Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo rješenje

Kamata za dospjelu obvezu treba prestati teći kad dosegne glavnicu

30.08.2014., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic prisustvovao je obiljezavanju Medjunarodnog dana nestalih osoba na Zrinjevcu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
01.07.2015.
u 16:11

Naprijed Hrvatska predlaže promjene Zakona o zaštiti potrošača

Naprijed Hrvatska, stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića, prošlog je tjedna dobila registraciju, a uskoro će u Sabor, preko svog zastupnika Josipa Kregara, uputiti i prvi zakon.

Josipovićeva stranka predlaže izmjene Zakona o zaštiti potrošača usmjerene na jačanje položaja građana koji imaju kredit u švicarcima, ali i u drugoj stranoj valuti.

Promjene Zakona o zaštiti potrošača polaze od presude u sporu udruge Franak protiv nekoliko banaka. U svom zakonu Naprijed Hrvatska predviđa obvezu banaka da na traženje građana izdaju ispravu – obračun kamate u roku od 15 dana.

– Takva je isprava ovršna isprava te se time izbjegava parnica i građanima omogućava brza i efikasna naplata potraživanja od banaka. Kao referentna kamata predviđena je za građane povoljnija između one ugovorene na dan sklapanja ugovora ili prosječne kamate – objašnjava Josipović. Zakon također određuje da već podnošenje kolektivne tužbe dovodi do prekida zastare, omogućava prijeboj duga banke prema presudi i obveze građana prema banci, zabranjuje otkaz ugovora samo radi traženja isplate prema presudi te jača poziciju jamaca koji su platili dug umjesto dužnika.

Zakon određuje da kamata za dospjelu obvezu prestaje teći kad dosegne visinu glavnice. Za slučaj da ipak dođe do spora, teret dokaza i predujam troškova je na strani banaka. Za banke koje ne izdaju potvrdu sukladno Zakonu predviđene su visoke novčane kazne. Idućih nekoliko tjedana stranka će osnovati i nekoliko ogranaka po gradovima diljem Hrvatske. Bivši predsjednik zadovoljan je i interesom za učlanjenje. Dolaze im i ljudi koji prije nisu bili politički angažirani, ali i dosadašnji članovi drugih stranaka, najviše iz SDP-a i HNS-a te Laburista. Uskoro se očekuje i tisućiti član.

>>'Pustimo kukaste križeve, razmišljajmo o boljoj budućnosti'

>>Prva sjednica Predsjedništva Josipovićeve stranke

Komentara 6

DH
dalibor.hren
17:11 01.07.2015.

Ivo, imao si pet godina za djelovanje!

BO
borsi
18:45 01.07.2015.

Velika večina '' komunista '' je prešla i osnovala HDZ.....ddh ;)

Avatar mirica19
mirica19
21:41 01.07.2015.

I ovaj misli da je bitan?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije