Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barbara Dorić

Na novom natječaju za vađenje nafte imat ćemo i boljih ponuda

barbara Dorić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
30.07.2015.
u 15:30

Marathon Oil i OMV odustali su od istraživanja Jadrana zbog neriješenog problema granice između Hrvatske i Grčke

        Konzorcij američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a u ponedjeljak navečer obavijestio je Agenciju za ugljikovodike da odustaje od istraživanja nafte i plina na svih sedam polja u Jadranu, a na što je dobio pravo nakon javnog nadmetanja. O razlozima te neočekivane odluke Amerikanaca i Austrijanaca razgovarali smo s predsjednicom uprave Agencije za ugljikovodike Barbarom Dorić.

Zašto su Marathon Oil i OMV odustali od istraživanja u hrvatskom dijelu Jadrana?

Nakon što smo s njima okončali pregovore, Marathon Oil i OMV su ovaj tjedan ipak odustali od potpisivanja ugovora nakon njihove procjene rizika zbog mogućeg pograničnih problema s Crnom Gorom. No mi to nismo smatrali problemom s obzirom na to da s Crnom Gorom imamo privremeni granični režim iz 2002. godine. Za Marathon Oil i OMV to je jedan od potencijalnih problema od prvog dana i za vrijeme samih pregovora upozoravali su da je taj potencijalni problem s granicom preveliki rizik da bi se ti radovi na koje bi se obvezali ugovorom na pet godina i realizirali. Nismo očekivali takav potez, no mogu potvrditi da se to ipak dogodilo zbog situacije koja se prošli tjedan počela odvijati s arbitražom zbog granice sa Slovenijom.

To za nas nije bio problem

Marathon Oil i OMV su i tijekom pregovora bili svjesni tog rizika i pristali su na taj rizik. Jesu li postavljali neke uvjete zbog mogućih pograničnih problema s Crnom Gorom?

Da, najveći dio pregovora se i odnosio na određene sigurnosne klauzule utvrdi li se tijekom provođenja radova da jedan dio područja možda nije područje pod jurisdikcijom RH. To za nas nije bio problem s obzirom na to da RH ima jurisdikciju na tom dijelu prema sporazumu o privremenom graničnom režimu iz 2002. Nije to bilo sporno ni za konzorcij Marathon Oila i OMV-a dok nisu nastale nove okolnosti pri rješavanju graničnoga spora sa Slovenijom. Što se tiče odnosa s kolegama u Crnoj Gori, mogu reći da imamo odlične odnose, izmjenjujemo iskustva, s obzirom na to da su oni u sličnoj situaciji i imaju slične planove kao i mi. Oni su svoje nadmetanje za istraživanje zatvorili sredinom svibnja 2014. godine, ali još nisu donijeli odluku. Činjenica je da su se Marathon Oil i OMV javili i na to nadmetanje.

Koja je bila vaša garancija vezano uz problem s granicom?

Ponudili smo određenu sigurnost istaknuvši da ćemo razgovarati s kolegama u Crnoj Gori i naći neko zajedničko rješenje. Garantirali smo im da ćemo im omogućiti, bez obzira na to što se može dogoditi, da svoj posao rade prema uvjetima koje su stekli kad su potpisali ugovor. To je bilo zadovoljavajuće, kompromisno rješenje, ali nije bilo dovoljno u trenutku kada je izbio problem sa Slovenijom.

A što su oni tražili?

Da sve bude čisto, da se riješi. Znali su da se ne može riješiti prije nego što se potpiše ugovor. Tražili su sigurnost da će moći raditi pod uvjetima pod kojima će sklopiti ugovor te su nakon novonastale situacije procijenili da nema dovoljno sigurnosti.

Sad najavljujete novi natječaj?

Procijenili smo da ne treba nuditi neke nove garancije i forsirati pronalaženje novog rješenja niti potpisivati ugovor navrat-nanos jer je za ta istražna područja bio najveći interes. Za ta područja ima još zainteresiranih i pitaju nas hoće li biti drugog nadmetanja. Velik je interes. S obzirom na to da procjenjujemo da možemo dobiti istu ako ne i bolju ponudu od neke druge tvrtke sličnih referenci, odlučili smo se za novo nadmetanje.

Kakva bi bila ta bolja ponuda?

Kad se otvaraju ponude, gledaju se reference, način na koji se izvode radovi, tehnologija koja se koristi, kakvi su sigurnosni standardi zaštite okoliša, a ključni kriterij odabira je investicijski plan. U njemu se pak gleda koliko namjeravaju snimiti kilometara 3D seizmike, jer se na osnovi toga može vidjeti bolja geološka procjena potencijalnog ležišta, a onda se bolje procjenjuje gdje će se bušiti. Tako je onda i veća vjerojatnost da će bušotina dokazati rezerve. Jedna bušotina znači investiciju od 50 do 100 milijuna dolara i zato nam je važan što bolji investicijski plan i što više bušotina. Zato kažem bolje ponude, jer možda bude i više istražnih radova, a to onda znači ubrzavanje procesa koji će nam dati odgovore na pitanje imamo li i ako imamo što točno imamo u Jadranu.

Optimistični ste glede novog nadmetanja. Bila su velika očekivanja i od prvoga pa se ipak nisu pojavila zvučna naftna imena koja su najavljivana. Zašto mislite da ćete sad dobiti bolje ponude?

Ima nekoliko faktora zašto sam uvjerena u to. Prvo jer osluškujem tržište i s njime komuniciram i znam što se dogođa. Kad smo završili naše nadmetanje, još su se neka zatvarala, primjerice u Kanadi i Grčkoj. U Grčkoj nije bilo ponuda, tri su puta produljivali rokove i sad su dobili ponude lokalnih tvrtki. Od prvog dana bio je veliki interes za nas, ne samo zbog geološkog potencijala nego i zato što smo sve napravili u roku, sve je bilo transparentno, a to su investitori prepoznali i dalo im je sigurnost. Da, nisu se javile sve kompanije koje smo očekivali, ali razlog tome nije loš geološki potencijal nego jednostavno nije bilo vremena da se sve analizira.

Procjene rizika

Neki su htjeli vidjeti kako će proći prva runda. Sve kompanije nisu isto gledale na potencijalni rizik s granicom, nema svaka kompanija isti aspekt procjene rizika. Neke su spremne prihvatiti i veće rizike. Cijena nafte je bitan faktor u cijeloj toj situaciji. Kad smo mi ušli u proces cijena nafte bila je 100 dolara za barel i ta je cijena utjecala na to da mnoge kompanije srežu planove ulaganja u nove investicije.To je utjecalo na prvo nadmetanje, a utjecat će i na bilo koje drugo nadmetanje. No kompanije gledaju da ona sredstva koja su ostala u investicijskim planovima ulože tamo gdje za to postoji određena sigurnost. A mi to nudimo.

Kad će biti raspisano novo nadmetanje?

Početkom rujna potpisat ćemo ugovore za tri polja na moru i šest polja na kopnu. Potkraj rujna raspisat ćemo novo nadmetanje za 25 polja na moru i ostala polja na kopnu. Nadmetanje će biti otvoreno sedam mjeseci.     

>> Marathon Oil i OMV odustali od istraživanja nafte u Jadranu

Komentara 6

DU
Deleted user
17:20 30.07.2015.

De smo mi od natjecaja zavadjenje nafte! Valjda za istrazivanje, istrazna polja, pa bi se covjek informiral u osnovnim crtama kako stvari funkcioniraju, prije nego razvali naslov od pol metra... Kak smo se pak uspjeli protegnuti do Grcke, a nemremo u vlastite vode u Piranskom zaljevu, to je ziva ludnica!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:11 30.07.2015.

Ima u Jadranu nafte, ali je u hrvatskom dijelu još uvijek nije isplativo crpiti.

LU
lukaplantan
16:07 30.07.2015.

Josip Bohutinski, od kad to Hrvatska graniči sa Grčkom kao što je napisano u naslovu članka.. Daj pregledaj kompletan tekst prije objave..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije