Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istina o Hrvatskim šumama

Nadzorni odbor: Nismo znali za bonuse

12.06.2013., Zagreb - Ivan Pavelic, predsjednik Uprave Hrvatskih suma.Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
28.07.2016.
u 11:14

Bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić kaže da su imali pravo i na bonuse, ali da bi ga bilo sram da su ih iskoristili

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić kao jedan od argumenta zašto on i drugo dvoje članova uprave tog državnog poduzeća zaslužuju isplatu milijunskih bonusa navodi prava bivše uprave HŠ-a, u prvom redu uplatu životnog osiguranja u njihovu korist. Za pet članova bivše uprave tvrtka je tako u osam godina za troškove tog osiguranja uplatila ukupno tri milijuna kuna.

Skretanje pažnje

A nedavno su bivši predsjednik uprave Darko Vuletić i članovi uprave Darko Beuk, Božidar Longin, Zdranko Podolar i Damir Felak na osnovu tih uplata dobili na ruke svaki po 40-ak tisuća eura. Dakle, ukupno oko 200.000 eura odnosno oko 1,5 milijuna kuna.

Vuletić smatra da Pavelić pričom o životnim osiguranjima želi skrenuti pažnju sa svojih bonusa.

– Sve što je kazao o svojim rezultatima u Šumama velika je laž. Mi smo mu tvrtku ostavili 2012. sa 60 milijuna kuna u plusu i 80 milijuna kuna rezervacija, no on je prikazao dobit od svega dva i nešto milijuna kuna, a ostatak je prebacio u rezervacije da može imati dobar rezultat u 2012. i 2013. godini. Stoga bi dio bonusa na koje polaže pravo Pavelićeva uprava trebao pripasti i bivšoj upravi – kaže Vuletić. Za uplatu životnog osiguranja kaže da je to bila praksa u gotovo svim državnim poduzećima, ali napominje da su i on i članovi njegove uprave imali pravo na bonuse.

– Te bonuse nikad nismo iskoristili, nije nam to palo na pamet, sram bi me bilo da smo ih iskoristili – tvrdi Vuletić koji se ne sjeća koliko su ti bonusi iznosili. Na Pavelićeve tvrdnje da je njegova uprava zaradila 310 milijuna kuna više nego bivša uprava, koja je ostvarila 50 milijuna kuna dobiti, Vukelić odgovara da Pavelić ima u biti slab rezultat s obzirom na to da je otpustio 1100 ljudi te da je bivša uprava s dvaput više radnika bila efikasnija od sadašnje, a pritom nije povećavala cijene.

Vuletić napominje i da je njegova uprava vodila Šume u doba ekonomske krize, kad se spašavala domaća drvna industrija. Stoga smatra da je usporedba rezultata Šuma za vrijeme i poslije krize neprimjerena. Bivši član nadzornog odbora Šuma s kojim smo razgovarali kaže da članovi NO-a nikad nisu vidjeli ugovore sadašnje uprave Šuma. No sad su mu jasni, veli, Pavelićevi potezi i ganjanje što veće dobiti jer je izašlo na vidjelo da mu bonusi ovise o njoj. On smatra da je Pavelić zbog toga zanemarivao socijalnu i razvojnu komponentu koju Šume također imaju.

Nepotpisano izvješće

Što se tiče dovođenja tvrtke u red, u sadašnjoj upravi Šuma kažu da su oni korigirali jako veliki broj troškova i da bi ih bilo preopsežno sad sve elaborirati. 
Kazali su nam o da su pozvali odgovorne da se sjedne za stol i razgovara te nađe kompromisno rješenje oko isplate bonusa.

U medijima se pak ovih dana pojavilo izvješće Uprave za šumarstvo poslano tadašnjem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini u kojem se među ostalim navodi da su 2013. i 2014. Šume sklopile 330 ugovora o prodaji drvnih asortimenata po povoljnim cijenama i da je tvrtka time zakinuta za 400 milijuna kuna. U upravi HŠ-a kažu da to izvješće nema urudžbeni broj, niti je vlastoručno potpisano, niti im je ikad dostavljeno. Kažu i da su ti ugovori sklopljeni prema cjeniku Hrvatskih šuma. 

>> Petrov: To je sramotno! Pitajte SDP jesu li znali za to

Komentara 38

DU
Deleted user
11:23 28.07.2016.

Narodno/Lopovska koalicija nije trebala pojačnje,Mesića,Jambe i Beljka, sami su više nego kvalificirani za lopovluk i malverzacije,što će tek izići na površinu u idućih 2 mjeseca?

JK
ja-kan
11:41 28.07.2016.

Hajde malo da se provjere državna poduzeća kojima je upravljao bivši ministar Ivan Vrdoljak (Petrokemija, HEP, Jadranski naftovod...). Zašto su npr. ugovori između PPD-a i Petrokemije tajni, zašto su menadžerski ugovori u HEP-u tajni...

DU
Deleted user
11:24 28.07.2016.

Što za njih ne vrijedi pravilo da "neznanje ne oslobađa od odgovornosti"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije