Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena testiranja

Nad Kninom će za obljetnicu Oluje letjeti pet MiG-ova

kockica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
02.08.2014.
u 07:42

Do kraja srpnja u Hrvatska je, prema ugovoru, trebala imati u uporabi cijelu borbenu eskadrilu od 12 MiG-ova (8 bisova i 4 dvosjeda) tako da će Ukrajincima biti zaračunati penali

Iz MORH-a stiže vijest koja će osokoliti naše mlađe pilote borbenih zrakoplova koji već 13 mjeseci nemaju na čemu pohađati letačku obuku. “Zadnji probni let koji je obavljen 1. kolovoza na zrakoplovu MIG-21 UM, popularnoj “kockici“ pokazao je da je zrakoplov potpuno ispravan i spreman za primopredaju HRZ-u i PZO-u”, piše u priopćenju Ministarstva, a to znači da su od sedam MiG-ova, koji su prije nekoliko mjeseci stigli s remonta iz Odese, četiri predana u operativnu uporabu HRZ i PZO-u.

U Ministarstvu potvrđuju da su na ova četiri zrakoplova (tri lovačka MiG-a 21-Bis i jedan dvosjed) “završili sa svim ispitivanjima i probnim letovima te svakodnevno provode letačke zadaće u sklopu NATO-ova integriranog sustava nadzora i obrane”. Probni se letovi nastavljaju jer u operativnu uporabu valja predati još tri zrakoplova, a pet ih je još u Odesi. S obzirom na to da je prijam prvih pet zrakoplova kasnio pola godine, MORH je bio izložen kritikama zašto je slao MiG-ove na remont u zavod u Odesi.

Do kraja srpnja u Hrvatska je, prema ugovoru, trebala imati u uporabi cijelu borbenu eskadrilu od 12 MiG-ova (8 bisova i 4 dvosjeda) tako da će Ukrajincima biti zaračunati penali. Prvu javnu “premijeru” MiG-ovi će imati 5. kolovoza na obilježavanju Dana pobjede kada će oko 9.30 nadletjeti mnoštvo. U formaciji iznad kninske tvrđave letjet će pet MiG-ova, predvođeno “kockicom”, a nakon preleta tri će sletjeti na Zemunik, gdje će ih se moći razgledati. Dežurni par lovaca vratit će se u Zagreb. Zanimljivo, uz “ukrajince” (s brojevima 131, 133, 135) obojene u sivo i kockicu (br. 165), letjet će i zadnji “rumunj” s kamuflažnim uzorkom, br. 121, koji je s otpisanim brojem 122 do prije nekoliko tjedana branila čast HRZ-a koji je opstajao mjesecima sa samo jednim parom borbenih zrakoplova.

>> Popularna 'Kockica' današnjim letom dokazala da je spremna za obuku

Ključne riječi

Komentara 15

AP
apolon
08:47 02.08.2014.

Naravno, ovo je pravi odgovor zašto Mig-21 ... Dobar je za obuku vojnih pilota i ne manje značajno , vrlo jeftinu obuku pilota u odnosu na noviji tip zrakoplova.

Avatar Pekhtor
Pekhtor
10:29 02.08.2014.

Jel' se zo otvara muzej pionira zrakoplovstva u Kninu ?

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:26 02.08.2014.

mole se bakice da na taj dan ne okopavaju vrtove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije