navigacija Hrvatska 3
SJEDNICA Vlade

Oreškovićev proračun 2,4 milijardi veći od Milanovićeva. Planirano 100 milijuna kuna za novorođenčad

Ukupni prihodi državnog proračuna u 2016. projicirani su u iznosu od 113 milijardi kuna

Premijer Tihomir Orešković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog smjernica za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. i projekcija za 2017. i 2018. bio je prva točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade.

– Ovo nam je završni korak u proračunskom procesu za 2016. godinu – rekao je ministar financija Zdravko Marić, koji je održao prezentaciju. Rekao je da će svi morati implementirati limite u svoje proračune kako bi 10. ožujka predlagali i usvajali državni proračun za ovu godinu i poslali ga u Sabor.

– Bitno je da imamo nekakve promjene. Najlakše je reći da je to status quo, ovako se uvijek radilo. Svi znamo da je teško, ali promjena treba biti status quo – rekao je premijer Tihomir Orešković na početku sjednice Vlade. Orešković je također rekao da ne očekuje previše promjena u izvješću Europske komisije.

– Trebat ćemo ubrzati reforme koje je Europska komisija tražila – rekao je Orešković.

– Počeli smo, ali imamo još dosta posla ispred nas – poručio je.

– Za ovu godinu očekujemo blago ubrzanje rasta BDP-a na 2 posto – rekao je Marić. Najveći dio rasta je na domaćoj potražnji, dodao je, te naglasio da su ovo realne projekcije.

– Naša očekivanja su da se taj gospodarski rast ubrza – rekao je Marić. Ove godine očekuje se smanjenje stope nezaposlenosti na 15,8 posto. Ukupni prihodi državnog proračuna u 2016. projicirani su u iznosu od 113 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,5 posto u odnosu na preliminarno izvršenje 2015. Iduće godine prihodi državnog proračuna porast će za 3,7 posto, a u 2018. 3 posto.

Marić je rekao da je ključna odrednica cijele proračunske politike fokusiranje na rashodovnu stranu proračuna kao ključni segment fiskalne konsolidacije. Ukupni rashodi u 2016. projicirani su u iznosu od 120,4 milijarde kuna, 2,4 milijarde više u odnosu na preliminarno izvršenje 2015., ali su ukupni rashodi koji se financiraju iz izvora koji utječu na manjak na razini preliminarnog izvršenja 2015. Porast ukupnih rashoda proizlazi isključivo zbog rashoda povezanih s iskorištavanjem iz EU-fondova, navedeno je u Marićevoj prezentaciji.

U proračunu je planiran iznos od 100 milijuna kuna za poticaje za novorođenčad. Marić je rekao da su osigurana puna sredstva kako za mirovine, tako za plaće koje, kako je rekao, neće smanjivati. Marić je rekao da će ciljani deficit biti na razini od 3 posto BDP-a.

– Mislim da je to za sutra snažna poruka potpredsjedniku EK i cijeloj hrvatskoj javnosti – rekao je Marić.

Orešković je nakon prezentacije rekao da je rast od 2 posto realan.

– 3 posto deficit, mislim da je to velika poruka, vrlo jaka poruka, i uvjeren sam da će je EK vidjeti kao veliki plus – rekao je Orešković.

Druga točka bio je prijedlog odluke o provedbi reformskih mjera za unapređenje sustava javne uprave, kojom se osnivaju tri povjerenstva – za modernizaciju sustava javne uprave, za razvoj ljudskih potencijala u javnoj upravi te za informatizaciju javne uprave. Ministrica Dubravka Jurlina Alibegović rekla je da su utvrđeni glavni ciljevi reformi u javnoj upravi kojima žele riješiti slabosti javnog sektora.

Usvojen je i prijedlog odluke kojom zagrebačka zračna luka dobiva ime prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da radovi na izgradnji novog putničkog terminala idu dobro te da bi u funkciji trebao biti u veljači ili ožujku iduće godine.

Usvojen je prijedlog rješenja kojim se na teret Proračunske zalihe MUP-u odobrava iznos od oko 1,67 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih uz zbrinjavanje izbjeglica.

>> Brkićev izbor za ministra prerasta u političku dramu

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (32 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

252
Registracija
 • KaNiDora KaNiDora

  25.02.2016 u 10:41h

  reforme se ne rade u tri dana.. ako 20 godina nitko nije rado reforme, sad bi trebalo u tri dana sve napraviti ?? stvarno maloumno
  51 61% 32
 • zorbas.grk zorbas.grk

  25.02.2016 u 11:45h

  veći proračun od 2015 ????
  32 76% 10
 • R1971D R1971D

  25.02.2016 u 11:25h

  Novinarčići...prije nego što nešto napišešte malo proguglajte...bivša vlada u rebalansu proračuna za 2015. planirala je prihode 108,1 mlrd. kn, a rashode 120,7 mlrd.kn, deficit planiran 12,6 mlrd.kn, ostvaren oko 15 mlrd.kn...ako se uzme da rashodi zbog mirovina, eu uplata i ostalih davanja, rastu godišnje za 2,5 mlrd. kuna, onda ako ova vlada planira rashode i nominalno manje od prošle ( 120,4 mlrd.), onda mi nije jasno kako novinarčići napišu kako je proračun veći za 2,4 mlrd. kuna. Novinarčići malo proguglajte prije nego nešto napišete...
  49 56% 39
 • danijelrukavina4 danijelrukavina4

  27.02.2016 u 09:56h

  DOMAĆA ZADAĆA za saborske zastupnike preko vikenda : Pitanje glasi : Gdje je lova ? Prema Global Financional Integrity iz Hrvatske je od 2004-2013 godine izneseno 34,6 milijardi dolara ilegalno stečenog novca. Pitanja za domaću zadaću za saborske zastupnike : 1. Čija je to lova ? a/ naša b/ od Mirka i Slavka c/ od milodara d/ od sabranih dijela 2. Kako je otišla ta lova ? a/ po šumama i gorama naše zemlje ponosne b/ po svetom duhu c/ po mliječnom putu d/ kako došla, tako i "ošla" 3. Zašto je otišla ta lova ? a/ za crne dane b/ za reprezentaciju c/ za tebe i mene d/ za više ciljeve koje ti ne trebaš znati 4. Kako će se vratiti lova ? a/ nekako hoće b/ nikako neće c/ preporučeno d/ šumskim stazama Molim uvažene zastupnike da saznanja o tome pitanju rasprave po klubovima. Ne gubiti vrijeme sa "ustašama" i "partizanima" jer dotični ne znaju - već sam ih pitao. Saznanja kratko i jasno iznijeti. O rezultatima i saznanjima ( ja sam ovdje ponudio neke svoje sumnje- odgovore, obavijestiti premijera i predsjednicu - moguće i oni imaju kakvih saznanja. Željno očekujem odgovore. A sada, poštovani zastupnici, na posao - gdje je lova ?
  0 0% 0
 • ivo587

  27.02.2016 u 00:47h

  biće roma. Ali ne bi im imao djecu da mi daju 1000 eura jer su donijeli takve zakone da moraš plaćat alimentaciju i da ti roditelji plćaju alimentaciju, ako ti nemaš nije ih briga na sudu jel ne radiš niništa, stvori pare, ako ne ideš u zatvor, socijalne službe daju 99% djece majkama, očevi su šikanirani, država se petlja i nameće sexualno "obrazovanje" djece, gay učenje, kažnjavaju roditelje koji ne žele cijepit djecu, dakle općenito ako se petaljaju u moje roditeljstvo bio bi red da mi plate bar pola miliona za svako dijete, da imam za alimentaciu ako me žena nogira iz čista mira. uostalom s ovakvim stanjem žene bi trebale trčati i potezati ih za rukav da im daju sexa jer samo naivac muškarac i se množio u ovim uvjetima. A da ne govorim gdje su pare za školovanje i sl..lako političarima, njihova djeca idu van, šta će moja s ovim jadnim školama gdje ih ničem ne nauče.. Dakle ništa od djece osim ako mi ne ispljunu pola milje po djetetu. ili neka bude država roma kako se stručno kaže jer ne smiješ ni reći drugo, jer te odma mediji ubiju tvoje pravo izražavanja. Svi se petljaju u tvoja prava, pa onda nek im romi budu čsitaćice i čistači i konobari na jadranu debelim švabama moja djeca neće. Dosta je bilo..
  0 0% 0
 • TAJSAM

  26.02.2016 u 01:48h

  Dosadnjašnji jadnici koji su štovali Milanovićevu vladu su dobili više od 100 milijuna za svojim drugovima, koji su se bacali sa svime što im je palo na pamet i jezik na Hrvate i Predsjednicu. Hvala dragom Bogu da je naša vlast odlučila promijeniti ljude kojima treba pomoći. Pozdrav dobrim ljudima
  2 67% 1
Pregledaj sve komentare