Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna vježba u Slunju

Neprijatelja napala čitava vojska – iz zraka, kopna, s mora, a odbili smo i računalni napad

vojska
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
1/12
06.10.2015.
u 16:08

Prvi je put u slopu vježbe pokazana i uvježbanost vojske u slučaju napada u kibernetičkom prostoru

Sve ono što je Hrvatska vojska pokazala na mimohodu u povodu Dana domovinske zahvalnosti, sva tehnika, MIG-ovi, Patrije, pješaci, specijalne snage, ali i mornarica, sudjelovali su danas na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja te u akvatoriju Dugog otoka, u najvećoj vojnoj vježbi koju je Hrvatska vojska organizirala do sada u mirnodopskom vremenu. Više od tisuću vojnika sudjelovalo je u pokaznoj vježbi bojnog gađanja u sklopu koje su pokazali na koji način hrvatski vojnik može obraniti svoj teritorij; napadom iz zraka, tenkovima i projektilima na kopnu, ispaljivanjem raketa s broda, a u svemu je organizirana i skrb za ranjene.

Prvi je put u sklopu vježbe pokazana i uvježbanost vojske u slučaju napada u kibernetičkom prostoru. Naime, simuliran je "napad" putem maila na vojni informatički sustav stožera zbog čega je naglo promijenjena ratna taktika na terenu.

– Ponosan sam na hrvatskog vojnika jer smo kroz vježbu testirali uvježbanost i integriranost svih dimenzija djelovanja, na kopnu, moru, zraku i cyber prostoru, što ćemo integrirati u novu vojnu strategiju –kazao je general Drago Lovrić, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga i dodao da niti jedna zemlja u regiji ne provodi ovako opsežne vježbe kao Hrvatska. Kazao je i kako je prvi put nakon 20 godina s broda ratne mornarice ispaljena raketa koja je pogodila metu na 26 kilometara udaljenosti, a doseg joj je čak 80 kilometara.

Tijekom vježbe potrošili su 20.500 pješačkog streljiva i tisuću raznih ubojitih sredstava. Ministar obrane Ante Kotromanović kazao je na kraju vježbe kako je ponosan zbog svega što je vidio. 

>> Hrvatski vojnici 'napali' slovenske i vojnike iz Bosne i Hercegovine

Komentara 8

Avatar Baroudeur
Baroudeur
17:22 06.10.2015.

Kim Jong moze mirno spavaiti...26 km...!

Avatar Matija22
Matija22
17:09 06.10.2015.

ako je domet rakete 80 km onda ste trebali je isprobati na 75-80 km da li će pogoditi metu ne na 26 km

FE
fefellerunt
17:38 06.10.2015.

Ono po čemu sm aja vidio ubježbanost hrvtaskih čansika je to da ih skoro nije ni bilo na mimohodu, nego su sve proveli obični vojnici , da su hodali /stupali) običnim korakom, je ročito je vježbovni prekompliciran . Još bolja obučenost se vidjela da je pri nesretnom tenkom okrviljen jedino obični vojnik, nitko od gneijalaca koji je to isplanirao nije kažnjen, kad aodleti skladiđšte u zrak isto nitko nije kažnje, kada padnu 2 aviona bez ikakvog razloga isto nitko nije još kažnjen (ali se bra vodi postupak) -Činjenica jest da je dolaskom Lovrića (nakon lucića) i Kotromanovića HV postala znatno bolje nego prije toga i sigurna sam da imaju kvalitetniji kadar , a ne podobne, da bi HV bio blizu onome HV-u iz 1995

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije