Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona

Na Jadranu sve kao prije, Slovenci stižu i ruše sve rekorde

turisti
Dino Stanin/PIXSELL
28.07.2015.
u 17:30


Slovenski turisti na ljetovanje najviše vole putovati u susjednu Hrvatsku

Običan svijet ne mari za politiku koliko bi se, gledajući dramu koja se ovih dana odvija na službenoj relaciji Slovenija – Hrvatska, moglo pomisliti. Mnogi se Slovenci i sada kod nas neometano odmaraju, bilo u hotelima, kampovima, zimmer freiju, bilo u svojim vikendicama.

Samo Nijemci brojniji

Štoviše, vjerni hrvatski gosti, od kojih je kod nas lani samo Nijemaca bilo više, u dosadašnjem dijelu godine postavljaju nove rekorde. Za šest mjeseci Hrvatska je ugostila oko 438.000 slovenskih turista, koji su donijeli nešto više od 7,8 milijuna noćenja. Bili su brojniji čak devet posto nego lani, a u i noćenjima su ostvarili plus od sedam posto. Usporedbe radi, naš turizam ukupno istovremeno knjiži skromniji rast, od četiri i dva posto. Boljem posjetu iz Dežele svakako su pripomogli problemi u Tunisu i Egiptu, kamo Slovenci masovno putuju, ali i neovisno o tome – hrvatski je Jadran našim susjedima apsolutni broj jedan.

Planovi su otprije

– Nema razloga da tako i ne ostane do kraja sezone. Otkako je buknulo ovo oko Piranskog zaljeva nismo primili nijedan upit, a kamoli neki neugodan poziv ili najavu otkaza – kažu u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani.

Šef Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić kaže pak kako je uvjeren da ova situacija neće utjecati na posjete iz Slovenije. Tim više, kaže, što su planovi za odmor još prije doneseni. I u putničkim agencijama potvrđuju da slovenski gosti, kojih je lani na našem Jadranu bilo više od 1,2 milijuna, normalno pristižu.

– Pa naravno, ljudi i s jedne i druge strane granice znaju što je politika i nitko se time previše ne zamara. Reći ću vam što slovenski gosti o tome govore. Kažu kako i kod njih i kod nas politika po potrebi, kad joj što odgovara, izvlači neke teme – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, koji živi na Krku pa i osobno poznaje mnoge Slovence koji tamo imaju vikendice. – Vjerujte mi, sve je isto kao i prije izbijanja ovog slučaja, družimo se, izlazimo...

>> Svi granični sporovi: Tuđe ne želimo, a svoj teritorij ne damo

>> Cerar pisao Milanoviću, Arbitražni sud traži objašnjenja od Slovenije. Erjavec: Ostajem ministar!

>> Vlada i oporba složne: Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma!

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
18:39 28.07.2015.

ja kad si gren z možem si zemem polu pansion a kad sem sama puni pansion da si budem komotna s vašim fantjem ker su jako zgodni in moćni

BR
brojevi
19:39 28.07.2015.

Slovenski turisti na ljetovanje najviše vole putovati u susjednu Hrvatsku? A kuda mogu drugamo ići? Savudrijska vala i sa maksimalističkim zahtjevima od slovenske strane ima premalo obale da ugosti sve slovenske turiste. Talijani ih ne mogu smisliti a ostale *bliže*destinacijeje su pod terorističkom prijetnjom. Članak insinuira neku ljubav Slovenaca prema Hrvatima. Mož* misliti, dobro ih poznam. Brat i sestra su mi od 69 g. u Istri a šogorica mi je slovenka.

DU
Deleted user
18:39 28.07.2015.

Ma dobri su Slovenci, mirni, ne rade probleme po plažama, ne deru se...Ne znam zašto ne bi dolazili, politički problemi nemaju veze s običnim narodom, samo bespotrebno huškanje i zabava za priglupe mase, pametan čovjek se ne bavi tim glupostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije