Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poginuo 1991.

Na brdu Čukur otkriven spomenik snimatelju Gordanu Ledereru

otkriven spomenik
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/7
10.08.2015.
u 13:42

Na otkrivanju spomenika, koji predstavlja leću kamere s tragom od metka na njoj, bile su nazočne Gordanova supruga Ana i kćer Petra.

- Gordan je ubijen dok je radio svoj posao, a oni koji su pucali u njega do danas nisu privedeni licu pravde, dok će oni koji mu nisu pomogli da preživi nositi taj teret do kraja svojih života. Podizanjem ovog spomenika želimo da njegovi posjetitelji u Gordanovoj inspiraciji i smrti pronađu inspiraciju svojih života – rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjem otkrivanju spomenika Gordanu Ledereru, snimatelju Hrvatske televizije koji je na brdu Čukur, pokraj Hrvatske Kostajnice, poginuo 10. kolovoza 1991. godine u svojoj 33. godini života.

Snajperski hitac teško je ranio Lederera dok je snimao ratna zbivanja u Pounju, a tadašnji zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dopustio njegovo izvlačenje helikopterom u neku od zagrebačkih bolnica pa je od posljedica ranjavanja ubrzo preminuo. 

Na otkrivanju spomenika, koji predstavlja leću kamere s tragom od metka na njoj, bile su nazočne Gordanova supruga Ana i kćer Petra.

- Moj je otac često u mojim sjećanjima, a na današnji dan sam posebno ponosna na njega jer pucanj u moga oca nije uništio istinu koju je on promicao i za koju se zalagao, rekla je Petra izrazivši zadovoljstvo spomen obilježjem koji nosi ime „Slomljeni pejzaž“.

Spomen obilježje na Čukuru je autorsko djelo kipara prof. Petra Barišića, te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića dok je voditelj projekta Milan Bešlić.

- Gordan je pogođen snajperskim metkom, kamera je tada pala, a staklo razbijeno. I mi smo se tako odlučili na spomenik s lećom koju smo propucali pravim snajperskim metkom na isti način. Time smo htjeli dobiti svjedočanstvo o tome što se dogodilo, a metak je napravio i paukovu mrežu koja se često vidi na njegovim snimkama, rekao je kipar P. Barišić

Spomenik su podigli Grad Hrvatska Kostajnica i HRT čiji je ravnatelj G. Radman najavio kako će spomenike postaviti i na mjestima stradavanja drugih djelatnika HRT-a u Domovinskom ratu

>> HRT potpisao ugovor s izvođačima radova na izgradnji spomen-obilježja Gordanu Ledereru 

>> Lederer – 'Tata, nemoj brinuti, brzo ću se vratiti'

Komentara 9

LA
lakočemo
15:08 10.08.2015.

sjećam se toga dana ko danas,neka mu je vječna slava

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
14:58 10.08.2015.

Sigrurno se okreće u grobu kada vidi tko mu otkriva spomenik. Jučer se skorojevićki izmotavao novinarki četničkog "Kurira" oko prijenosa vaterpola, a danas bez imalo srama na mjestu pogibije hrvatskog junaka i novinara Lederera. A drugi Rašeta mu zajedno s Acom vedri i oblači po Radmanici.

Avatar Eddie
Eddie
20:16 10.08.2015.

Kao da je jučer bilo. Brothers in Arms. Počivao u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije