Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karamarko nije došao na svečanu sjednicu

Reiner: Ostavimo napokon mrtve na miru

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
Autori: Bojan Arežina, Hina
30.05.2016.
u 12:22

Građani nas nisu birali da se neprestano vraćamo na Drugi svjetski rat, rekao je Reiner

Danas je održana svečana sjednica Hrvatskoga sabora u prigodi obilježavanja 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora. Svečanoj sjednici nazočili su brojni uglednici, cjelokupan državni vrh, osim prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, a nije bilo ni šefa oporbe, predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Na sjednicu su, među ostalima, stigli predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković i potpredsjednik Božo Petrov, bivši predsjednik Ivo Josipović, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kardinal Josip Bozanić, muftija Aziz Hasanović, mitropolit Porfirije Perić, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus... U Saboru se osjeća svečarsko raspoloženje, iako ga opterećuje sukob između vladajućih partnera, HDZ-a i Mosta. Svečarskom raspoloženju pridonose i pripadnici Povijesne bojne koji u tradicionalnim, živopisnim odorama rese dva glavna ulaza u saborsku zgradu, ulaze s Markova trga.

"Ostavimo mrtve na miru"

Sjednica je otvorena himnom u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, čiji su članovi otpjevali i skladbe '''Croatio, iz duše te ljubim'' te ''Vivat Croatia''.Svečanom sjednicom predsjedavao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, a uzvanicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko ReinerReiner je rekao da je prije 26 godina srušen svijet tiranije, da je Europa prodisala punim plućima, da su narodi pozdravljali promjene veseleći se budućnosti koju će graditi zajedno.

– Tog dana započeo je cijeli niz velikih promjena s ciljem izgradnje današnje moderne demokratske Hrvatske. Nažalost, bila je ugrožena srbočetničkom pobunom i agresijom tzv. JNA – rekao je Reiner, naglašavajući da Hrvatsku nisu branili samo Hrvati, već i mnogi Srbi, Mađari, Česi, Rusi, Talijani i pripadnici drugih manjina koji su Hrvatsku doživljavali kao svoju domovinu.

– Hrvatska se branila na bojnom polju, na diplomatskom planu, ali i ovdje u Saboru – rekao je Reiner, dodajući da je Sabor zasjedao tijekom cijelog Domovinskog rata. Reiner se zahvalio braniteljima, koji su, kako je rekao, podnijeli najveću žrtvu i ostvarili viziju prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Reiner je rekao da se svijet danas bitno razlikuje od svijeta otprije gotovo 30 godina, da EU i danas ima privlačnu snagu, ali da je nestao dio entuzijazma s početka devedesetih zbog gospodarske i migrantske krize koji su "izmijenili lice Europe". Dodao je da europska ideja nipošto nije ugrožena, ali da je treba učvrstiti.

Reiner je rekao da katkada ni zastupnici nisu svjesni svih svojih obveza, zbog čega se među građanima prema njima stvara nepovjerenje.

– Građani nas nisu birali da se neprestano vraćamo na Drugi svjetski rat, koji bi napokon trebao završiti. Nisu nas birali da stalno otvaramo stare rane i stvaramo podjele – rekao je Reiner.

– Ostavimo napokon mrtve na miru, bez obzira na bol njihovih najbližih, jer ih ne možemo vratiti – dodao je.

– Umjesto podjela pozivam svoje kolege zastupnike, ali i sve hrvatske građane da potiču i podržavaju zajedništvo jer se u teškim vremenima mudri, odgovorni i dobronamjerni drže zajedno, a ne dijele se po bilo kojim objektivno postojećim ili samo zbog dnevne politike i zbog sitnih trenutačnih interesa izmišljenim crtama razdjelnicama – poručio je Reiner.

– Hrvatski sabor bio je i ostao čuvar hrvatske državnosti, poželimo mu da zauvijek ostane štit demokratskih sloboda i prava – zaključio je Reiner.

Povijesni dan

Prije 26 godina, 30. svibnja, nakon prvih demokratskih izbora, na Trgu svetog Marka okupili su se izabrani zastupnici i konstituiran je Sabor. Taj dan smatra se rođendanom moderne hrvatske demokracije. Tog povijesnog dana počelo je novo razdoblje za hrvatski narod i građane Hrvatske.

Konstituiranje modernog Sabora s oduševljenjem se pratilo diljem Hrvatske. Na Markovu trgu okupilo se mnoštvo građana pozdravljajući pobjedu demokracije i pad polustoljetnog komunističkog režima.

Uvjerljivu većinu u prvom, povijesnom sazivu Sabora, imao je HDZ na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. U tri saborska vijeća – društveno političkom, vijeću općina i udruženog rada, osvojio je 205 od 351 zastupničkog mjesta. Drugi po snazi bio je SKH-SDP Ivice Račana (107), a treća koalicija Narodnog sporazuma nekadašnjih hrvatskih proljećara Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala (21).

Status spomendana

Za prvog predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan, za predsjednika Predsjedništva tada još SR Hrvatske dr. Tuđman, a za predsjednika Izvršnog vijeća, dakle republičke vlade, Stjepan Mesić.
Sabor, koji je stoljećima čuvao hrvatsku državnost, od tog 30. svibnja postaje mjesto donošenja presudnih odluka kojima se određivala budućnost Hrvatske – Božićnog ustava, ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatske te odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ.

Dan Hrvatskog sabora danas ima status spomendana, no nije uvijek bilo tako. Do 2001. godine 30. svibnja slavio se Dan državnosti i bio je državni blagdan. Te godine, tadašnja saborska većina stranaka šestorke (SDP, HSS, HNS, IDS, LS, HSLS) promijenila je kalendar blagdana, pa je 30. svibnja postao tek spomendan Hrvatskog sabora.

Sabor će svoj dan obilježiti svečanom sjednicom, na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednik Sabora Željko Reiner.

>> Građani 'rešetali' Reinera pitanjima - evo što su ga sve pitali!

>> Reiner: Većina će podržati Karamarka

Komentara 44

DU
Deleted user
13:37 30.05.2016.

Bit će da su SDP udbaši prenijeli "partizansku bolest" na djecu i unuke.Sve više ih je u emocionalnom raspadu! Nije lako ubiti Hrvatskog patriotu i nevinog čovjeka!

Avatar Marijanček
Marijanček
13:23 30.05.2016.

Zašto bi morao doći Karamarko kada je bio potpredsjednik Petrov , piskarate po tom portalu samo da bi nekoga oblajavali.

KA
KaNiDora
11:10 30.05.2016.

A da ovi bajni komentatori se počnu baviti majčicom srbijom a nas ostave na miru ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije