Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PILOT-PROJEKT

Na cesti je prvi hrvatski autobus "na struju", po Koprivnici vozi besplatno

električni autobus
Foto: Hrvoje Šlabek
23.10.2015.
u 18:45

Do kraja godine pratit će razinu prometa na liniji od kampusa pa će potom odlučiti hoće li uvesti i nove

Osam mjeseci trajao je razvoj prvog hrvatskog električnog autobusa, koji je tvrtka Dok-ing proizvela za potrebe javnog gradskog prijevoza u Koprivnici. Testna vožnja počela je jučer na trasi od sveučilišnog kampusa preko gradskog središta i bolnice do prigradskog naselja Starigrada i natrag.

– Sve je isto kao i kod "običnog" vozila, samo malo više moraš paziti na pješačkim prijelazima. Autobus je potpuno bešuman pa ga ljudi ne čuju – kazao je vozač Davor Milošević, koji je jučer odvezao prvu rundu od ukupno pet dnevnih.

Inženjer Mario Popović iz Dok-inga bio je zadovoljan kako se autobus ponašao na cesti.

– Riječ je o prerađenome minibusu marke Iveco s 13 sjedala, u koji smo ugradili električni motor, baterije i elektroniku. Baterija teška oko 560 kilograma ima kapacitet od 55 kilovatsati, što vozilu daje autonomiju od 120 kilometara. U ubrzanome modu, koji još razvijamo, punjenje traje samo dva sata, a u klasičnome oko 15 sati – iznio je karakteristike vozila.

Dok-ing je izradio i sav softver koji nadzire bateriju i motor, a podatke vozač prati na tabletu pričvršćenom za upravljačku ploču.

– Ovo je za nas još razvojni projekt, a već imamo upite i iz drugih gradova, pa i iz Slovenije – dodao je Popović.

Koprivničanci prvi u Hrvatskoj mogu koristiti javni prijevoz na električni pogon, i to besplatno. Grad je na javnome natječaju nabavio dva autobusa na struju za oko milijun i pol kuna, od čega trećinu pokrivaju europski fondovi, a trećinu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Do konca godine testirat ćemo razinu prometa na prvoj liniji, pa ćemo odlučiti hoćemo li uvesti i nove – rekla je Helena Hećimović, voditeljica projekta. 

Komentara 6

KA
kajinx
19:38 23.10.2015.

Bravo DOK-ING!

KA
kajinx
19:32 23.10.2015.

Testna vožnja ! Mi kažemo "probna vožnja".

KA
kajinx
19:34 23.10.2015.

sav softver! Mi kažemo sve programe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije