Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska soba upozorila

'Na svako prijavljeno silovanje, u Hrvatskoj se događa 10 do 15 neprijavljenih'

Dan protiv nasilja nad ženama
Foto: VL
1/5
23.11.2014.
u 12:35

Cilj javne akcije bio je obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenoga

Ususret Međunarodnom danu protiv nasilja nad ženama aktivistice Ženske sobe – Centra za seksualna prava u subotu, 22.studenoga, organizirale su javnu akciju u centru grada Zagreba. Uz središnju poruku akcije „Iskoristi pravo na život bez nasilja“, aktivistice Ženske sobe uz podršku poznatih osoba dijelile su građankama i građanima informativne brošure i upoznavale ih s mogućnostima podrške i traženja pomoći od nadležnih državnih institucija i nevladinih udruga ako su žrtve nasilja. Građani su interaktivno sudjelovali u akciji i na način da su na štandu Ženske sobe ispisivali svoje poruke i razmišljanja protiv nasilja nad ženama.

Cilj javne akcije bio je obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenoga, utjecati na brojne predrasude kojima je područje nasilja nad ženama u Hrvatskoj i dalje obavijeno, te osim osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama, osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja. Građani su imali priliku ispisati i svoje poruke i razmišljanja protiv nasilja „Na svako prijavljeno silovanje u Republici Hrvatskoj, događa se petnaest do dvadeset neprijavljenih. A na svaki prijavljen slučaj nasilja u obitelji, događa se deset do petnaest neprijavljenih,“ upozorila je Maja Vukmanić iz Ženske sobe, nevladine organizacije koja je u svom radu ponajviše posvećena suzbijanju seksualnog nasilja, te u svojem savjetovalištu pruža pomoć ženama žrtvama seksualnog nasilja.

Aktivistice Ženske sobe jučer su tijekom javne akcije naglasile kako je nužno da nadležne institucije u Hrvatskoj na gorući problem nasilja nad ženama ne obraćaju pažnju samo jedan dan u godini, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, već da to čine tijekom cijele godine.

Javna akcija koja je jučer održana sastavni je dio kampanje „Iskoristi pravo na život bez nasilja!“ koju financijski podržavaju Ured gradonačelnika Grada Zagreba i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provodi se u okviru projekta „Edukacijom do znanja – suradnjom do promjena!“ a u suradnji sa četiri partnerske organizacije: Centar za žene Adela (Sisak), Udruga Brod – Grupa za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Udruga žena „HERA“ (Križevci) i SOS telefon – Grad Rijeka.

Komentara 3

SO
Sos
17:40 23.11.2014.

% Kolona je i dalje aktivna ispada da smo los narod itd silovatelji kriminalci pa lazi svaka treca zena bolesna od raka dojke a po nekoliko tisuca zena oboli godisnje sto ispada za par godina sve ce nam zene obolit itd propaganda

SO
Sos
17:40 23.11.2014.

5 kolona na djelu

AP
angelus.posthumus
19:56 23.11.2014.

A što je s muškarcima žrtvama obiteljskog nasilja? Njima ćemo se i dalje smijati i pretvarati se da postoje samo u filmovima i serijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije