Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razriješit će je

Na Općinskom sudu "nisu vidjeli" optužnicu protiv Sanje Kalambure

vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
24.04.2012.
u 20:00

Razlog je neistinit sadržaj potvrde da se protiv Kalambure ne vodi kazneni postupak. Takvu potvrdu dobila je na Općinskom sudu u Zagrebu

Sanja Kalambura, direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, upisuje se među rekordere po kratkoći obnašanja funkcije. Imenovana je na sjednici Vlade 19. travnja, a Vlada će je razriješiti već na prvoj idućoj, 27. travnja.

Razlog je neistinit sadržaj potvrde da se protiv nje ne vodi kazneni postupak. Takvu potvrdu dobila je na Općinskom sudu u Zagrebu, priložila je ostaloj dokumentaciji, i prošla na natječaju.

Nisu dobro vidjele

No, kako se odmah nakon imenovanja otkrilo da je protiv nje podignuta pravomoćna optužnica, otvorilo se pitanje kako je mogla dobiti potvrdu. Zbog toga je Ministarstvo pravosuđa u utorak poslalo inspekciju na Općinski sud u Zagrebu. Inspektori su pregledali dokumentaciju u sudu i utvrdili da se u kartonu S. Kalambure nalazi rješenje o otvaranju istrage te pravomoćnosti optužnice. Od izvora u Ministarstvu pravosuđa doznali smo da su se službenice koje rade na izdavanju potvrda pravdale da je prvo rješenje fizički prekrilo ono drugo o optužnici i da nisu dobro vidjele. Isticale su da potvrde izdaju samo njih dvije, da su ih u danu kada je Kalambura došla po svoju potvrdu izdale stotinjak, a prošle godine ukupno 38.000.

Nakon nalaza inspekcije Ministarstva pravosuđa, predsjednik Općinskog suda u Zagrebu mora odlučiti hoće li otvoriti stegovni postupak protiv službenica.

U Vladi pak ističu da se Kalambura javila na natječaj i da je Povjerenstvo utvrdilo kako je ona sa svojim kvalifikacijama i iskustvom (uz potvrde da nije u sukobu sa zakonom) bila najbolji kandidat za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša.

Tek nakon imenovanja

Isti izvor iz Vlade tvrdi da se za optužnicu saznalo tek nakon što je imenovana, kada su nakon sjednice Vlade stigli prvi medijski upiti. Večernji je tada također postavljao pitanja, a nekoliko njih i Državnom odvjetništvu. Ono nam je potvrdilo optužnicu, ali uz napomenu da se temelji na prijavi bivšeg šefa Fonda Vinka Mladinea koji je i sam pod kaznenim progonom. Nakon prijave Kalambura je, rečeno nam je, surađivala s USKOK-om. Upravo je ona uputila na pojedinosti koje su otkrile Mladineov kriminal, a bacile bolje svjetlo na njezinu ulogu i ponašanje u Fondu. Naznačeno je da bi optužnica protiv nje mogla biti povučena.

Ključne riječi

Komentara 95

Avatar Stipo Li
Stipo Li
08:37 25.04.2012.

Zanimam me jel i ona spada u onu skupinu drž dužnosnika koji imaju pravo nakon otkaza 6 mj. na plaću?????

OB
-obrisani-
20:06 24.04.2012.

ovako mogu i ja gubiti dane imenovanjima, pa drugi dan razrješenjima istih.....dok imenuješ i razvrgneš 1 000 000 ljudi, proći će mandat, a oni će biti jako zaposleni samo je pitanje da li su stigli prilikom imenovanja potpisati managerske ugovorere koji su stupili na snagu pa još i odtete treba plačati?

ĆA
ćaćaća
23:00 24.04.2012.

ako od ovih nemamo bolje jao si ga namaaa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije