Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KB DUBRAVA

Na klasičnu operaciju vena bez čekanja, a kući isti dan

KB Dubrava
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
04.04.2014.
u 19:00

Odmah kući i nakon operacije šake, kile, manjeg tumora, žučnog kamenca

Četiri pacijenta došla su u srijedu ujutro na odjel jednodnevne kirurgije KB-a Dubrava, svi s problemom proširenih vena koje su do ranog poslijepodneva operirali i nekoliko sati nakon buđenja iz anestezije otišli su kući. Nema ranijeg dolaska u bolnicu, ležanja radi pripreme za zahvat ni višednevnog bolničkog oporavka. Uskoro se na tom odjelu otvara još jedna sala, pa će se povećati broj takvih operacija, kojih je od sredine studenog obavljeno 280, te se u prosjeku na zahvat čeka oko dva mjeseca. Svi bolnički odjeli trenutačno revidiraju svoje liste čekanja kako bi izdvojili pacijente pogodne za jednodnevnu kirurgiju.

Srijedom i petkom

– Ta kirurgija nije za sve pacijente. Posljednju procjenu daje anesteziolog – ističe dr. Đana Vanjak Bielen, v. d. voditeljica jednodnevne kirurgije. U toj se procjeni anesteziolozi vode stručnim klasifikacijama o fizičkom stanju pacijenta i takvi su zahvati mogući kod, kako kaže prof. dr. sc. Ino Husedžinović, zdravih ljudi koji čekaju zahvat. Prof. Husedžinović, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, ulogu anesteziologa u jednodnevnoj kirurgiji opisuje iznimno zahtjevnom jer pacijenti trebaju biti u kirurškoj anesteziji, ali i ubrzo budni te spremni za otpust. Spomenuta srijeda dan je rezerviran za vaskularnu kirurgiju i operacije proširenih vena. Pacijentima je taj problem riješen klasičnim zahvatom koji se inače čeka više od dvije i pol godine, a prof. dr. sc. Mirko Šarlija, pročelnik Zavoda za vaskularnu kirurgiju, nada se da će biti u mogućnosti uvesti i druge metode poput laserskih ili tretmana radiovalovima.

Operirali smo četiri pacijenta na jednodnevnoj i još dvoje na odjelu, danas dakle šestero pacijenata s proširenim venama

prof. dr. sc. Mirko Šarlija

– Jednodnevna kirurgija rješava lakše slučajeve iz svih područja kirurgije – objašnjava prof. Šarlija. Srijedom vaskularna, petkom plastična kirurgija, fiksni su dani u tjednu za te operacije, dok su sve druge raspoređene u ostale dane tjedna. Kako objašnjava prof. Šarlija, svako područje kirurgije ima zahvate izvedive u jednodnevnoj kirurgiji.

Čovjek od 35 godina bez kroničnih bolesti koji treba operirati kilu apsolutno je kandidat za jednodnevnu kirurgiju

dr. Đana Vanjak Bielen

Sestra ostaje do 22 sata

Pacijenti u KB-u Dubrava na takav način mogu operirati šaku, kilu, izvaditi manji tumor, žučne kamence... Svi oni na odjelu ostaju nekoliko sati. Nakon što se provjeri njihova mobilnost, odlaze kući uz uvjet da imaju pratnju. Slobodni su u bolnici ostati do 22 sata, do kada je na odjelu sestra koja im stoji na raspolaganju.

Za bolesnike je značajno da izbjegavaju hospitalizaciju i komplikacije koje mogu nastati u bolnici

prof. dr. sc. Ino Husedžinović

– Razvoj jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice kao koncepta jedan je od prioriteta nove uprave KB-a Dubrava. Povećava se broj operiranih pacijenata, nema boravka u bolnici, skraćuje se lista čekanja i smanjuje trošak – zaključio je sanacijski upravitelj bolnice dr. sc. Dragan Korolija Marinić, prof. dr. med.

>> Kirurginje rade 'muški posao' bez problema i kad su trudne

>> Riješen problem odgođenih kirurških zahvata

Komentara 4

BU
burza
20:12 04.04.2014.

Nemogu vjerovati da se i doktori slazu s takvim stavom ministra pa nikome se ne ostaje u bolnici bez veze kad te rezu i ako si imao anesteziju povracas cjelo vrijeme ko konj ti mras doma da smanjis troskove zdrastvu .Nemaju svi kucne pomocnice da se brinu za njih

NV
novo vriijeme
20:26 04.04.2014.

Ministar je krajnje nestručan za pitanja organizacije zdravstva i sve što radi je za jednodnevnu novinsku vijest.

DO
doktorica
19:26 04.04.2014.

tretman u dnevnoj bolnici ovisi o dijagnozi pacijenta. Ne odlučuje ministar o nečijem zdravlju i ne mogu se svi pacijenti nakon operacije pustiti na kućnu njegu,nije to tvornička traka.Ili se kod nas više ne cijeni zdravlje?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije