Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matić intervenirao

Veljko Marić premješten u zatvor poluotvorenog tipa

Veljko Marić
Foto: Michael Palijan
05.11.2013.
u 08:00

Ministar branitelja još je u Beogradu izjavio da su visoki srbijanski dužnosnici obećali pomoć u slučaju našeg branitelja, no i sam je ostao zatečen brzinom kojom je ta pomoć stigla: za samo četiri sata.

Hrvatski branitelj Veljko Marić, koji je na odsluženju zatvorske kazne u Srbiji, premješten je iz najčuvanijeg tamošnjeg zatvora Padinska Skela u Kazneno-popravni zavod Srijemska Mitrovica, poluotvorenog tipa.

Rezultat je to nedavnog službenog posjeta visokog hrvatskog izaslanstva Beogradu, u kojem su bili predsjednik Ivo Josipović i ministar Predrag Matić, koji je i prije odlaska najavio da je cilj njegova posjeta prije svega slučaj osuđenog hrvatskog branitelja.

Podsjetimo, Veljko Marić uhićen je u travnju 2010. na srbijansko-bugarskoj granici te osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju 1991. godine. Ministar branitelja još je u Beogradu izjavio da su visoki srbijanski dužnosnici obećali pomoć u slučaju našeg branitelja, no i sam je ostao zatečen brzinom kojom je ta pomoć stigla: za samo četiri sata.

‘Vi ste praktičan čovjek’

– Tijekom razgovora s premijerom Ivicom Dačićem u jednom sam mu trenutku rekao: “Vi ste praktičan čovjek, pomozite našem Veljku, premjestite ga u neku bolju sredinu”.

Naime, Padinska Skela sinonim je za pakao, a pogotovo jednom hrvatskom branitelju. Nadao sam se brzom rješenju, ali premijer Dačić obavijestio me već četiri sata poslije da je Veljko Marić na putu prema Srijemskoj Mitrovici. Istina je da taj grad asocira na najteže dane naših logoraša, ali danas su uvjeti služenja kazne za našeg branitelja tamo puno povoljniji nego u Skeli. Otprilike, kao da služi u zatvoru poput hrvatske Lipovice. Osim toga, puno je bliži hrvatskoj granici – kazao nam je ministar branitelja Predrag Matić.

Supruga zatočenog hrvatskog branitelja Marijana Marić potvrdila je da je Veljko već danima u Srijemskoj Mitrovici.

– Iznenađeni smo, sve se dogodilo vrlo brzo. Nismo vjerovali da će se premještaj riješiti odmah jer je naša molba dosad nekoliko puta bila odbijena. Veljko mi se već nekoliko puta javio telefonom, puno je zadovoljniji jer sada ima više slobode – kaže Marijana Marić dodajući da je njezin suprug u Padinskoj Skeli boravio u ćeliji 22 sata dnevno, a izlazio bi samo u dvosatnu šetnju.

– Najteže mu je bilo što je stalno bio zatvoren i nadziran u sobi. U Mitrovici se može slobodno kretati i hodnicima, zajedničkim prostorijama, otići u blagovaonicu. U situaciji u kojoj se nalazi, to mu puno znači – kaže Marijana Marić i dodaje da njezin suprug trenutačno boravi u tzv. karanteni, no tijekom mjesec dana bit će premješten, nada se, na odjel za strance.

– Osim što mi je Mitrovica bliže jer sam prije morala putovati tridesetak kilometara od Beograda, najvažnije je da će Veljko sada puno češće viđati svoju djecu. Dosad je to bilo moguće svaka tri, četiri mjeseca uz posebno odobrenje, a kad bih ja dolazila sama, najčešće smo se vidjeli samo preko stakla – kaže Marijana Marić koja podiže troje djece kojoj je od deset do petnaest godina.

Sada joj slijedi i posljednja bitka: zahtjev da njezin suprug ostatak kazne odsluži u Hrvatskoj.

– Više su nas puta odbili, ali nakon premještaja u Mitrovicu osjećam optimizam. U toj borbi nisam sama i zahvaljujem ministru Matiću na svim naporima – kazala je Marijana Marić.

Izručenje Hrvatskoj

Prema riječima Đorđa Dozeta, odvjetnika Veljka Marića, između resornih ministarstva Srbije i Hrvatske postoji komunikacija rezultat koje bi trebala biti suglasnost i odluka da se hrvatskog branitelja izruči Hrvatskoj na izdržavanje kazne, uz završetak postupaka koji protiv njega vodi srbijansko pravosuđe.

Komentara 74

CV
crna vrana
09:09 05.11.2013.

Marićev slučaj je samo dokaz da se Srbija samoproglašenjem univerzalne jurisdikcije nije odrekla velikosrpske politike. Agresor na Hrvatsku i BiH želi suditi žrtvama svoje agresije , a na to naša benevolentna vlada reagira ovako kao što to radi Fred -ponizno moljaka malog Slobu da hrvatskom branitelju kojeg su osudili u montiranom procesu omogući bolje zatvorske uvjete. Ma bravo ! Strava !

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
08:20 05.11.2013.

1. Kakve ovlasti ima Srbijanski sud za događaje u Hr ?? 2. Tko im je dao ovlasti pa nije ovo Srbija!! 3. Ziher je i ta optužnica pisana kad su mu lomili kosti u jednom od logora!! 4. Kakva je je to vlast koja argumentira ovakav napad na suverenost HR "obećali su nam Srbijanski dužnosnici"....

PA
patria
09:32 05.11.2013.

Nije ovo nikakva gesta nikakve srbijanske popustljivosti i dobrote prema Hrvatskoj. Oni su ostvarenje svojih političkih ciljeva prema Hrvatskoj koncipirali na način ucjene da oni uzuripraju nešto naše i onda za to traže ustupke koji njima donose još veću korist, i na način da vrše sve moguće pritiske kako bi rješavanje glavnih otvorenih pitanja, srbijanske odgovornosti za rat i plaćanja ratne odštete, i problem otimačine hrvatskog prekodunavskog teritorija unutar međunarodno priznatih granica mogli rješavati van okvira redovnog međunarodnog prava i sudstva i što više u svoju neprincipijelnu korist. Dakle u politici ništa nije besplatno i motivirano altruističkim motivima, a pogotovo ne u srpskoj politici prema Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije