Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.08.2015. u 11:22

U suvremenoj Hrvatskoj nitko zdravorazuman, kojemu je stalo do zdravog domoljublja, taj ustaški pozdrav neće nigdje koristiti, a još manje tražiti njegovu institucionalizaciju

Demokracija podrazumijeva slobodu govora i mišljenja, među njima i svakakve budalaštine. No, zaprepašćuje kad akademski obrazovani ljudi, povjesničari dapače, godinama javnost zatrpavaju povijesnim izmišljotinama, kao što je sad slučaj s ustaškim pozdravom "za dom spremni". Kako kolege povjesničari koji su svoje ime stavili na peticiju nisu prvo proveli istraživanja pa tek onda krenuli s inicijativom, ako ona doista ima uporište u činjenicama? No toga nema!

Nema drugih povijesnih činjenica, osim jedne, da taj pozdrav nema nikakvu povijest prije travnja 1941. i dolaska ustaša na vlast u NDH. To je službeni ustaški pozdrav uveden na početku osnivanja NDH, da bi se kasnije proširio na pozdrav "za poglavnika i dom spremni". Pod tim pozdravom svi nepoćudni ustaškom režimu šikanirani su, protjerivani, zatvarani, likvidirani.

Istina, pozdrav ima svoju povijest i u Domovinskom ratu, ali je kod većine služio u psihološkom ratu i bildanju protiv agresora. I tu sve staje, to je povijest! U suvremenoj Hrvatskoj nitko zdravorazuman, kojemu je stalo do zdravog domoljublja, taj ustaški pozdrav neće nigdje koristiti, a još manje tražiti njegovu institucionalizaciju.

Istina, i ta je peticija dio demokratskog folklora. Ali na sramotu svojih organizatora i potpisnika!

>> Ured predsjednice o 'Za dom' u HV-u: To je neprihvatljivo. Odgovorio joj akademik Pečarić

Komentara 132

BR
Brandfackel2
11:36 26.08.2015.

Od 1945. do danas živite od izmišljanja ustaša i fašizma u Hrvatskoj. Na tome se svi bogate, od ovih komunističkih piskarala do kojekavih nevladinih organizacija koje parazitski troše milijarde u borbi protiv nečega što ne postoji. U međuvremenu je hrvatski narod propao finacijski i moralno i duhovno i na svaki drrugi način. Od 1945. godine traje sustavni genocid nad Hrvatima. Činjenica je da je za vrijeme NDH manje Hrvata kopalo po kantama za smeće nego danas nakon 70 godina vladavine vas komunista, socijalista, antifašista, demokrata i ostalih nesposobnjakovića koji prema potrebi mjenjaju ime, politiku pa i spol nebili mukte živjeli nauštrb poštenih Hrvata.

DU
Deleted user
11:33 26.08.2015.

..."budali je more do koljena"...tako je i nekome Hrvatska tek od zavnoha, tuđmanova ili i bez srao krajine...a povijest odakle odrede gazde! Prijedlog: ukinuti učenje o Petru Krešimiru IV (jer je tada Hrvatska bila najveća), izbaciti slovo U iz upotrebee (ima rimsko, talijansko V), a sve imenice u svezi Doma i spremnosti izbjegavati.

CE
cenzura
11:34 26.08.2015.

Evo nam i Despot postade povjesničar!!! Jasno mi je za Klasića jer mu je tetak Mika Špiljak no neznam tko je tetak Despotu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije