Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Skeledžija

Najbolji maturant: Soljačićevih 35.000 kuna 
ići će u štednju

31.7.2015.,Zagreb -  Dodjela nagrade Soljacic u iznosu od 5.000 americkih dolara uceniku Ivanu Skeledzij koji je osvojio najbolji rezultat na drzavnoj maturi iz matematike, fizike i hrvatskog te dodjela priznanja MZOS- a 20 ucenika za izniman uspjeh na dr
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/11
31.07.2015.
u 21:25

Matematiku i fiziku Jaskanac je riješio sto posto, hrvatski 96, a za studij odabrao je Fakultet elektrotehnike i računarstva

Trideset i pet tisuća kuna, koliko je dobio za nagradu što je državnu maturu riješio najbolje u državi, učenik XV. zagrebačke gimnazije Ivan Skeledžija, skromno priznaje, stavit će na štednju.

Nešto će, kaže, potrošiti i na sebe, ali uglavnom kako bi si olakšao buduće studentske dane na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Testove iz matematike i fizike riješio je sa stopostotnim uspjehom, a test iz hrvatskog jezika s 96-postotnom točnošću. Upravo zbog takvih rezultata pet tisuća dolara uručio mu je jučer hrvatski znanstvenik s američkom adresom Marin Soljačić, koji mu nije htio davati savjete o tome kako novac potrošiti.

– Tijekom mog studija takav tip nagrada bio je uobičajen, odnosno znanstvenici bi iz svog fonda davali novac za najbolje učenike. Tako sam se i ja javio ministru obrazovanja Vedranu Mornaru i predložio mu nagradu "Soljačić" – objasnio je znanstvenik, čijim će stopama, nada se, ići i mladi Jaskanac Skeledžija, koji je, osim novčane nagrade, uz 19 svojih kolega dobio i računalo

Ministarstvo je, naime, jučer nagradilo 20 najboljih s državne mature tabletima, a osim u veće gradove, poput Zagreba i Splita, priznanja su otišla i u Samobor, Makarsku te Varaždin.

>>Priče genijalaca - Upoznajte 20 najboljih maturanata

>>Soljačić s 5000 dolara nagrađuje najboljeg na maturi

Komentara 2

GA
Gambit
10:54 01.08.2015.

Čestitam mladom gospodinu Skeledžiji i zahvaljujem se gospodinu Soljačiču, domoljubu u dijaspori.

FI
Fisherman
09:46 01.08.2015.

Pa pogledajte samo iz kojih sredina dolaze djeca koja su najbolje napisala maturu.Sve iz manjih mjesta gdje se svi znaju i gdje su vjerojatno testovi za maturu otvoreni tjedan dana prije mature,fotokopirani i podjeljeni.Samo uz test dolazi i napomena da se nesmije napisati test sa 100% tocnoscu ali to neki nikako da svate.Zato nije nikakvo cudo da se djeca iz Zagreba nemogu upisati na faks u Zagrebu ili iz Splita u Splitu,jer je pun Zagreb ovih odlikasa koji o tome pricaju vec nakon dvije pive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije