Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJEČAJ PONIŠTEN

Na tisuću kilometara autocesta ove sezone bez zimske službe

autocesta
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
20.10.2014.
u 19:11

Uprava HAC-ONC-a 
obavijestila tehničke 
jedinice da će same čistiti snijeg

Na više od 1000 kilometara autocesta kojima upravlja tvrtka HAC-Održavanje i naplata cestarine od studenog ove godine do kraja ožujka sljedeće godine neće biti zimske službe! Naime, na natječaj za održavanje autocesta u zimskom razdoblju 2014./2015. u HAC-ONC stigle su ponude gotovo dvostruko više od procijenjene vrijednosti nabave od 7,695 milijuna kuna. Te ponude, vrijedne 13,250 milijuna kuna stoga su neprihvatljive pa je HAC-ONC prisiljen poništiti natječaj. Za novi natječaj nema vremena jer je zimsko održavanje na nekim dionicama počelo već 15. listopada, a za ostale počinje 1. studenoga.

Lani slabo zaradili

Tako u slučaju velikih padalina HAC-ONC-u neće biti na raspolaganju 55 kamiona kooperanata koji bi trebali čistiti snijeg. A skandal oko zimske službe je još veći zna li se da je HAC-ONC imao važeći okvirni sporazum o održavanju autocesta zimi koji je raskinuo ove godine i raspisao novi natječaj. Naime, kooperanti su se bunili da su blage prošle zime slabo zaradili, oko 3,4 milijuna kuna, dok su u zimi 2012./2013. koja je bila s više snijega zaradili 7,7 milijuna kuna. Stoga su pritiskali HAC-ONC da im poveća cijene u sklopu tog sporazuma, na što on nije mogao pristati, ali je zato raskinuo okvirni sporazum i raspisao novi natječaj s višim cijenama!

No time nije kraj skandalima vezanim uz zimsku službu. Prema našim informacijama, uprava je šefove tehničkih jedinica obavijestila da ove godine nema kooperanata i da će sami čistiti snijeg tako što će se pregrupirati. A mehanizacija HAC-ONC-a ne samo da je za to nedovoljna nego je i u vrlo lošem stanju jer su mnogi kamioni neispravni.

Ne žele odgovarati

Šefovi tehničkih jedinica su se pobunili jer su svjesni da je to nemoguće i da će oni odgovarati dogode li se nesreće poput one kod tunela Krpani lani. A i sa 55 kamiona kooperanata prošlih godina su zbog snijega ljudi na autocestama završavali u višesatnim kolonama poput one kod Ivanje Reke 2012. ili kod Varaždina lani. Ako HAC-ONC može organizirati zimsku službu bez 55 kamiona kooperanata, postavlja se pitanje zašto mu je onda svake godine dosad za tu uslugu plaćao milijunske iznose.

U HAC-ONC-u za okvirni sporazum koji je bio povoljan za njega, kažu da su kooperanti, sa svojim odvjetnikom, nekoliko puta zahtijevali izmjenu odredaba ugovora vezanih uz način i uvjete obračuna pasive i aktive, što prema Zakonu o javnoj nabavi nije bilo moguće, te su čak prijetili otkazivanjem ugovora.

– Bitno je napomenuti da zaključeni Okvirni sporazum nije bio obvezujući, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, te da kooperanti nisu bili obavezni na sklapanje godišnjih ugovora po Okvirnom sporazumu – navode u HAC-ONC-u. Dodaju da su se stoga odlučili na novi natječaj.

Na pitanja je li točno da su odlučili poništiti natječaj za zimsku službu, da neće ići na novi natječaj te kako će onda organizirati zimsku službu, odgovorili su samo da o tome još nije odlučeno. U HAC-u, za koji HAC-ONC održava autoceste, na pitanja o zimskoj službi izbjegli su odgovor i uputili nas na tvrtku kći HAC-ONC.

Komentara 6

LA
larala
19:41 20.10.2014.

standardna politicka šema kako uništiti i rasprodati hrvatsku, za ovo bi trebala pasti vlada

NS
nemoralni sindikalac
20:41 20.10.2014.

Svaka čast istraživačkom novinaru Josipu Bohutinskom. Naprosto je zadivljujuće kako dolazi do informacija. Moram iskreno reći da je za mene ovaj članak puno značajniji od medijske hajke koja ga je zasjenila, a odnosi se na uhićenje gradonačelnika Zagreba gospodina Milana Bandića i drugih članova gradskog poglavarstva kao i nekih privrednika. Činjenice iznesene u članku su zastrašujuće, sigurnost korisnika autoceste je opasno ugrožena. Tko će odgovarati za ljudske živote, nije li tragična prometna nezgoda kod tunela Krpani bila dovoljna opomena. Gospodine Bohutinski nastavite pratiti ovu temu jer ako time spasite samo jedan život napravili ste neprocjenjivo puno. Želim vjerovati da će ove informacije doći do Ministra i da će u interesu korisnika auto ceste aktivirati „sjekiru“ i „žarač“, te pomesti ove nesposobnjakoviće, a na njihova mjesta postaviti one koji znaju

LK
L@k@konjic@
21:16 20.10.2014.

Odgovorne pod hitno smijeniti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije