Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Na Metalurškom fakultetu osnovat će Centar za ljevarstvo

sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
31.03.2016.
u 16:00

Ukupna je vrijednost projekta 32 milijuna kuna, a ovih dana odebrena je prva faza projekta

Na Metalurškom fakultetu u Sisku uspostavit će se Centar za ljevarstvo kojem je cilj osigurati primjenu novih tehnologija i materijala u hrvatskim ljevaonicama.

"Metalurška industrija u Hrvatskoj je uništena, a jedini segment koji je preživio propadanje su ljevaonice. Njih je trenutačno u Hrvatskoj 50-ak i zapošljavaju oko 3.800 radnika. Želimo pomoći gospodarstvo i tim ljevaonicama u primjeni novih tehnologija i inovacija. Želimo i stvarati specijaliziranu radnu snagu koja nedostaje na tržištu rada što je kronična boljka hrvatskog gospodarstva" – rekao je dekan Metalurškog fakulteta u Sisku prof. dr. sc Ladislav Lazić. Ukupna je vrijednost projekta 32 milijuna kuna, a ovih dana odebrena je prva faza projekta – iz Europskog fodna za regionalni razvoj odobreno je oko 410.000 kuna za izradu projektne dokumentacije koja će krajem ove godine omogućiti prijavu cjelokupnog projekta za financiranje iz  EU fondova.  Sisačko-moslavačka županija u prvoj fazi sudjeluje sa 23.000 kuna.

"Metalurška proizvodnja jedna je od nositelja svjetskog gospodarstva i izrazito izvozno orijentirana grana. Mi danas u ljevaonicama proizvodima 79.000 tona raznih čelika što je relativno malo u odnosu na zemlje Europske unije. Prepoznato je kako te ljevaonice nemaju resursa za ulaganje u istraživanje i razvoj što bi preuzeo budući Centar za ljevarstvo." - rekla je koordinatorica projekta prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac. Istakla je i kako je projekt  ušao u uži odabir Ministarstva obrazovanja što bi trebalo jamčiti njegovu realizaciju. Dokumentacija bi trebala biti gotova do prosinca, nakon čega slijedi prijava na EU fondove, a zatim i opremanje i uređenje budućeg centra za ljevarstvo u Sisku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije