Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stabilizacija u godini političkih potresa

Najniži deficit od 2008. Slijedi bolji kreditni rejting?

11.04.2017., Osijek - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic predsjedao je prvom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na sjednici Savjeta predstavljeni su Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, aktivnosti resornih ministarstava i
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
24.04.2017.
u 18:24

Agrokor je bio tema i u Washingtonu, priznao je Marić, a Lovrinčević upozorava da će ta priča utjecati i na proračun

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je Večernjem listu da će po povratku iz Washingtona prezentirati podatke o deficitu konsolidirane države u 2016. Iako nije spominjao iznose, iz izvora bliskih Ministarstvu financija doznajemo da je deficit proračuna konsolidirane države lani iznosio manje od 1 posto BDP-a, odnosno manje od 3,4 milijarde kuna. Tako nizak manjak Hrvatska nije imala od pretkrizne 2008. godine kada je manjak iznosio 3,2 milijarde kuna. Javne financije stavljene su pod kontrolu u godini koju su obilježili politički potresi: pad Vlade i novi parlamentarni izbori. To je donekle i smanjilo rashode države jer je nepostojanje Vlade onemogućilo pritisak interesnih skupina na dizanje prava, a izvrsna turistička sezona donijela je dodatan izvor prihoda. Tekuća je godina vrlo izazovna za domaće financije pa je nizak deficit dobra baza, a mogla bi nam donijeti i izlazak iz europske procedure prekomjernog deficita, pa čak i blagu korekciju kreditnog rejtinga. Mi smo svoje napravili, poručio je Marić iz Washingtona gdje je sudjelovao na proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a, sada je na redu Europska komisija.

– Hrvatska je okrenula novu stranicu u upravljanju javnim financijama. Tim putem želimo i nastaviti, u konačnici izaći iz EDP-a, ali i poboljšati kreditni rejting – poruka je Marića. Međutim, do popravljanja kreditnog rejtinga, a time pada kamatnih stopa i rashoda države za plaćanje kamata još je dug put na kojem postoje prepreke. Ugledni makroekonomist Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb očekuje da će deficit konsolidirane države iznositi oko 1 posto BDP-a, ali podsjeća da državi nad glavom visi nekoliko mačeva. Navodi pet potencijalnih prijetnji hrvatskom proračunu među kojima spominje i dugove Agrokora.

– Nekoliko je otvorenih problema: tužbe sindikata javnih službi, arbitraža o Ini u kojoj MOL potražuje odštetu od države, arbitraža banaka zbog konverzije kredita vezanih za švicarski franak, dugovi zdravstvenog sustava te naposljetku pitanje Agrokora – upozorava Lovrinčević koji je uvjeren da će intervencija države u Agrokor rezultirati određenim posljedicama na javne financije. Da je Agrokor bio tema i u Washingtonu, potvrdio je i ministar Marić rekavši da je “s obzirom na značaj, veličinu i utjecaj Agrokora, sigurno da je bio nezaobilazna tema”. U prilog pozitivnom raspletu ide pak MMF-ova prognoza rasta za Hrvatsku prema kojoj se očekuje rast BDP-a od 2,9 posto tijekom godine. Ranije je MMF prognozirao rast od 2,1 posto. Vlada je još optimističnija i očekuje skok BDP-a od 3,2 posto.

> > Agrokor nezaobilazna tema i u Washingtonu

> > Izvanredna uprava u još 20-ak društava u kojima Agrokor ima 25% udjela

Komentara 3

MI
Mimizo
22:41 24.04.2017.

zavidni su ministru mariću jer jako dobro vodi ministarstvo financija u pitanju je njihov jal i da hrvatska kreće na bolje to njima smeta to svi znamo

GU
gustirna
21:39 24.04.2017.

Nema boljeg kreditnog rejtinga od onog kojeg je drug milojica dobi za stan ...,a jugofadisticki mediji nisu ni spomenuli taj njegov rejting...ali tvoj jesu...naravno..

DO
domljani
20:36 24.04.2017.

izvrsni rezultati , samo zaboravljaju stotine miliona neplačenih računa za lijekove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije