Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neslužbeni rezultati

Najviše je 100% riješenih ispita iz matematike. Goran iz Pete gimnazije: Definitivno ću upisati FER

učenici srednja škola
Foto: Boris Ščitar
1/10
14.07.2016.
u 10:15

Najviše učenika sa stoposto riješenim testom i ove godine dolazi iz zagrebačke Petnaeste gimnazije, a prati je Peta, Druga...

Iako će se službeni rezultati riješenosti testova na državnoj maturi znati u petak, kad prođe žalbeni rok, već sad je poznato da stopostotno rješenje na višoj A razini ima barem četrdesetak maturanata. Prema nama dostupnim informacijama, najviše stopostotnih rješenja testova jest u matematici, a najviše učenika sa stopostotnim rješenjima ima, već tradicionalno, zagrebačka Petnaesta gimnazija. Osam njihovih učenika sto posto je riješilo matematiku, tri fiziku, a učenik Nikola Jalšenjak sto posto je riješio matematiku i fiziku.

– Bio sam malo iznenađen da imam dvaput sto posto riješena testa jer nije lako ne napraviti nijednu grešku. Sretan sam i zadovoljan – kaže nam Nikola, koji se za državnu maturu pripremao cijele godine, ali intenzivno tek pred testove. Želi studirati matematiku na zagrebačkom PMF-u ili FER-u.

Profesori su radili s nama

Zagrebački PMF je i prvi izbor Splićaninu Krunoslavu Lehmanu Pavasoviću, maturantu splitske Treće gimnazije koji je sa stopostotnom točnošću riješio test iz informatike i matematike. – Zadovoljan sam, a rezultat je takav jer su naše profesorice s nama kvalitetno radile i trudile se. Prvi izbor studija mi je zagrebački PMF, a možda odem i na studij u Britaniju – kaže Krunoslav.

Iz zagrebačke Pete gimnazije dva su učenika sto posto riješila dva predmeta, Marijan Smetko informatiku i matematiku, a Goran Petrak fiziku i matematiku.

– Nisam bio siguran da ću imati tako dobar rezultat. Upisat ću FER, to je definitivno – kaže nam Goran, zadovoljan i rezultatom engleskog od 95,67 posto. Na FER će i kolega mu iz iste gimnazije Marijan Smetko.

– Kad sam vidio rezultat, bio sam jako radostan. Nadao sam se dobrom rezultatu, ali nisam očekivao toliko dobar – kaže Marijan, koji je i ostale testove dobro riješio. Učenici sa sto posto riješenim testovima dolaze i iz drugih gimnazija i krajeva Hrvatske. Iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog dvije učenice, Martina Halić i Dalija Korpić, sto posto su riješile test iz njemačkog. – Studirat ću povijest i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – kaže Dalija, zadovoljna rezultatom.

Također na Filozofskom, ali njemački jezik želi studirati Martina Halić. – Nadam se da ću upasti, a alternativa je njemački na drugim fakultetima – objašnjava.

Kvalitetni učenici

Iz zagrebačke Druge gimnazije dolazi dvojac koji je sto posto riješio test iz fizike. Joško Bilandžić, osim fizike s rezultatom iznad 95 posto, riješio je hrvatski, matematiku i kemiju.

– Sve četiri godine radio sam redovito i znao sam da sam testove riješio dobro. A studirat ću medicinu – kratko kaže. Gimnazijski mu kolega Karlo Semenić priznaje da je rezultat bolji nego što je očekivao. – Jedino sam za fiziku znao da sam je odlično riješio. I roditelji su vjerovali da ću imati dobar rezultat – dodaje budući student zagrebačkog PMF-a. Maturantica Srednje škole Izidora Kršnjavoga Suzana Pratljačić uskoro će svoje Našice zamijeniti Zagrebom jer će upisati ili Medicinski fakultet ili FER.

– Nisam se spremala za matematiku, koju sam sto posto riješila, jer sam prije testa polagala prijamni na medicini. A rezultat mi je tako dobar zahvaljujući profesorici Zrinki Amidžić, koja je s nama vrlo kvalitetno radila. Bez nje taj rezultat ne bi bio moguć – kaže Suzana. Ravnatelji škola iz kojih su ovi maturanti ističu da im dolaze kvalitetni učenici s kojima rade vrijedni i kvalitetni profesori pa rezultat, smatraju, ne može izostati. Inače, službeni rezultati ovogodišnje državne mature bit će objavljeni u ponedjeljak 18. srpnja.

>> Objavljena rješenja: Koliko biste zadataka iz matematike znali riješiti?

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
10:38 14.07.2016.

hrvatska je puna mladi matematicara ..a posli stariji strucnjaka za zamutit ..dosta se okrenit oko sebe..i rezultati su vise nego vidljivi..

NE
neki
10:54 14.07.2016.

Iskoristite studij da kasnije možete nešto konkretno i raditi, da ne bi morali jednog dana s diplomom novinara u bijelom svijetu okretati hamburgere.

Avatar nekakav
nekakav
10:48 14.07.2016.

baš me zanimaju zadaci, tj. njihova težina. 40 stopostotnih na cca 10.000 prijavljenih je jako malo. unatoč 'naslovu'. s obzirom na to da imamo u školama preko 60% superodlikaša, mene je ovo jako razočaralo. 100% riješenih bi moralo biti baremrem 2%, a ne 0,4%. ovo je dokaz totalnog kraha obrazovnog sustava. za koga se obrazuju ova djeca? za koje, ili bolje reći, čije, tržište rada. za naše sigurno ne. mi ne trebamo 40% gimnazijalaca po srednjim školama. mi trebamo obrazovane radnike. mi moramo početi cijeniti znanje, i odvojiti ga od 'sposobnosti', pod kojom se podrazumijeva uglavnom nepotizam, veze i poznanstva za uspjeh na poslu, životu generalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije