Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna obljetnica

Napad na PP Dalj 1991: Gardiste prisilili da se svuku pa ih strijeljali mitraljezom

Dalj
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/8
01.08.2015.
u 13:28

Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 150 osoba, imenom i prezimenom, još 1993. godine. Nitko još nije procesuiran. Djeca onih koji su sudjelovali u napadu rade danas u policiji, vojsci – ogorčen je Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik daljske policije

Dvadeset policajaca, petnaest pripadnika ZNG-a te četiri člana civilne zaštite ubijeni su u napadu na Policijsku postaju u Dalju kod Osijeka u svitanje krvavog 1. kolovoza 1991. Selo je neprijatelj napadao iz tenkova, topova, s brodova. Da nitko za taj zločin još nije odgovarao, prisjete se preživjeli i obitelji žrtava na svaku obljetnicu, pa tako i danas.

- Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 150 osoba, imenom i prezimenom, još 1993. godine. Nitko još nije procesuiran. Djeca onih koji su sudjelovali u napadu rade danas u policiji, vojsci – ogorčen je Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik daljske policije.

Dalj je prvi koji je, naveo je on, 40 dana držao neprijatelje “s one strane Dunava”. Susjedno je Bijelo Brdo blokirano još 15. lipnja, no u Dalju su radile pekarnice, trgovine, civilni je život tekao.

- Za to vrijeme, Osijek je mogao, trebao i jest se pripremio za obranu od krvavog neprijatelja. Isto se tako i Vukovar tri-četiri mjeseca branio dok se Hrvatska naoružavala. Svi koji su stradali u Dalju bili su dragovoljci, mogli su otići, ali nisu izbjegli sukob, nego su dali svoje živote u obrani. Treba reći istinu i staviti točku – poručio je Kovčalija, kojemu je osmero članova obitelji poginulo u ratu.

Na selo je iz Srbije preko erdutskog mosta krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i “teritorijalci”. Zapovjednik Enes Taso još je u srpnju, kako se navodi, naredio: „Zarobljavanja ne smije biti!“ Ono što je uslijedilo poznato je kao jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu. Meta nisu bili samo punktovi, „padalo“ je redom. Šestoricu gardista prisili su da se skinu goli i sjednu na klupu u hodniku škole te ih potom smaknuli iz mitraljeza.

>> Ratnim zločincima optuženim za silovanje smanjene zatvorske kazne

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
13:48 01.08.2015.

Sramota hrvatskih institucija je da zločinci i dalje šetaju Daljom, Vukovarom, a jad i bijeda tih institucija je da je njima i njihovoj djeci omogućen posao u policiji ili drugim institucijama. Sramotno i bijedno na kvadrat!

Avatar Ironman0105
Ironman0105
14:19 01.08.2015.

ma pa kaj sada? pa nije li MIlanovic rekao da je rat gotov? I skup sa Pusickom I Opancickom po cijelom tom dijelu Hrvatske postavio cirilicne natpise?

JU
Just4theThrill
17:43 01.08.2015.

" Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 150 osoba, imenom i prezimenom, još 1993. godine. Nitko još nije procesuiran. Djeca onih koji su sudjelovali u napadu rade danas u policiji, vojsci ", ovaj citat zaslužuje da se još jednom napiše jer objedinjuje sav jad i čemer hrvatske politike i njenih institucija. Tuga velika, mladi ljudi zvjerski mučeni, pobijeni i pobacani u Dunav kao stoka i na kraju nema nimalo interesa da se kazne nalogodavci i počinitelji. O ovome samo šturo, a kad Pupovac obilježava smrt tri srpske babe onda to bude prenešeno na svim vijestima i portalima, a njihove obitelji dobiju materijalnu odštetu i kad se znaju i neznaju počinitelji što je presedan. Uz dužno poštovanje svim nevinima, to nije i nemože biti isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije