Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na mimohodu u Zagrebu i branitelji

Tko će iz veteranskih krugova sjediti u svečanoj loži

01.08.2015. Zagreb-Proba za mimohod koji ce se odrzati 4. kolovoza 2015. povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 20.godisnjice vojnoredarstvene akcije Oluja.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/14
02.08.2015.
u 09:30

Defileu Oružanih snaga u Zagrebu nazočit će predstavnici 30 udruga iz Domovinskog rata, i branitelji i stradalnici

Tri dana do mimohoda kojim će se u glavnome gradu obilježiti 20. obljetnica operacije Oluja, lista braniteljskih udruga koje će bojkotirati svečanost otprije je poznata: to su većinom one najbrojnije po članstvu, među kojima i HVIDR-a, gardijske brigade i specijalci, ali i HOS, Vojna policija te stopostotni invalidi koje predvode Josip Đakić, Dražimir Jukić, Josip Klemm i Đuro Glogoški. No, unatoč nedvosmislenoj odluci spomenutih udruga, Ministarstvo obrane je kao glavni organizator mimohoda u službenoj najavi objavilo da će u pješačkom postroju sudjelovati i postroj branitelja, konkretno navodeći bojne Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Puma i Vukova. Najavljeni su i invalidi iz Domovinskog rata, pripadnici pričuvnih brigada i domobranskih pukovnija, a na kraju postroja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koračat će branitelji grada heroja, Vukovara. No, njihova imena još su nepoznanica.

Stižu i branitelji Bošnjaci

No, lista uzvanika iz braniteljskih redova je finalizirana. Večernji list u posjedu je popisa na kojem se nalaze imena predsjednika 30 udruga iz Domovinskog rata. Većina je braniteljskih, među njima i dragovoljačkih, kojima su na čelu Marko Mamić, Tom Kačinari, Nikola Cvitanović, Josip Pulja i Vlado Posavec. Značajna pažnja posvetila se i ratnim stradalnicima, prije svega obiteljima poginulih i nestalih branitelja. Među njima je i Marica Škrnjug, majka poginulog pripadnika Tigrova Roberta Škrnjuga koji je bio prvi poginuli pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba. Među zvučnijim imenima u loži svakako je i brigadir Bruno Zorica Zulu, zapovjednik legendarne bojne Frankopan, koji je braniti Hrvatsku došao iz Legije stranaca u ljeto 1991. kada je, s ostalim Hrvatima – francuskim legionarima, među kojima su i generali Ante Gotovina i Ante Roso, stvarao specijalne postrojbe buduće Hrvatske vojske.

Proslavi će se odazvati i Danijel Rehak iz Hrvatskog društva logoraša. "Ne zanima nas tko je na vlasti. Naša motivacija da se odazovemo proslavi u Kninu bit će naši poginuli suborci, a mimohodu želja da vidimo koliko je Hrvatska vojska napredovala od 1995. godine", kaže Rehak. U svečanoj loži sjedit će i Tihomir Trešćec u ime branitelja liječenih od PTSP-a, inače blizak prosvjednicima iz Savske. "Nikada neću odbiti poziv institucije hrvatske države jer ih poštujem", kratko je rekao Trešćec. Odazvat će se i nacionalna Udruga Bošnjaka branitelja. "Pozivati na bojkot za mene je ispod svih civilizacijskih standarda, ni jedan branitelj se ne smije tako ponašati, pa ni Savska. Ako smo sudjelovali '91., sudjelovat ćemo i danas. To je najmanje što Bošnjaci mogu napraviti za hrvatski narod, a osobno želim vratiti i dug Hrvatima koji su izgradili memorijalni park i spomen-obilježje u sklopu islamskog centra u Zagrebu", kaže predsjednik udruge Hamdija Malić.

'I '95. smo disali kao jedan'

Brojni članovi udruga ipak će se pojaviti na mimohodu mimo odluke i volje svojih središnjica. Premda je udruga HOS-ovaca poručila da se neće odazvati mimohodu, postroj Oružanih snaga iz svečane će lože ipak gledati dio njih, predvođeni predsjednikom Zajednice udruga dragovoljaca HOS-a Željkom Marijanovićem. Također, unatoč bojkotu krovnih braniteljskih udruga specijalne i vojne policije, u svečanoj loži sjedit će i predsjednik zagrebačke Udruge veterana Vojne policije Stanko Bravić, a odazvat će se i dio veterana specijalne policije, primjerice, Josip Mirt iz udruge "Barun". Zagorski specijalci, naime, već danima putem društvenih mreža pozivaju suborce na mimohod. "Pozivamo sve branitelje da se ne dijelimo već da zajedno i s ponosom obilježimo taj veliki dan. Jer, 1995. smo svi disali kao jedan. Pridružite se mimohodu. Vojnici i policajci vježbaju već danima, ne zbog politike već da pokažu vještinu i spremnost HV-a u čast svima koji su dali živote za Hrvatsku", objavili su "Baruni". Premda se u braniteljskim krugovima već moglo čuti kako će se mimohodu odazvati "Matićevi ljudi", svim veteranima koji će u utorak sjediti u svečanoj loži ili defilirati zagrebačkim ulicama nitko, pa ni najveći zagovaratelji bojkota, ne može zanijekati da su – hrvatski branitelji.

>> Proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, šaljite nam svoje fotografije!

>> Evo kako će voziti tramvaji i autobusi do završetka mimohoda

Komentara 115

QI
qiqo
11:18 02.08.2015.

Neka živi vječno Hrvatska....

WE
Weteran
12:08 02.08.2015.

Nounarka Rašović opet je sve krivo shvatila. Bojne Tigrova, Pauka, Puma.....nisu braniteljske bojne niti udruge, već profesionalne postrojbe OS RH (oružanih snaga RH). U njima ima jedan manji dio branitelja, a neki će sudjelovati i u mimohodu. Ali to su SLUŽBENE; PROFESIONALNE POSTROJBE OS RH. One se zovu po gardijskim brigadama iz DR-a, jer su preuzele znakovlje (dijelom), beretke (neke) onih slavnih gardijskih brigada. I jer su potekle od tih brigada. I nemaju veze s braniteljskim udrugama ili nečem sličnom. Zato na stranicama MORH-a i piše da će oni sudjelovati. Ako već vi nounari o nečemu pišete, onda se bar malo informirajte.

DU
Deleted user
12:42 02.08.2015.

Vojni mimohod oružanih snaga RH trebao bi biti važan u obilježavanju i proslavi postignute slobode i neovisnosti hrvatskog naroda. Nažalost u ovo predizborno vrijeme prožeto sukobima i djelovanjem vladajućih, koji su zadnje tri i pol godine iskoristili u ponizavanju i zatiranju svetinja Domovinskog rata , sve se pretvorilo u farsu i dalje podjele. Ja sam uvijek za vojni mimohod naše vojske i to na Jarunu kao 1995. svakako u organizaciji branitelja i Glavnog stožera HV sa vrhovnim ne zna celu bez političkih smutljivaca i uz još bolju poveznicu sa proslavom u.Kninu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije