Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VASILIJE PEROVIĆ

Najvažnije je postaviti vlastite ciljeve i ići za njima

vasilije perović student
17.12.2014.
u 21:00

Talentirani mladić iz Belog Manastira kojega stipendira slavni Cambridge

Vasilije Perović, talentirani mladić iz Belog Manastira, maturirao je s čistom peticom te osvojio brojna prva mjesta na domaćim i međunarodnim natjecanjima iz fizike, matematike i informatike, što mu je i donijelo stipendiju za studij fizike na prestižnom Cambridgeu.

Kako si se snašao ovih prvih mjeseci na studiju?

Doputovao sam u nedjelju kući tako da nisam na faksu, već za knjigom po cijele dane. Jedan od principa na sveučilištu jest da "praznici" traju relativno dugo, ali imamo jako puno posla za te praznike.

Otkud sve dolaze tvoji kolege studenti na Cambridge?

Dolaze doslovno iz svih dijelova svijeta, ali ne obraćamo pažnju na to odakle je tko. To se više pita kao zanimljivost, a ne za prebrojavanje krvnih zrnaca kao na Balkanu. U svakom slučaju, svi smo različiti, čime je sve na sveučilištu još zanimljivije. Osobno sam zadovoljan, nova sredina, novi običaji, sve traži privikavanje, ali nije to toliko različito. Svi smo ljudi i, koliko god bili različiti u nekim pogledima, više-manje sve je u konačnici isto.

Što bi promijenio u Hrvatskoj da možeš?

U Hrvatskoj nedostaje perspektive za mlade, a u tu kategoriju ubrajam i sebe. Nude se fakulteti i onda se serviraju astronomske brojke o nezaposlenosti. Koji lijep osjećaj upisati fakultet i shvatiti da ćete na onu brojku nezaposlenih najvjerojatnije biti još plus jedan. S druge strane, kao što sam već više puta rekao, obrazovanju u srednjim školama nije potrebna šminka, potrebna je promjena u korijenu. Imamo obrazovni sustav koji je jedan stari automobil, otežano ide, ali ide nekako. I sada kupimo nova sjedala, nove alu-naplatke, novi radiouređaj... ali i dalje je to onaj stari auto. To je ono što mi radimo s našim obrazovnim sustavom. A za isti novac mogli smo kupiti novi auto koji ide kako treba. Treba promijeniti obrazovni sustav iz korijena, što nije otkrivanje tople vode. Dovoljan je copy-paste iz nekih zapadnoeuropskih zemalja.

Tko ti je uzor u životu?

Mislim da nemam nekog određenog uzora. Smatram da je najvažnije postaviti vlastite ciljeve i ići za njima. A nije teško dobiti ideju pravih ciljeva kad ste okruženi uspješnim ljudima.

Koja knjiga je ostavila najveći dojam na tebe?

Ovo s knjigama zaista ne znam, svaka ostavi dojam, neka zaprepaštenje poput "ajme, koliko toga za ispit", neka šok u stilu "kako li se ovakvo što smatra dobrom knjigom", a neka sreću jer sam naučio sve što trebalo. Izdvojiti zaista ne mogu.

>>Nominirani kandidati za laskavu titulu: Glasujte za Večernjakovu osobu godine

Komentara 6

TA
tajgan
21:31 17.12.2014.

Kakvi je sad ovo članak?

Avatar damtiga
damtiga
00:40 18.12.2014.

Sretno, mladiću!

Avatar tituš
tituš
09:00 18.12.2014.

Vasilije, pameti ćaćina, nije li ti beogradska čaršija bliže, tamo se dobro radi, uči, studira, napreduje, ljubi i voli tuđe ... kud u centar Zloga?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije