Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova domovnica 2014

Najbolji sportaši su Duvnjak i Ivona Dadić, a pjevači Dado Kukić i Karolina Kovač

Domagoj Duvnjak
Foto: NPH/Pixsell
1/15
08.03.2014.
u 21:30

Večernjakovom domovnicom dominirali su glazbenici, sportaši i manekenke. Na jednom mjestu spojio se glamur pet zemalja – Njemačke, Belgije, Švicarske, Austrije i Hrvatske.

Večernjakova domovnica, najprestižnija hrvatska iseljenička nagrada, i ove je godine donijela brojna iznenađenja. Hrvati u iseljeništvu, čitatelji Večernjeg lista, svojim su glasovima doveli u Kongresnu dvoranu u Bad Homburgu poznata lica iz svijeta sporta, glazbe, glume i šoubiznisa.

Večer je bila glamurozna, ali osjetila se i blaga nervoza te iščekivanje uoči same dodjele nagrada. Po izboru žirija i čitatelja Večernjeg lista, Domovnicu za najboljeg sportaša u iseljeništvu dobio je rukometaš Hamburga Domagoj Duvnjak, a za sportašicu atletičarka iz Welsa Ivona Dadić. Christian Ćosić iz te-kvon-do kluba VSG Velbert dobio je Večernjakovu domovnicu po izboru čitatelja i žirija za najbolju sportsku nadu. Dado Kukić iz Düsseldorfa dobio je Domovnicu u kategoriji pjevača, a Karolina Kovač iz Stuttgarta za pjevačicu. Za oboje pjevača jednoglasnu odluku donijeli su žiri i čitatelji.

U kategoriji za glumca/glumicu po izboru žirija nagradu je dobila glumica Mirjam Novak iz Nürnberga, a po izboru čitatelja Mimi Fiedler (Miranda Čondić-Kadmenović) iz Wiesbadena. Za medijsku osobu po izboru žirija Domovnicu je dobio model iz Belgije Vincent Banić, a po izboru čitatelja Silvija Beretin iz Berlina. Po izboru žirija najbolja momčad u iseljeništvu je NK Croatia-Zagreb iz Stuttgarta, a po izboru čitatelja HNK Croatia iz Solothurna.

Posebna priznanja za 45 godina djelovanja dobili su klubovi: NK Croatia Bietigheim i NK Croatia Karlsruhe, a za četiri desetljeća djelovanja NK Croatia Reuthlingen.

Posebno priznanje za izuzetne uspjehe u baletnoj umjetnosti dobio je Bernard Kraljević, a Austrijsko-hrvatskoj kulturnoj zajednici također je dodijeljeno posebno priznanje.

Večer u kojoj se sastaju domovina i iseljeništvo

Nagrađeni, ali ne samo oni nego i ostali Hrvati u iseljeništvu imali su razloga slaviti. Večernjakova domovnica već osam godina gradi most između domovine i iseljeništva. Ova večer nije samo dodjela nagrada, ova je večer vrijeme kada se sastaju domovina i iseljeništvo.– Nagrade koje se večeras dodjeljuju uistinu su na ponos i svima nama u Republici Hrvatskoj. Svi nagrađeni večeras, ali i proteklih sedam godina te svi vi koji ste se večeras okupili, a dolazite iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Belgije, Kanade i drugih europskih i prekooceanskih zemalja, u svojim ste sredinama prepoznati kao vrijedni, čestiti i uspješni ljudi. Kao takvi, vi ste uvijek i svugdje najbolji promotori Republike Hrvatske jer svojim radom i djelovanjem svakodnevno pridonosite ugledu naše zemlje.

Njegovanjem i čuvanjem hrvatskog identiteta obogatili ste i kulturu zemalja u kojima živite te ste ostavili neizbrisiv trag u društvu – od politike, gospodarstva, znanosti, umjetnosti pa do sporta. Uistinu je impresivno vidjeti kako ste očuvali svoj hrvatski identitet istodobno poštujući i voleći zemlje u kojima živite i koje također smatrate svojima – rekla je u svom pozdravnom govoru Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate u iseljeništvu. Krstičević je naglasila da se s pravom može reći da je Večernjakova domovnica mjesto susreta, večer kada se potvrđuje uspjeh našeg, hrvatskog naroda u iseljeništvu.

Most je izgrađen

Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu koji svojim rođenjem i življenjem povezuje Hrvatsku i Njemačku, u svom je pozdravnom govoru istaknuo da je “bio preneražen da je Hrvatska tri dana prije ulaska u EU usvajanjem upitnog zakona o zastari zločina demolirala neovisno sudstvo, koje je jedan od glavnih stupova demokracije.

– Najviše me iznenadilo da su politički odgovorne osobe pokušavale zaštititi zločince, a žrtve su ignorirale. I zbog toga sam zahvalan da je hrvatsko sudstvo uz pomoć slobodnih medija teško izborenu slobodu i političku neovisnost uspjelo obraniti od nametnute političke volje – kazao je Juratović kritizirajući i one Hrvate “željne moći u Njemačkoj koji sebe lažno predstavljaju kao krovnu organizaciju svih Hrvata, zvučna imena, ali bez bilo kakvog legitimiteta.

– Oni pokušavaju ljude pridobiti slatkim ponudama, ako im se odupru, onda ih pokušavaju denuncirati, zastrašivati pravnim mjerama, koristeći se različitima oblicima medijskog terora te pokušavaju ucjenjivati, dakle klasičnim socijalističkim manirama zastrašivanja – kazao je Juratović dodajući da su “sloboda i neovisnost, pravo, ravnopravnost i pravda među najvažnijim stupovima demokracije kao društva vrijednosti i zato se treba svaki dan boriti za opstanak tih vrijednosti”

.Brojne ugledne goste pozdravili su i partner ovogodišnjeg izbora, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, te urednik i voditelj inozemnog izdanja Večernjeg lista i tvorac Večernjakove domovnice Stipe Puđa, kao i glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić.

Glazba, ljepota i moda

Spektakularna noć donijela je brojne zadovoljne osmijehe, zanimljive odjevne kombinacije i lijepe haljine. Mlada hrvatska dizajnerica Antonija Jurčević iz Frankfurta predstavila je svoju najnoviju kolekciju urbane mode. Modna dizajnerica iz Zagreba Aleksandra Dojčinović odijevala je tu večer voditeljice i hostese Domovnice. Dok su pobjednici slavili osvajanje nagrade, goste su zabavljali članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra sa sopranisticom Marijom Vidović, Jazz Band iz Bad Homburga, tamburaški sastav Alkari iz Züricha, grupa Upitnik i Bruno Baković te pop-pjevač Petar Grašo.

Turizam i humanost

Turističke zajednice grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije predstavile su turističku ponudu hrvatskog juga. Predstavljen je i projekt Neodoljiva Hrvatska – najveći turistički katalog na svijetu. Večernjakovoj domovnici i gradu Bad Homburgu pripala je ta čast da prvo predstavljanje izvan domovine bude baš tamo. Ove godine, na inicijativu gradova Bad Homburga i Dubrovnika te dobrotvorne udruge Kroatienhilfe, večer prije organiziran je humanitarni koncert pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića za zakladu Hrvatska bez mina, a sve, naravno, uz potporu Večernjeg lista.

Planirano je da svaki stanovnik Bad Homburga donira po 1 euro za zakladu. O zakladi na Domovnici je govorila njezina predsjednica Đurđa Adlešič, a o samoj akciji gradonačelnici Bad Homburga Mihael Korwisi i Dubrovnika Andro Vlahušić te veleposlanik Ranko Vilović.Osim ove hvalevrijedne akcije, predstavljena je i humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkač”. Udruga pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine koje dolaze na liječenje u Zagreb. Večernjakova domovnica 2014., osim glamurom, odisala je i humanošću, što joj dodatno daje na vrijednosti.

Komentara 3

BI
budimo_iskreni
21:49 08.03.2014.

Čestitke svima! Uistinu lijepa inicijativa...

LO
lopti28
10:03 09.03.2014.

Silvija Beretin?Jel to ona što je pun internet sa nekim Srbinom što diže tri prsta?

VL
vlradni
08:16 09.03.2014.

ma bezveze je bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije