog stupa dobili 200 milijuna kn

02.02.2015., Zagreb - Radnici na gradilistu nove zgrade u Oreskovicevoj ulici montiraju skelu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
05.02.2016.
u 21:28

Moguće je uzeti obiteljsku mirovinu iz prvog stupa i novac iz drugog, no iskustvo kaže da to ne mora biti povoljno za sve obitelji

Nasljeđivanje mirovina iz drugog mirovinskog stupa jedan je od razloga zbog kojih javnost burno reagira na sve prijedloge o ukidanju privatne mirovinske štednje i povratku na stari model. Iz dvaju mirovinskih fondova doznajemo da su obiteljima njihovih preminulih članova dosad isplatili oko 98 milijuna kuna mirovinske štednje.

Cijeli iznos bez naknade

Privatni mirovinski fondovi trenutačno raspolažu sa 74 milijarde kuna pa je iznos isplaćene štednje nasljednicima relativno mali ako se gleda vrijednost cjelokupne imovine. No, obitelji koje su naslijedile ušteđeni novac i nakon ostavinske rasprave dobili ga na ruke sigurno ne misle tako. Najveći AZ mirovinski fond nasljednicima je od 2003. do sada isplatio 64,1 milijun kuna, a PBZ-CO mirovinski fond 33,5 milijuna kuna. Iz tog bi se moglo zaključiti da su sva četiri mirovinska fonda nasljednicima isplatila blizu 200 milijuna kuna.

Nasljeđivanje privatne mirovinske štednje regulirano je zakonom, ali novac se može odmah povući jedino ako osiguranik umre prije nego što iskoristi svoje pravo na mirovinu, primjerice s 40 ili 50 godina života. U slučaju prerane smrti osiguranika, njegova se štednja može raspodijeliti ili za isplatu obiteljske mirovine zakonskih nasljednika ako na nju netko od članova obitelji ima prava, ili se nasljednicima isplaćuje u cijelosti. U Regosu kažu da cijelu ušteđeni iznos prosljeđuju nasljednicima bez ikakve naknade nakon što im dostave potrebne podatke i okonča se ostavinska rasprava. Stjecanje prava na obiteljsku mirovinu regulirano je Zakonom o mirovinskom osiguranju i, ako se utvrdi da maloljetna djeca ili neki drugi članovi obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu, sav se novac iz drugog stupa prebacuje u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. U slučaju da nitko nema uvjeta za obiteljsku mirovinu, novac se, preko Regosa, isplaćuje nasljednicima. Hrvatska ima 229 tisuća korisnika obiteljskih mirovina, supružnika ili djece, koja u prosjeku iznosi 1879 kuna. No, za veliku većinu su to mali iznosi od po nekoliko stotina kuna, ovisno o naplaćenim mirovinskim doprinosima. Biserka Žalac, predsjednica uprave Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva, kaže da je zakonodavac predvidio mogućnost nasljeđivanja sredstava iz drugog stupa i ostvarivanja prava na manju obiteljsku mirovinu samo iz prvog stupa uvažavajući okolnosti u trenutku smrti osiguranika.

– Bilo je već ranije slučajeva da obitelj podigne sredstva, a da kasnije traže da vrate novac jer su, primjerice, djeca dobila vrlo malu mirovinu koju će koristiti dugi niz godina. Međutim, jednom kad se sredstva naslijede, više nema povratka – upozorava Žalac. Postoje i okolnosti u kojima je financijski bolje za korisnike da prvo naslijede sredstva, a tek onda ostvare pravo na obiteljsku mirovinu (npr. dijete ima još samo godinu dana pravo na mirovinu po osnovi školovanja). Kako je život nepredvidiv, i tu može doći do problema ako, primjerice, kasnije dijete postane trajno nesposobno za rad i privređivanje pa mu doživotno ostane umanjena mirovina.

Vraćanje u prvi stup

U ovom trenutku Raiffeisen MOD isplaćuje samo 146 mirovina iz drugog stupa, a svi drugi koji su stekli uvjete za mirovinu vratili su se u prvi stup jer im je to povoljnije. Prve značajnije isplate mirovina iz drugog stupa očekuju se nakon 2020., kada će u mirovinu krenuti generacije rođene prije 1963. godine. Dotad bi trebalo pravo na 27 posto dodatka na mirovinu proširiti i na osiguranike drugog stupa jer će u suprotnom njihove mirovine biti smanjene.

Kad osiguranik ide u mirovinu, on bira hoće li da sav novac ide samo njemu (doživotno ili u kraćem roku), ili će je dijeliti sa supružnikom. Odluči li se na ovu drugu varijantu, njegova se mirovina nastavlja isplaćivati supružniku.

Komentara 2

ML
Mlad75
22:56 05.02.2016.

Milanovićeva vlada je prije godinu dana iz drugog mirovinskog stupa uzele novce od djelatnika ministarstva odbrane, MUP-a i još nekih državnih službenika i time popunila proračunske rupe.....što je sa tim i kako tada nitko nije to tumačio kao uzimanje novaca iz privatnog djela tih djelatnika???

MI
mijas1505
11:09 06.02.2016.

To je bila lijeva "Milanovičeva " vlada i tada njihova odluka nije bila protuzakonita jer ljevičari ne griješe. I nemojete to više dovoditi u pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije