Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s premijerom i ministrom

Nadzornik iz Europske komisije: Gdje vam je proračun?

Deroose
Foto: Robert Anic/PIXSELL
10.02.2016.
u 11:50

Odgovor Derooseu na njegovo pitanje bio je: Radimo balans između fiskalne konsolidacije i poticanja daljnjeg rasta

Kako stojite s izradom proračuna za 2016., bilo je pitanje dužnosnika Europske komisije zaduženog za ekonomska i financijska pitanja kad se jučer u Zagrebu susreo s novim premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem. Dobio je odgovor da će proračun nove Vlade pokušati postići ravnotežu između fiskalne konsolidacije i poticanja daljnjeg gospodarskog rasta. Ali kako će se točno postići takva ravnoteža, to ministar financija Zdravko Marić nije otkrivao, barem ne novinarima nakon sastanka s dužnosnikom Komisije.

Servaas Deroose, zamjenik direktora u Glavnoj upravi Komisije za ekonomiju i financije, nije davao izjave novinarima, a izvori iz Bruxellesa govore da je svoj prvi posjet Hrvatskoj nakon izbora želio zadržati u tajnosti.

Došao je, među ostalim, poručiti novoj Vladi da izvješće o ispunjavanju ekonomskih preporuka koje je Unija dala Hrvatskoj 2015. neće biti tako povoljno jer ponovno nije uočen napredak u ispunjavanju velikog dijela tih preporuka.

Komisija će 24. veljače dati svim zemljama, pa i Hrvatskoj, nove ekonomske preporuke. Novi ministar financija Zdravko Marić tvrdi da je razmišljanje Komisije i razmišljanje nove Vlade vrlo slično.

– Sigurno je da je i ovim posjetom stavljen naglasak na određene strukturne iskorake koje Hrvatska treba učiniti kako bi s jedne strane stabilizirala situaciju u proračunu s deficitom i javnim dugom, a s druge strane otvorila prostor za stimuliranje gospodarskog rasta. To je u skladu s onim što Vlada govori. To su naše dvije uporišne točke u ekonomskoj politici – rekao je Marić nakon susreta s Derooseom.

Premijer Orešković, kao ni Deroose, nije davao izjave novinarima, a uz Marića je to učinio samo guverner HNB-a Boris Vujčić, koji je komentirao kako Hrvatska sada ima zdraviji gospodarski rast od onoga u godinama prije krize jer se ranije temeljio na akumulaciji duga, a sada na rastu izvoza. 

>> Susreli se Orešković i Deroose. Marić i Vujčić otkrili o čemu su razgovarali 

>> Ministra Marića pitali su koja je vlada zaslužna za bolju prognozu rasta BDP-a

Komentara 71

ST
strsljen2013
12:33 10.02.2016.

Polako gospodine, prvo da ustrojimo vladu i ministre, imat ćemo ga za jedno godinu do godinu i pol.

TO
tovaravot
12:15 10.02.2016.

trebo bi nadzornik iz komisije podijeliti par samara i vritnjaka ovim nasim nesposobnim ex-udbasima, i lijevima i desnima

Avatar Melankolija
Melankolija
12:15 10.02.2016.

Gdje je proracun? A gdje, u Drugom svjetskom ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije