Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatske superjahte

'Naši su klijenti najrespektabilnije svjetske tvrtke iz inženjerstva i brodogradnje'

marijan
Foto: Pixsell
1/2
21.08.2014.
u 16:15

Hrvatska superjahta CM42 riječku je tvrtku za projektiranje i dizajn brodova AITAC uvrstila među sedam finalista ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja za dizajn The International Yacht & Aviation Awards...

Hrvatska superjahta CM42 riječku je tvrtku za projektiranje i dizajn brodova AITAC uvrstila među sedam finalista ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja za dizajn The International Yacht & Aviation Awards. Iako prestižna nagrada, koju dodjeljuje britanski časopis "design-et-al", nije stigla u Hrvatsku, superjahta hrabrog dizajna nije prošla nezapaženo među stručnjacima koji su se okupili na pravoj engleskoj ceremoniji u Londonu. Direktor i vlasnik AITAC-a Marijan Lorencin i mladi dizajner Valdi Knapić bili su ondje u izabranom društvu, na jednom se mjestu, kažu, zaista okupila "krema industrije", kako iz projektiranja tako i iz dizajna.

– Iako nismo pobijedili, sam ulazak među finaliste u konkurenciji s prestižnim imenima u svijetu dizajna jahti sasvim nam je dovoljna nagrada i potvrda da smo na pravom putu, a njime namjeravamo koračati i dalje – ističu. Štoviše, i sljedeće će se godine prijaviti za to natjecanje, u kategoriji interijera superjahte koji je u fazi završetka.

A priča o AITAC-u, danas grupaciji koju čine AITAC Hrvatska, fokusiran na projektiranje i dizajn brodova i megajahta, i AITAC B.V., usmjeren na razvoj PLM (Product Lifecycle Management) rješenja i CATIA V6 alata za projektiranje u brodogradnji s podružnicama u Francuskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te tvrtkom kćeri u Njemačkoj, počela je prije devet godina u riječkom dnevnom boravku Marijana Lorencina.

Poduzetnički duh

– Počela je kao i većina drugih međunarodno uspješnih start-up poduzetničkih priča o kojima često imamo prilike čitati, no rijetko kada imamo prilike izravno upoznati one koji su u tome uspjeli. Nakon završenog studija brodogradnje radio sam u jednom projektnom uredu na projektima za strane naručitelje i nakon prikupljenog praktičnog iskustva, odlučio sam osnovati vlastitu tvrtku i krenuti – prisjeća se Lorencin. Želja za samoostvarenjem, poduzetnički duh i jasna vizija bili su mu vodilja te je 2005. godine, s nizozemskim partnerima AITAC B.V., osnovao AITAC u kojemu je i sada većinski vlasnik. Bio je jedini zaposlenik, s uredom u vlastitom domu, a nakon godinu i pol s prvim projektom za francuskog naručitelja CMN Shipyard zaposlio je još troje ljudi i cijeli tim bez puno razmišljanja preselio na dvije godine – u Francusku. No, riječki ured, tada na novoj adresi u poduzetničkom inkubatoru u Tehnološko-inovacijskom centru, nije zatvorio. Lorencin je od prvog trenutka, kad je osnovao tvrtku, znao što mu je cilj – stvoriti respektabilni svjetski brend u projektiranju i dizajnu inovativnih brodova i u tome je uspio.

– Prva prekretnica i veći projekt, koji nas je izdigao na međunarodnoj, ali i domaćoj sceni projektanata, bio je SWIFT141 za naručitelja iz Abu Dhabija na kojemu smo počeli raditi 2008. godine. Za taj projekt izabrani smo kao vodeći inženjerski tim na projektiranju tehnički najizazovnije preinake 135-metarske fregate u 141 metar dugu superjahtu. Ta je jahta trenutačno šesta po veličini, ali najbrža megajahta na svijetu. Udvostručili smo tim, potom izišli iz faze inkubacije u poduzetničkom inkubatoru i preselili se u novi ured – nastavlja Lorencin.

U usponu AITAC-a kao ključne točke danas izdvaja 2010., kada je ugovorena dugoročna suradnja i podrška s eminentnim njemačkim brodogradilištem Meyer Werft na projektiranju i razvoju najluksuznijih putničkih brodova, godinu dana kasnije ponovno jačanje tima novim stručnjacima i useljenje u vlastiti moderan prostor u industrijskoj zoni Žegoti u Kastvu te prije dvije godine potpisan CAA ugovor za strateško partnerstvo s francuskom tvrtkom Dassault za razvoj CATIA V6 alata za projektiranje u brodogradnji, koji je AITAC grupa potpisala prva u svijetu.

– U svim godinama poslovanja bilježili smo rast prihoda i broja zaposlenih, lani smo od Ministarstva poduzetništva i obrta dobili nagradu kao najbolji izvoznik u kategoriji malih poduzetnika, a trenutačni udio izvoza u ukupnom prihodu iznosi više od 97 posto. Na našoj su listi klijenata najrespektabilnije svjetske tvrtke iz područja inženjerstva i brodogradnje: brodogradilišta Meyer Werf za koje radimo na projektima superluksuznih putničkih brodova i implementaciji rješenja i alata za brodogradnju, isto radimo i za jedno norveško brodogradilište te francuski Constructions Mécaniques de Normandie i Piriou, tu je Abu Dhabi MAR i mnogi drugi – niže poslovne podatke Lorencin. Pritom ističe da AITAC tim ne kategorizira projekte na male i velike jer im je svaki jednako bitan i svaki klijent ima jednak tretman. Svi projekti pridonijeli su stvaranju cjeline, stvaranju puta koji ih je doveo do međunarodno priznatog AITAC brenda. Za njih su najuspješniji projekti oni kojima su klijenti bili zadovoljni, koji su bili izazovni, na kojima su stjecali nova znanja i iskustvo za buduće projekte. Jedan od takvih, ističe Lorencin, sigurno je SWIFT141, jer riječ je o iznimno složenom projektu na kojemu je radio veliki multinacionalni i multidisciplinarni tim na izdvojenim lokacijama dulje vrijeme. Posebno mjesto ipak ima projekt CM42 jer je posrijedi njihov razvojni koncept. U poslovanju su, objašnjava Lorencin, u pravilu angažirani u određenim fazama projekata za naručitelja, a u ovoj superjahti kroz sve faze projektiranja objedinjuju projekt kao cjelinu.

– Dugoročni cilj našeg poslovanja je zaista objediniti cijeli proces od projektiranja do proizvodnje finalnog proizvoda. Ostvarenje svih naših snova bila bi prilika da se CM42 izgradi u Hrvatskoj, da bude proizvod s domaćim potpisom. Mogu obećati da ćemo se truditi i raditi da ostvarimo taj cilj. U Londonu smo imali priliku predstaviti projekt široj javnosti i potencijalnim naručiteljima, no projekt poput CM42 visoke je vrijednosti, spada pod luksuz i svjesni smo da se mora poklopiti mnogo parametara da se naš cilj i ostvari. No, svakako ćemo ustrajati na tome – kaže Lorencin.

Projekt superjahte izniman je i po tome što je na samom njegovu početku u tim uključen dizajner Valdi Knapić pa su u ranoj fazi došli do inteligentnijih i konstruktivnih rješenja. Dizajner priznaje da je za njega to bilo iznimno iskustvo.

– Inženjeri, kao i dizajneri, moraju prije svega odgovarati zahtjevima koje pred njih postavlja struka, ali i vlastita misija. Često se radi o suprotnim zahtjevima pa svatko vuče na svoju stranu, ali na projektu CM42 prvi sam put dobio odriješene ruke, što je zapravo san svakog dizajnera. U AITAC-u su prepoznali važnost kreativne slobode, samo po sebi to mnogo govori – ističe mladi dizajner, hvaleći Lorencinov pristup "neka svatko radi ono u čemu je najbolji", što rezultira idealnim rješenjem za obje strane jer je uvijek moguće naći kompromis.

Znatiželjni tim

Nakon gotovo deset godina uspješnog poslovanja na međunarodnom tržištu i kontinuiranoga rasta po svim poslovnim pokazateljima, Lorencin ponosno ističe da je stalno ulaganje u napredak i edukaciju vlastitog tima stručnjaka temelj uspjeha tvrtke. U AITAC-u u Rijeci zaposlena su 23 djelatnika, većinom visoke stručne spreme, na inženjerskim poslovima brodogradnje, strojarstva, istraživanja i razvoja, uz djelatnike za podršku poslovanju i troje u menadžmentu. Surađuju s još sedam kooperantskih projektantskih tvrtki iz regije. – Naš znatiželjni tim, koji je stalno u potrazi za inovativnim i inteligentnim rješenjima uz primjenu high-tech alata, spreman je naći rješenje za izazovne, sofisticirane i složene projekte, upravo onakve u kakvima uživamo i želimo raditi – ističe Lorencin, dodajući da je u njih prosječna dob 35 godina, pa on kao 41-godišnjak "kvari prosjek".

Po svim mjerilima izuzetno uspješan hrvatski poduzetnik priznaje da se, uz tolike knjige napisane o tome kako ostvariti uspjeh, ne osjeća ugodno dijeleći dodatne savjete. Ipak će rado podijeliti listu knjiga koje voli i čita i na temelju svog iskustva reći da nema jedinstvenog recepta za uspjeh.

– Svaka situacija i svaka osoba su drukčiji. Možda je jedan od univerzalnih recepata "stisnite zube i prilagodite se trenutku". I ne očekujte pomoć sa strane. Možda zvuči kao floskula, ali ono što sigurno znam jest da treba imati snove i slijediti ih. Pritom je neobično važno da volite ono što radite. Budite zaljubljeni u ono što radite. Svaki posao, i život, uostalom, prolazi kroz cijeli spektar situacija, od dobrih do onih loših. Lako je kad je sve dobro. Kad dođu teški trenuci, oni koji vole ono što rade ustraju i ponovno se dižu – uvjereno svoju filozofiju prenosi Lorencin. Poduzetnicima, pak, poručuje: "Usudite se, ne dopuste da vas geografske i mentalne granice sputavaju."

>>Udovica Stevea Jobsa plovi Jadranom na jahti koju je dizajnirao genije

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
10:01 24.08.2014.

"Tvrtke iz inzenjerstva" Pa si ti misli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije