Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba

Nagrađuju se liječnici, a tko će nagraditi medicinske sestre?

20.09.2013., Sibenik - Akcijom Pet do Dvanaest ljecnici, medicinske sestre i medicinsko osoblje u Sibeniku obiljezili treci dan strajka. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
02.06.2015.
u 00:10

Liga sestrinstva Hrvatske započeta je na Facebooku, okuplja tisuću članova i uskoro će imati osnivačku skupštinu

Medicinske sestre jedini su profesionalci koji su 24 sata uz pacijenta, mi smo uz čovjeka od rođenja do smrti, u lijepim i ružnim situacijama, mi spašavamo, njegujemo i puno više od toga. Evo, nagrađeno je desetero liječnika iz cijele Hrvatske, ali oni nisu radili sami, uvijek su uz njih medicinske sestre. Ne znam jesu li one nagrađene za svoj trud – pita Željko Kukić, v. d. predsjednika Lige sestrinstva Hrvatske, inicijative koja je pokrenuta na Facebooku, a koja već broji tisuću članova i uskoro će postati formalnom organizacijom. Medicinske sestre i tehničari odlučili su osnovati svoju udrugu, mimo Komore i Sindikata, kako bi zaštitili svoj dignitet i prava. Liga je nastala iz nezadovoljstva Komorom koja ih treba zastupati, ali i zdravstvenom politikom te sustavom u Hrvatskoj generalno.

– Ne želimo nikoga rušiti, nego raditi dogovorno i, naravno, ako to ne može, bit ćemo snažna opozicija i ponudit ćemo zakonska rješenja – najavljuje ovaj medicinski tehničar iz Rijeke, u kojoj u Medicinskoj školi radi i kao nastavnik kliničke prakse iz kirurgije. I jedan u nizu problema na koji medicinske sestre upozoravaju upravo je onaj u školskim klupama. Kako će reći Željko Kukić, planirano je da učenici srednjih medicinskih škola koje ionako traju pet godina još moraju ići i na stažiranje te stručni ispit. Takvu će inicijativu označiti nepravednom i borit će se protiv nje. Tek jedan je to u nizu problema koji su akumulirali nezadovoljstvo medicinskih sestara. Činjenica jest da, kad zdravstvena vlast govori o stimuliranju i zadržavanju zdravstvenog kadra, ponajprije spominje liječnike.

– Kad spasiš jedan život, onda si heroj, a kad spasiš sto života, onda si medicinska sestra – poentira trenutačni šef Lige.

>> Ovo su najvredniji liječnici u Hrvatskoj, za njih radno vrijeme ne postoji

Komentara 3

Avatar Pa gde si bre Radoje brate
Pa gde si bre Radoje brate
00:18 02.06.2015.

Medicinska sestra je najgori dotur.Sićan se jedne u našoj ambulanti.Una je davala une inekcije penicilina kada smo joj mi šencu zapalili.Bolilo je ka svi vrazi.Sićan se I dan danas.Otad ja ne bi iša ženskon doturu zaništa.Bolje crknit.Manje boli.

IB
ivan.biljan68
07:48 02.06.2015.

Kad dođeš na odjel primi te med.sestra i kad odlaziš--isto. Pojedini pacijent kupi sestri 200g.kave u znak pažnje,a doktoru boca Wiskija i"šteka"Marlboro--a. Dok veći,tajkunčine doktorima"gurnu"pozamašnu svotu,sestre ne dobiju ništa.Bio sam na"traumi"par puta,zbog komplikacija,upale kosti,pa sam svašta vidio,a ima i"metuzalema",koji bez prava gnjave te jadne sestre,jer kako misle,dao sam joj malo kave i zato one,po navici,ne primaju od"bili koga"kavu.Knkretno,ja nebi to mogao raditi.

IB
ivan.biljan68
07:55 02.06.2015.

Redikul, iz kog si ti kraja,tužne naše? Ja sam primorac i da nisam bio na brodu sa sličnima tebi,ja te nebi ništa razumio,oda si iz Koreje.I,ništa više ne nauči pačurlija ta,nego što je prije znala...kva kva kva....u školu! nikad nije kasno,a za tebe neznam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije