Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sumnjiv prostor

Na poplavljenim područjima nije utvrđeno pomicanje mini

MIne u poplavama
Davor Javorović/Pixsell
15.07.2014.
u 13:19

Tijekom sastanka još jednom je potvrđen prijedlog ponovnog izviđanja i ponovnog obilježavanja minski sumnjivog područja na granici Republike Hrvatske i Republike Srbije

Na području poplavljenih područja u Hrvatskoj, obavljeni su izvidi u Nijemcima, Gunji i Vrbanji, pri čemu nisu utvrđena pomicanja mina. No, problem i dalje predstavljaju nanosi tla koje su poplave donijele na minski sumnjivi prostor. Zaključeno je to na četvrtom sastanaku stručnog tima regionalnih centara za protuminsko djelovanje Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine koji je održan u Zagrebu.

Uz sudjelovanje predstavnika Ureda Vlade RH za razminiranje, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatskog centra za razminiranje - Centra za testiranje, razvoj i obuku (HCR-CTRO), ravnatelji regionalnih centara prezentirali su trenutnu situaciju na minski sumnjivim područjima pogođenim poplavama i klizištima.

Istaknuto je da je u BiH najugroženije područje Distrikta Brčkog, dok je u Srbiji obavljeno ponovno izviđanje te nisu pronađeni indikatori pomicanja mina.

Tijekom sastanka još jednom je potvrđen prijedlog ponovnog izviđanja i ponovnog obilježavanja minski sumnjivog područja na granici Republike Hrvatske i Republike Srbije. Kao zaključak dosadašnjih sastanaka, HCR-CTRO izradio je prijedlog projekta ''Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta“. Cilj mu je stvaranje provjerenog modela za izradu operativnih postupaka na regionalnoj razini u svrhu preventivnog djelovanja u sličnim situacijama u budućnosti.

Dogovoreno je da Republika Hrvatska ovaj projekt predstavi na predstojećoj Donatorskoj konferenciji za Srbiju i BiH, koja će se održati u Bruxellesu 16. srpnja. Još jednom je naglašena potreba da ukoliko građani primijete sumnjive predmete da ih ne diraju, već da ih privremeno obilježe i obavezno obavijeste nadležne institucije.

>>Srbija predlaže regionalnu suradnju u izvanrednim situacijama

>>Satelitima se poplave mogu predvidjeti pet mjeseci unaprijed

Komentara 1

OB
Objektivno...
15:20 15.07.2014.

... jesu li se na poplavljenom području pomakli -padeži!? Mini... !? Tko što - mina. Koga čega - mini... Komu čemu - mini... Koga čega - mini... Oj mini... O komu o čemu - o mini... S kom s čim - s Mini Morisom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije