Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okučani

Orešković i Reiner na obljetnici Bljeska: 'Vratili smo se u dane kada ste vi ostvarili hrvatsku slobodu'

Okučani: 21. obljetnica VRO Bljesak, operacije HV za oslobođenje zapadne Slavonije
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/15
01.05.2016.
u 12:38

U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a. Poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno. Dva desetljeća poslije, u Okučanima je sve više obnovljenih, a praznih kuća.

U Okučanima su se danas mijenjali osjećaji ponosa i tuge. Ponosa jer je prije točno 21 godinu u vojno-redarstvennoj operaciji oslobođeno čak 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija, a tuge zbog 42 hrvatska branitelja koja su položila svoje živote na oltar domovine.

Svečani program u povodu obljetnice Bljeska započeo je budnicom i koračnicama Hrvatske vojske, a nastavljen je svečanom komemoracijom kod središnjeg križa u spomen-parku hrvatskih vitezova. Vijence su položili premijer Tihomir Orešković, predsjednik Sabora Željko Reiner i izaslanik predsjednice Republike, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov. Na obilježavanju su sudjelovali i ministri unutarnjih poslova i branitelja Vlaho Orepić i Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te privremeni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec.

U znak sjećanja na heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina, koji je poginuo upravo u Bljesku, Okučane su nadlijetali migovi, a uslijedile su sportske igre ratnih veterana, obilazak spomen sobe, predstavljanje taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme te defile motorista.

- Ova svečanost vraća nas na jedan drugi način u one dane kada ste vi ostvarili hrvatsku slobodu i omogućili nam mir i demokraciju. Na tome vam svima hvala. Želim vam puno uspjeha u sportskom nadmetanju – rekao je Željko Reiner u svom obraćanju sudionicima sportskih igara hrvatskih branitelja.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Akcija oslobađanja zapadne Slavonije započela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija, iz pravca Novske i Nove Gradiške. Akcija je trajala 36 sati i završena je 2. svibnja u popodnevnim satima. Oslobođeno je 500 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. Nakon akcije uspostavljen je promet autocestom Zagreb-Lipovac te je istočni dio Hrvatske napokon, nakon četverogodišnje srpske okupacije, prometno bio povezan sa Zagrebom. U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a. Poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno.

- Emocije ostaju, one su ne mogu promijeniti. Najvažnije je da je ovaj dio Hrvatske oslobođen i da smo ponovno svoji na svome – rekao je Igor Šugić, časnik Hrvatske vojske u mirovini.

Dva desetljeća poslije, u Okučanima je sve više obnovljenih, a praznih kuća. Posla nema, pa mladi odlaze iz tog kraja koji je zbog ratnog stradanja od državne politike očekivao veću potporu. Mladi odlaze u potrazi za boljim životom. Samo u posljednjih godinu dana općinu je napustilo 70 mladih obitelji. Pomoć očekuju i od države.

- Nadamo se da će se ti naši ljudi opet vratiti natrag. Potrudit ćemo se napraviti pogodnu klimu kako bismo mogli povući poduzetnike ili otvoriti neka radna mjesta – kaže općinski načelnik Aco Vidaković.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

>> Bljesak je briljantna pobjeda koju ne smijemo zaboraviti

Komentara 140

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
09:00 01.05.2016.

lijepo je se sjecati i slaviti,posebno kad su u pitanju pobjede.

Avatar Izdajnik
Izdajnik
09:11 01.05.2016.

Svim braniteljima Hvala. To treba pisati kao prva rečenica Ustava.

DE
deps
09:30 01.05.2016.

Svi zaboravljaju Zvonimira Červenka. Nadam se da su posjetili i njegov grob. Slava i hvala mu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije