Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj 
Vrhovni sud

Nagodio se s USKOK-om iza leđa Drmiću i Tadiću

suđenje za podmićivanje sudaca vrhovnog suda
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
03.10.2011.
u 11:24

Srećko Jurišić priznao je da je htio podmititi suca u slučaju Glavaš pa je uvjetno osuđen na dvije godine

– Nagodio sam se jer mi je tako savjetovao moj odvjetnik! – kazao je Srećko Jurišić (43) na sjednici optužnog vijeća kojim je predsjedala Renata Miličević, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda, i izazvao pravu buru.

Teške riječi

Stvar je bila u tome što Jurišić, kao ni njegov branitelj Željko Gulišija, nikome od suoptuženika u slučaju pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda radi ishođenja povoljnije presude Branimiru Glavašu nije rekao što namjerava. Kako se poslije moglo čuti od odvjetnika preostalih četvero optuženika, zbog, kako su rekli, nekorektnog poteza Jurišića i Gulišije na optužnom vijeću pale su i neke teške riječi.

– Kolega Gulišija nagodio se svima nama iza leđa, što smatramo iznimno nekorektnim. Jedna je stvar braniti interese svoga klijenta, a druga je stvar ovakav potez. Osim toga, Jurišić USKOK-u nije dao izjavu, niti je iznio svoju obranu pa objasnio sve okolnosti za koje ga terete, već je samo kazao da priznaje počinjenje obaju kaznenih djela. I to tako kako piše u optužnici. Pa gdje to ima da tužiteljev činjenični opis djela bude okrivljenikova obrana? Stoga mi smatramo da je takva nagodba nezakonita jer optužno vijeće još nije ni utvrdilo da ima kaznenog djela – oštra je bila Jadranka Sloković, braniteljica Drage Tadića.Tog osječkog poduzetnika, zajedno s njegovom suprugom Božicom Tadić-Ćavar, saborskim zastupnikom HDSSB-a Ivanom Drmićem te novinarkom Sanjom Marketić, USKOK tereti za udruživanje radi počinjenja djela te protuzakonito posredovanje. Pojednostavnjeno rečeno, USKOK smatra da je Tadić organizirao ostale pokušavajući doći do sudaca Vrhovnog suda koji su trebali odlučivati o slučaju Glavaš.

Vraća 70.000 eura

Neka vrsta posrednika prema neimenovanim sucima bio je Jurišić, a ostatak ekipe za eventualno mito trebao je prikupiti 700.000 eura. No uspjeli su skupiti “samo” 70.000 eura, a taj će novac Jurišić, koji je uvjetno osuđen na dvije godine zatvora uz rok kušnje od pet godina, morati vratiti državi. Braniteljima preostalih optuženika, osim nekorektnog čina kolege Gulišije, sporna je i USKOK-ova pravna kvalifikacija djela.

– Nema nikakva dokaza da su se oni udružili za počinjenje djela. Osim toga, nezakonito posredovanje samo je dio pripremne radnje, što znači da oni nisu ušli u kaznenopravnu sferu jer je sve ostalo na umišljaju. Osnovni je USKOK-ov problem što je optuženike prerano uhitio jer novac nikome nije proslijeđen – objasnila je stav obrane J. Sloković.

Komentara 19

Avatar WindFucker
WindFucker
12:18 03.10.2011.

Od svih Jadranki koje poznajem, jedino Sloković je stručnjak...

BR
bronzi
12:37 03.10.2011.

....ma nemogu vjerovat da je jurišić priznao,kada se tadić kunio da je to sve laž i ja mu vjerujem jer tadić je sposoban samo uzimat mito od ramiza pandžića a nikako davat

JS
ja sam gladan
12:08 03.10.2011.

A kaj se tu ima više komentirati! Pun nam je kufer kvazi političara i politikanata,vražjih odvjetnika. Tješi nas još samo ona stara: Kad tad, svaka rit dođe na šekret!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije