Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plaće liječnika

'Naravno da neke plaće strše, ali radi se o ljudima koji spašavaju živote'

Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.08.2014.
u 12:06

Ministar tvrdi da se pripravnosti iz dežurstva danas puno plaćaju zbog toga što postoji manjak medicinskog osoblja po županijskim bolnicama.

Centrali obračun plaća je pokazao i činjenicu da neki liječnici imaju ogromne dodatke na osnovnu plaću, a da neki na konto tih dodataka zapravo dobivaju duplu plaću. Stoga su novinari upitali ministra zdravlja Sinišu Vargu smata li on da su dodaci na plaće u sustavu zdravstva pretjerani.

- Naravno da te plaće u doba oskudice strše, ali morate znati da je riječ o nekolicini liječnika, samo onih koji rade u gradu Zagrebu direktno na transplantacijskom programu. Zbog toga je kvaliteta života tih liječnika na minimalnoj razini s obzirom da su na raspolaganju 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu. Radi se o liječnicima koji spašavaju živote. To je herojski pothvat, a na ovaj način on je i materijalno nagrađen. Ono što ja želim da ubuduće liječnici i medicinske sestre budu vrednovani za svoj rad u izvršenju, a ne isključivo prema pravima iz kolektivnih ugovora. Drugim riječima da oni koji rade više imaju veće plaće, a oni koji rade manje, manje plaće, rekao je Siniša Varga.

Na opasku novinara da ogromne dodatke na plaće nemaju samo liječnici koji u Zagrebu rade na transplantacijskom programu, već da neki liječnici o županijskim bolnicama bildaju svoje plaće na pripravnostima i dežurstvima, ministar Varga je rekao da on to ne bi nazvao bildanjem plaća, nego njihovim pravima iz kolektivnog ugovora.

Ministar tvrdi da se pripravnosti iz dežurstva danas puno plaćaju zbog toga što postoji manjak medicinskog osoblja po županijskim bolnicama.

- Onog trenutka kada ćemo imati više liječnika, imat ćemo i pravednije plaće u sustavu zdravstva, zaključio je ministar Siniša Varga.

Ministar financija Boris Lalovac danas nije želio novinarima izjavljivati ništa po pitanju dodataka, kojih ima čak 367 na plaću, iako je poznato da bi Lalovac želio na ukupne plaće uštedjeti milijardu kuna. Sudeći prema odgovoru potpredsjednika vlade Branka Grčića, Lalovčeva ideja o uštedi od milijardu kuna teško će se provesti jer je Grčić priznao da je to 367 dodataka na plaću uglavnom utvrđeno kolektivnim ugovorima, no Grčić svejedno misli da jedino na tim dodacima država ima prostora za korekciju nekih stvari. Grčić je rekao da tu korekciju misli odraditi razgovorima sa sindikatima jer kako je rekao, razgovori uvijek vode nekim rezultatima. Dodao je i da ne zna koliko se tu zapravo stvarno može uštedjeti

- U plaće generalno nećemo dirati, a nećemo dirati niti mirovine. Sve druge stavke su u procesu ispitivanja. Zasad više od toga ne mogu reći dok cijeli prijedlog ne bude vani Slično razmišlja njegovo kolega ministar znanosti, obrazovana i sporta Vedran Mornar koji je danas rekao da su vjerojatno svi ti dodaci vezani kolektivnim ugovorima, rekao je da se čudi zašto su sada o tome toliko priča pošto ti dodaci nisu ništa novo jer oni postoje više od deset godina.

>> Liječnik iz Zagreba ima plaću 67.000 kuna bruto

Komentara 14

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
23:10 28.08.2014.

Sad će kukurikavci svuda uvesti da čistačice režu noge po bolnicama u skladu s njihovim Masterplanom. A anestezije će davati domari. Jedino će za komplicirane zahvate morati zvati portire.

NV
novo vriijeme
12:40 28.08.2014.

Svi liječnici spašavaju živote i prije podne i u redovitim operacijama a primaju 8-10000 kuna a neki liječnici poput ovog imaju dobru vezu kod šefa i dežuraju samo subotu i nedjelju koji su plaćeni duplo pa su došli na ovaj popis. Možda treba smanjiti plaćanje dežurstva a vratiti plaće iz 2009 svima.

HR
hrxxx111
13:15 28.08.2014.

lijecnicima treba dati place politicara. dezurstva placati kao saborskim zastupnicima dnevnice pa po hijerarhiji sve do ravnatelja bolnice koji bi trebao imati premjersku placu. pa nek rezu jednima ili nek dizu drugima, meni svejedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije