Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preferencijsko glasovanje

Nakon Josipovićeva pisma, Leko saziva sjednicu Predsjedništva Sabora

leko, josipović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
14.10.2014.
u 14:14

Leko objašnjava da je predsjednik Josipović proveo istraživanje javnosti o različitim političkim pitanjima te uočio da većina građana želi preferencijalno glasovanje

Predsjednik Sabora Josip Leko, na osnovi pisma koje mu je uputio predsjednik RH Ivo Josipović tražeći da se u Saboru osigura konsenzus oko uvođenja preferencijskog glasovanja, sazvat će sjednicu Predsjedništva Sabora na kojem će izložiti predsjednikove stavove. Ovo je, kaže, prvi put u njegovu mandatu da mu predsjednik države piše pismo.

Leko objašnjava da je predsjednik Josipović proveo istraživanje javnosti o različitim političkim pitanjima te uočio da većina građana želi preferencijalno glasovanje.

– Ja sam već posljednjih nekoliko mjeseci u nekoliko nastupa u javnosti zahtijevao da se omogući jači utjecaj građana na to tko će ih zastupati i predstavljati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Također sam u nekim javnim nastupima govorio da se kompromitira politika i političari kada dužnosnik, a posebno zastupnik, u situaciji kada je optužen ili u istrazi može aktivirati zastupnički mandat. Jednostavno je bilo potrebno donijeti promjene koje će suspendirati zastupničku mogućnost dok traje takva situacija.

Predsjednik Josipović u sklopu tog istraživanja uočio je da je većina hrvatskih građana za ovo što sam i ja govorio pa upozorava parlament da je vrijeme da se nađu predstavnici klubova, odnosno da se pokuša naći konsenzus u Saboru kako bi već za ove izbore mogli uvesti preferencijsko glasovanje za zastupnike u Hrvatski sabor, ali i inače za predstavnike predstavničkih tijela – objašnjava Leko te dodaje da će na sjednici Predsjedništva koju planira sazvati ovaj tjedan izložiti stajalište predsjednika RH "koja su legitimna i legalna, ustavna i tražiti da se na to očituju u svojoj odgovornosti za dizanje ruke u hrvatskom parlamentu".

Podsjeća da se u saborskoj proceduri nalaze tri prijedloga oporbenih zastupnika za izmjene izbornog zakonodavstva i da čeka stajalište Vlade o njima. Predsjednikovo pismo, dodaje Leko, vidi kao "pokušaj da se u Hrvatskom saboru počne razgovor". 

>> Josipović otkrio zašto je pisao Leki 

>> Milanović Karamarka izbornim promjenama navukao na tanak led

Komentara 65

Avatar Django
Django
14:36 14.10.2014.

Haaaahaaahaaa!!!! Ovo je koordinirana akcija partije. Leko objašnjava da je predsjednik Josipović proveo istraživanje javnosti o raznim političkim pitanjima te uočio da većina građana želi preferencijalno glasovanje!!! Kao prvo,dugo mu je trajalo to istraživanje! Kao drugo, svi mi to znamo i bez istraživanja. Izuzetak su balvani raznih stranaka koji ionako ne smiju ništa znati, odnosno po svoje znanje odlaze u centralu. Kao treće, tko je radio istraživanje, po čijem nalogu i ono najvažnije - koliko je to istraživanje koštalo i tko ga je platio! Je li bilo javnog natječaja?

LO
lojtra1
14:31 14.10.2014.

Jedini važeći prijedlog za promjenu izbornog zakona je onaj za koji smo se opredijelili referendumom. A "vaše želje" postat će - "vaši pozdravi". Imali ste priliku a napravili ste SVE KONTRA od onoga što bi netko pametan i savjestan napravio.

DU
Deleted user
14:39 14.10.2014.

Sad će gđa. Markić pasti u zaborav, a veliki demokrati će na njenim projektima i idejama skupljati političke bodove pred izbore. Jer ipak je to bilo jako mnogo glasova koji bi itekako dobro došli svakome. Da li će to sve skupa biti dovoljno narodu da ponovno izaberu na vlast ono što sad imamo i odluče i dalje živjeti u "blagostanju", e to ostaje za vidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije