Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI OPET BITI RATA U UKRAJINI

Na istoku Ukrajine neće doći do eskalacije

ruski vojnici
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.02.2017.
u 18:00

Do totalnog rata između ukrajinske vojske i pobunjenika, poput onog od 2014. do 2015. godine, ipak neće doći

Na istoku Ukrajine neće doći do eskalacije (70%)

Unatoč ponovnom izbijanju do sada najgorih sukoba od potpisivanja primirja u Ukrajini, koji su dosad odnijeli više od 100 života, analitičari su uvjereni da do totalnog rata između ukrajinske vojske i pobunjenika, poput onog u razdoblju od 2014. do 2015. godine, neće doći. Njihovo je mišljenje kako su ti sukobi samo neka vrsta testa putem kojeg ruski predsjednik Vladimir Putin testira američkog predsjednika Trumpa. Naime, Trump je u telefonskom razgovoru poručio ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku kako će surađivati i s Kijevom i s Moskvom na okončanju sukoba.

Analitičari su uvjereni da Putin preko tih sukoba želi vidjeti hoće li se Trump pridržavati svojega obećanja i razgovarati s Putinom u vezi s rješavanjem krize ili će poput njegova prethodnika Baracka Obame automatski stati na stranu Ukrajine, a protiv Rusije. U prošlosti su Bijela kuća i State Department za svaki sukob, bez obzira na to tko ga je izazvao, ukrajinska vojska ili proruski pobunjenici, automatski i žestoko osuđivali Rusiju za agresiju. I dok članice NATO-a potpuno podržavaju Ukrajinu, koja se ponovno suočava s najtežom eskalacijom borbi u posljednje vrijeme, američki predsjednik Donald Trump izazvao je zabrinutost u NATO-u i Europi nazivajući ih “zastarjelim” i zauzimajući blaži stav prema Rusiji.

Zbog takvog stava Trumpa prema Rusiji, analitičari su uvjereni da do većih eskalacija sukoba i rata širih razmjera neće doći jer Ukrajina nema podršku nove američke administracije. Ali sporadični sukobi, kojima svakodnevno svjedočimo, događat će se i dalje te odnositi žrtve.     

Obnavljaju se ratni sukobi, izravno se uključuje i Rusija  (20%)   

Ovakvo pasivno stanje međunarodne zajednice da nađu konačno rješenje za ukrajinsku krizu i neodlučnost NATO-a i Donalda Trumpa kao i svakodnevni sukobi između ukrajinske vojske, s jedne strane, i proruskih pobunjenika, s druge strane, dovest će do rata širih razmjera, koji bi bio mnogo žešći od onoga kakav se dogodio 2014. i 2015.godine. U taj rat mogla bi se izravno umiješati i Rusija pod izlikom obrane ruskih manjina u Ukrajini, a rat bi doveo do velikih žrtava.     

Političko rješenje do potpunog mira  (10%)

Donald Trump s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorit će paket mjera koje će, uz Siriju, obuhvatiti i političko rješenje rata u Ukrajini. I Putin i Trump uvjereni su da će te dogovorene mjere pridonijeti miru i stabilnosti u Ukrajini, ali i na cijelom istoku Europe i ruskim granicama.     

>> Počela likvidacija proruskih separatista u istočnoj Ukrajini

>> Raznijeli separatističkog zapovjednika, zvijezdu mučenja i YouTubea

Komentara 1

K2
kritičar_2
21:47 12.02.2017.

Ako bi se riješili fašista iz kremlja,jednom "laganom" bombom od 10 kilotona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije