Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedna od teorija

Na suđenju Perkoviću govorili o Ininu ‘nuklearnom’ programu

Josip Perković
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
04.09.2015.
u 13:21

Nobilo je pitanja o nuklearnoj tematici postavio zbog indicija da je Đureković bio detaljno upućen u suradnju Ine i JNA te da je svoje spoznaje o tome javljao njemačkoj obavještajnoj službi BND

Na procesu u Münchenu, gdje se zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića sudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, nedavno se spominjala mogućnost da se u Hrvatskoj – tada u sklopu Jugoslavije – baratalo nuklearnim materijalom.

Prvo je svjedok Milan Damjanović, nekadašnji pukovnik Kontraobavještajne službe JNA (KOS), otkrio da je JNA s Inom krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih radila na nuklearnom programu. Projekt je, navodno, formalno bio povezan sa stvaranjem goriva za nuklearnu elektranu u Krškom. Na pitanje odvjetnika Ante Nobila je li taj program uključivao i pokušaj gradnje atomske bombe, Damjanović je odgovorio da je Ina imala razvijenu tehnologiju, zbog čega je i bila uključena u istraživanja za proizvodnju goriva, ali da joj je nedostajalo novca za proizvodnju atomske bombe.

Drugi svjedok, Petar Fleković, bivši generalni direktor Ine (od 1982. do 1990.), odbacio je tvrdnje da se u Ini radilo na atomskoj bombi. No kazao je da je Ina s Elektroprivredom (današnji HEP) u svojim laboratorijima istraživala je li iz fosfata koji su uvoženi iz Maroka za potrebe Ine Petrokemije u Kutini, a za proizvodnju umjetnoga gnojiva, moguće dobiti uranijev oksid, tzv. žuti kolač. Od tog se materijala, kazao je, trebalo proizvesti gorivo za Krško, no nikakav rezultat nije postignut.

Fleković nije isključio mogućnost da je JNA za ta istraživanja pokazivala zanimanje.

Nobilo je pitanja o nuklearnoj tematici postavio zbog indicija da je Đureković bio detaljno upućen u suradnju Ine i JNA te da je svoje spoznaje o tome javljao njemačkoj obavještajnoj službi BND.

>> Nema razloga panici, no uranij se mora maknuti iz Zagreba

>> Za 400 kg uranija u Zagrebu -
 nije se znalo

Komentara 9

DM
dr_max
13:31 04.09.2015.

Da je bilo lustracijui ne bi bilo ovih laži i troškova po Njemačkoj. Neka Perković lijepo sada sam svoja gov... jede i plaća Nobilu ovu farsu.

Avatar MK
MK
14:27 04.09.2015.

...znači branitelj Nobilo opet "opravdava" ubojstvo? ...ovo "opravdavajuce" priznanje je jako cudna taktika obrane! ...A neka Nobilo objasni kako je Stanko Nižić bio ukljucen u "nuklearni program INA-e i JNA" a da ga je UDB-a ubila?! ...Sve su to same gluposti i daljnji pokusaji UDB-askog zataskivanja istine!

Avatar nekakav
nekakav
14:20 04.09.2015.

nek naše novine počnu objektivno pisati o ovom slučaju. pa da svi skupa se malo bolje nasmijemo nobilovim pokušajima diskreditacije svjedoka optužbe, koje sudac odbacuje svako malo. nobilo je samo u rh neka veličina. u njemačkoj ga ko školarca odbacuju.ju. ove nobilove 'indicije' su bijedni pokušaji spašavanja jednog notornog zločinca. samo što njemački sustav baš i ne pušta ovakve, koji ubijaju i naređuju, planiraju ubojstva. to se danas zove terorizam, a i nekad se tako zvalo. jedino i dalje ne kužim zašto ga država štiti. pa on je jugin agent, ne hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije