Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.07.2016. u 18:00

Mnoga od ovih prognoza će se ostvariti, ali neka možda i neće. Baš kao i u slučaju Alvina Tofflera, futurologa koji je predvidio internet

Amerikanac Alvin Toffler bio je jedan od najvećih futurologa jer je predvidio stvar bez koje je život suvremenog čovjeka nezamisliv: internet. Toffler je umro prošli mjesec, a njegova najvažnija projekcija ušla je u život svakog čovjeka. U prošlom je stoljeću predvidio i kloniranje, istospolne brakove, ali i konzumerizam zbog kojega će ljudi patiti. No neke je stvari i promašio, recimo, smatrao je da ćemo baš zbog interneta bježati na selo, ali i graditi podvodne gradove. Svoja je predviđanja temeljio na trendovima, tehnološkom razvoju, ljudskoj evoluciji i, naravno, na mašti.

U današnjem Večernjem listu deset naših novinara u deset područja analizira i predviđa kakve će biti Hrvatska i Europska unija za 20 godina – 2036. Nije to neuobičajeno u našoj branši: prošle je godine 20 novinara uglednog The Economista objavilo predviđanja kako će svijet izgledati 2050.

No, što su to predvidjeli naši novinari koji imaju višegodišnje bogato iskustvo rada u svojim sektorima? Što su to uočili prateći dominantne trendove današnjice poput terorističkih napada, migracija, napetosti između sila, ekonomskih kriza, razvoja tehnologije... Dakle, procijenili su da će Hrvati za 20 godina zarađivati kao danas Nijemci i da će se razlika između nas u kupovnoj moći smanjiti. Europska unija će opstati, ali bit će to Unija s dvije brzine u kojoj će Hrvatska biti u onoj drugoj, dok bi Istra mogla postati dio Unije u prvoj brzini. Turisti će nam dolaziti cijele godine i peglati kartice jer novčanice odlaze u povijest, a mnogi će od nas imati svoje osobne robote.

No ima i loših stvari: ti isti roboti oduzet će ljudima poslove, izbijat će socijalni nemiri, doći će do kolapsa mirovinskog sustava zbog sve veće starosti stanovništva... Prognozirati je nezahvalno, ali izazovno, mnoga od naših predviđanja će se ostvariti, neka možda i neće, kao i u slučaju Alvina Tofflera. No ljudski je nadati se da će se ona dobra predviđanja ostvariti, a ona loša ipak izbjeći.

>>Večernjakovi novinari analiziraju: Hrvati će za 20 godina zarađivati kao danas Nijemci – mjesečno više od 2000 eura...

> > Fitch smanjio rejting Hrvatske u domaćoj valuti zbog promjene kriterija ocjenjivanja

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:06 24.07.2016.

slušam danas i gledam na moru Poljske turiste i skoro sve razumijem .. tu nas gurajte a ne u balkanske asocijacije

BA
bakulušić
21:09 24.07.2016.

Ponovo ću parafrazirati jednog kulinarskog natjecatelja na Tv koji reče otprilike ovako: "Srića nas gleda, đava nam ne da!" A Nino Raspudić,kolumnist Večernjaka, jednom reče da se loše i dobre godine izmjenjuju bez obzira tko je na vlast. Mašta ne košta ali, imajući u vidu sve ono što se događa u svijetu i Hrvatskoj, nema previše prostora za optimizam. Baš sve je moguće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije