Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model ugovaranja

Na listi HZZO-a 105 novih pakiranja lijekova

lijekovi
Foto: Thinkstock
23.10.2015.
u 16:49

Riječ je o lijekovima za liječenje kroničnog hepatitisa C, metastatskog karcinoma dojke, ALK pozitivnih karcinoma pluća, te BRCA pozitivnih karcinoma jajnika

Ukupno 105 novih pakiranja lijekova uvršteno je na listu lijekova, a među njima i nekoliko "pametnih" kao i lijekova za koje je HZZO novim modelom ugovaranja dodatno osigurao plaćanje samo učinkovitog liječenja.

Riječ je o lijekovima za liječenje kroničnog hepatitisa C, metastatskog karcinoma dojke, ALK pozitivnih karcinoma pluća, te BRCA pozitivnih karcinoma jajnika. Na traženje udruga povećan je broj  dijagnostičkih trakica za mjerenje glukoze u krvi za djecu do 18 godina pa sada imaju pravo na 2500 komada na godinu. 

Na popis HZZO-a uvrštena su i pomagala nove generacije iz grupe "Pomagala kod šećerne bolesti" i to set za brzo očitavanje glukoze u krvi i dijagnostičke  trakice koje omogućavaju pouzdane rezultate mjerenja za vrlo veliki raspon hematokrita. Uvrštene su i igle za injektor za terapiju šećerne bolesti, dimenzija osobito prilagođenih maloj djeci.  

Na  Popis pomagala uvrštena  je nova Brailleova elektronička bilježnica za slijepe te nova maska za uređaj za potpomognuto disanje. Radi nastavka financiranja  pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije u 2015. godini Upravno vijeće HZZO-a  donijelo je Odluku o raspisivanju 2. javnog  natječaja, koji će biti objavljen u studenom 2015. godine, kako bi uhvatili doktore i magistre koji su diplomirali u rujnu i listopadu. Radi  smanjivanja  listi  čekanja  HZZO  je sklopio ugovore za 20.055 novih postupaka. 

Kako bi se maksimalno skratile liste čekanja, HZZO je prihvatio ponude svih zdravstvenih  ustanova koje su se javile na natječaj za sklapanje ugovora za provođenje dijagnostičkih postupaka na koje se najdulje čeka, a  to su postupci  magnetske  rezonance  (MR),  kompjutorizirane tomografije  (CT),  elektroencefalografije  (EEG),  elektromioneurografije (EMNG), ultrazvuka lokomotornog sustava i ultrazvuka dječjih kukova.

–  Osiguranici s liste čekanja mogu se obratiti najbližoj ustanovi prema mjestu  prebivališta  ili  boravišta kako bi se naručili na odgovarajući dijagnostički postupak. Obavljanje postupaka s liste čekanja u ustanovama s kojima  je  HZZO  sklopio ugovor organizirat će se na način da se pacijenti prilikom  dolaska u ustanovu raspoređuju prema hitnosti i dužini čekanja, u skladu s načelima  solidarnosti i jednakosti. 

Prilikom naručivanja na ugovorene postupke kod novougovorenih provoditelja usluga molimo osigurane osobe da otkažu narudžbe na isti postupak u drugim ustanovama ili da ostave kontakt-broj,  te će ih kontaktirati djelatnici HZZO-a u svrhu čišćenja liste čekanja – poručuju iz HZZO-a.

S obzirom na to da je jedan od razloga velikih listi čekanja i nedolazak pacijenata na naručenu pretragu, HZZO moli naručene građane koji znaju da neće doći na naručeni postupak da svoje narudžbe u bolnicama otkažu. Kako bi se olakšao proces otkazivanja narudžbi,  HZZO  je omogućio i otkazivanje  narudžbi  telefonskim  pozivom  na  bijeli  telefon 0800 7999, slanjem  e-mail  poruke  na  otkazivanje@hzzo.hr (potrebni podaci su: ime i prezime, matični  broj  osigurane  osobe, ustanova u koju je naručena, postupak na koji je naručena, datum termina i kontakt broj telefona) te putem aplikacije eGrađani. Uz novi model ugovaranja bolnica i plaćanja po izvršenju, dodatni ugovoreni postupci kao i akcijski programi Ministarstva zdravlja pokazuju koliki se napori čine da liste čekanja postanu prošlost te da pacijenti koji se nalaze na listama čekanja što prije obave svoju dijagnostiku i dobiju potrebnu zdravstvenu zaštitu.

>> Big Data u zdravstvenoj industriji- za efikasnije liječenje pacijenata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije