Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj pri kraju

Najljepši rukopis: imena 50 finalista znat će se 30. travnja

24.04.2014.Zagreb- Ziri u sastavu Zeljko Jozic, Josip Bratulic, Sinisa Reberski i Ante Pezan pregledavali su uzi izbor rukopisa za Vecernjakov izbor najljepseg rukopisa. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
25.04.2015.
u 11:30


Promicatelji: Institut za hrvatski jezik, Večernji list, Radost i Grad Zagreb

Jedinstveni natječaj "Najbolji hrvatski rukopis" bliži se kraju. Stručno povjerenstvo jučer je preuzelo gotovo četiri tisuće pristiglih prijava, a imena 50 finalista, koji će se za titulu najboljeg natjecati 23. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, bit će objavljena 30. travnja u Večernjem listu.

Vezanje slova

Riječ je o rukopisima pristiglima na natječaj koji su pokrenuli Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Večernji list i list za djecu Radost, a kojemu je jedan od glavnih ciljeva promicati važnost pisanja rukom. Čiji je rukopis najbolji, odlučit će petero članova povjerenstva: Siniša Reberski s Grafičkog odjela Akademije likovnih umjetnosti, Ante Bežen s Učiteljskog fakulteta, Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Melita Redžić Savičić, urednica Radosti, i predsjednik povjerenstva akademik Josip Bratulić.

Rukopisi su stigli iz cijele Hrvatske i od svih generacija, što će stručnjacima za jezik i slova služiti i kao podloga za studijsku analizu razvoja rukopisa, kazao je Bežen. Reberski je ocijenio da su slova mladih generacija nalik tehničkim slovima pa možemo govoriti o svojevrsnom "računalnom rukopisu".

– Rukopis podrazumijeva vezanje slova i pokazuje osobine osobe, no mi se time ne bavimo. U ovom slučaju natjecatelji su imali zadan tekst koji su morali prepisati trudeći se postići što bolji izgled, odnosno radili su u zadanim uvjetima te se u ovom slučaju ne bi mogla raditi takva analiza – kazao je akademik Bratulić i napomenuo kako se nekadašnji krasopis izgubio ulaskom u upotrebu kemijske olovke.

Najviše su se članovi povjerenstva razveselili rukopisima prvašića, koji ovu školsku godinu u cijeloj Hrvatskoj uče pisati po jedinstvenom Hrvatskom pravopisu Instituta za hrvatski jezik. Prema njima su odlučili imati blaže kriterije jer još sva djeca nisu naučila sva slova i povezivanje u riječi. Cilj Instituta, Večernjeg lista i posebice časopisa Radost, uz koji odrastaju generacije školaraca, jest promicanje pisanja rukom, a inicijativu je od samog početka podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Zagreb, koji se naknadno uključio.

Pločica za vezu sa svijetom

– Dok imaju pločicu u rukama i povezani su s cijelim svijetom, nemaju potrebu pisati – duhovito je akademik Bratulić opisao odnos suvremene generacije prema pisanju rukom.

Natjecatelji su podijeljeni u pet kategorija. U prvoj su kategoriji učenici prvog razreda, u drugoj učenici od drugog do četvrtog razreda, u trećoj učenici od petog do osmog razreda, u četvrtoj učenici srednjih škola, a u petoj svi stariji od 18 godina.

>> Kakvu poruku odašiljemo kroz rukopis?

>> Potpisi otkrivaju varalice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije