Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena

Nakon lanjskog fijaska, Sabor će ustavne suce birati javnim glasovanjem

robert podolnjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
06.05.2016.
u 17:06

Ovakva odluka očito je posljedica nepovjerenja među najvećim parlamentarnim strankama koje već tjednima u tajnosti pregovaraju o principu kojim će se voditi pri izboru najboljih kandidata

Čak 43 kandidata za 10 praznih mjesta na Ustavnom sudu prijavila su se saborskom Odboru za Ustav koji će, iako je natječaj završio, s procedurom pričekati do sljedećeg tjedna ako će poštom doći još koja kandidatura.

Nakon što u sprnju prošle godine, kada je Sabor pokušavao izabrati dva suca, glasovanje nije uspjelo, pa je umjesto 101 glasa, profesorica prava Sanja Barić dobila nedovoljnih 99, ovaj put u Saboru izgleda žele zaigrati na sigurno. Naime, predsjednik Sabora Robert Podolnjak potvrdio nam je da će ovaj put Sabor glasovati javno. Prema Poslovniku Sabora, glasovanje je javno ako Odbor za Ustav Saboru predloži točno 10 kandidata, koliko ih se i traži, a ako ih predloži više, glasovanje je tajno.

- Glasovanje će biti javno i na temelju dosadašnjih razgovora koje smo vodili u Odboru predložit ćemo listu od 10 kandidata o kojima će glasovati Hrvatski sabor javno, kako bismo mogli doći do tog konsenzusa koji je vrlo zahtjevan, koji do sada nikada nije ostvaren i koji zahtjeva najmanje 101 glas zastupnika u Hrvatskom saboru – pojasnio je Podolnjak. Ovakva odluka očito je posljedica nepovjerenja među najvećim parlamentarnim strankama koje već tjednima u tajnosti pregovaraju o principu kojim će se voditi pri izboru najboljih kandidata, ali i kvotama koliko koja stranka može predložiti imena. 

>>Jasna Omejec se ponovno kandidirala u Ustavni sud

Komentara 2

MV
Mijat vrdoljak
19:14 06.05.2016.

Robert Podolnjak nije predsjednik sabora kako je u tekstu navedeno

OB
ObrenM
18:15 06.05.2016.

Podolnjak koji nije sposoban niti za drzati predavanje osnovcima,stalno nam svojim "brzim"govorom ostri zivce.To je taj koji je glasovao za ostanak vaznog faraonskog ureda.Zahvaljujuci takovima vladajuca stranka ne moze poceti sa ozbiljnim radom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije