Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Napuštenih životinja sve više, a dovršetak novog azila još se čeka

Azil - SB
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
26.07.2016.
u 11:39

Napuštenih životinja sve je više, osobito u vrijeme godišnjih odmora, kada neodgovorni vlasnici izbacuju svoje kućne ljubimce na ulicu

Kada će Slavonski Brod napokon dobiti azil za pse i mačke, koji je najavljen kao jedan od najmodernijih u Hrvatskoj? Kompleks vrijedan 5 milijuna kuna trebao bi niknuti na parceli od 5.000 četvornih metara, a sredstva za njegovu izgradnju Grad namjerava namaknuti i iz EU fondova.

Međutim, završetak izgradnje još se ne nazire, a napuštenih životinja je sve više, osobito u vrijeme godišnjih odmora, kada neodgovorni vlasnici izbacuju svoje kućne ljubimce na ulicu. Oni tada postaju ovisni o dobroj volji volontera i ljubitelja životinja poput Ankice Bubanj, koja svakodnevno skrbi o napuštenim mačkama.

Zbrinula ih je već na desetke. - U parku ispred moje zgrade gotovo svakodnevno pronalazim napuštene mačiće. Mršavi su i izgladnjeli, neki još nisu ni progledali. Hranim ih i pomažem koliko mogu, iako već imam svojih šest steriliziranih mačaka – kaže Ankica. Iako je bez ruke, gospođa Bubanj s puno ljubavi prihvaća napuštene životinje. Štoviše, uzela je stvar u svoje ruke i sama izgradila malo sklonište za mačke, spasivši ih barem privremeno od ulice, gladi i žeđi.

Međutim, sama neće moći izdržati još dugo. Prema njezinim riječima, gradu je hitno potreban azil za životinje. U udrugama za zaštitu životinja jedva su dočekali vijest o gradnji azila, ali s vremenom su postali skeptični jer se, kažu, sve previše oteglo.

Brine ih što još uvijek ne znaju koliko će dugo psi i mačke moći boraviti u skloništu, tko će ga voditi i hoće li oni tamo uopće imati pristup. Na sastanku u Gradskoj upravi pitali su hoće li se psi ubijati ili udomljavati. Odgovoreno mi je, kažu, kako će se raditi po zakonu, a zakon dopušta da se psi u skloništima nakon 60 dana uspavaju.

- Bojim se da će azil biti šinteraj broj 2. Ne treba nam hotel za pse od pet milijuna kuna. Dovoljno je napraviti boksove s ograđenim dvorištem koji ne iziskuju mnogo novaca, a bili bi funkcionalni i sve bi išlo mnogo brže – kaže volonterka Maja Hercog Čorak iz udruge Victus.

Iz Grada odgovaraju kako su radovi na izgradnji azila nastavljeni, a vrijednost druge faze projekta iznosi 600 tisuća kuna. U prvoj fazi izgrađena su dva od ukupno pet planiranih blokova za smještaj pasa, svaki površine oko 115 četvornih metara, koji će  kroz radove u sklopu druge faze biti uređeni i stavljeni u funkciju.

Također, predviđeni su i radovi na asfaltiranju pristupne ceste, postavljanje ograde oko prostora azila te provođenje svih potrebnih priključaka na sustav vodoopskrbe, odvodnje te na električnu mrežu. - U nekoliko smo navrata inicirali i održali sastanke s predstavnicima udruga za zaštitu životinja kako bismo ih upoznali s detaljima projekta.

Svaki put naglašeno je kako će azil za životinje u Slavonskom Brodu biti prvi u Hrvatskoj koji će u potpunosti odgovarati europskim propisima, što naravno podrazumijeva da životinje u njemu neće biti uspavljivane. Kada azil bude stavljen u funkciju, njime će upravljati TD Komunalac – odgovorili su iz Gradske uprave. 

>> Oluja rušila stabla, kiša poplavila dvorišta u kojima su psi

Komentara 4

Avatar gusjenica
gusjenica
13:58 26.07.2016.

Zakonom treba urediti da kućni ljubimac ne može biti rasplodna životinja. Uzgoj i rasplod mogu dobiti samo registrirani uzgajivači. Tako bi se kontrola lakše obavljala i bilo bi puno manje napuštenih životinja.

RA
raikonen
13:34 26.07.2016.

Držanje životinja bi trebalo biti privilegija,a ne pravo.dakle imaš li uvijete za to i mozak

Avatar deziderij
deziderij
10:19 27.07.2016.

Imati psa ili psića ili bilo kakvu životinju ili životinjicu postalo je obično pomodarstvo. Nema tu ljubavi, osim u nekim iznimnim slučajevima, važno je biti IN. Važno je imati nekakvo živinče i folirati se kako si imaš ljubimca i kako si ljubitelj životinja pa glumatati se naokolo s jadnom životinjom koja je tek "ukras" do prve prililke kad će se rješiti iste. Licemjerno do bola a takvih licemjera sve je više i sve je više i napuštenih i zapuštenih "ljubimaca".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije