Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač:

'Za hrvatsku arbitražni postupak više nije relevantan. Arbitražni sud svojim postupcima narušio je vlastiti ugled'

Miro Kovač
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Mia Buva
30.06.2016.
u 19:58

Svojim djelovanjem, Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti, ističe se u priopćenju

Na odluku Arbitražnog suda u Haagu koji je nakon detaljne analize audiosnimke telefonskog razgovora između slovenske predstavnice na Sudu Simone Drenik i "slovenskog" arbitra Jerneja Sekoleca, koju je prvi objavio Večernji list, odlučio da je Slovenija povrijedila sporazum o arbitraži, no o tome da postupak arbitraže ide dalje oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova. 

MVEP u priopćenju ističe nezadovoljstvo ovakvim raspletom situacije te napominje da je "Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito".

– U povodu odluke Arbitražnog suda donesene 30. lipnja 2016. o pravnim posljedicama slovenskih postupaka, koji su nanijeli nepopravljivu štetu arbitražnom postupku u predmetu koji se vodio u sporu o hrvatsko-slovenskoj granici, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske smatra da je Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito.

Podsjećamo da je svojim djelovanjem Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti. Zbog toga je temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2015., a u skladu s odredbama međunarodnog prava, i pokrenut postupak prestanka Sporazuma o arbitraži te se ujedno prestalo s njegovom primjenom.

Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te, slijedom toga, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne komentira namjere ili odluke Arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti (meritumu) graničnog spora između dviju država, stoji u priopćenju ministarstva. 

Odluku je komentirao i sam ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je rekao kako je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka za rješavanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije te da taj postupak za nju više nije relevantan, nakon što je arbitražni sud odlučio nastaviti arbitražu.

-Za hrvatsku arbitražni postupak više nije relevantan. Hrvatska više nije stranka u postupku i izašla je iz postupka i, prema tome, mi više ne komentiramo nakane arbitražnog suda- rekao je Kovač novinarima kasno poslijepodne u Split u stanci Ljetnje škole u "Mediteran -Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode." Po tumačenju ministra Kovača arbitražni sud je svojim postupcima narušio vlastiti ugled na međunarodnom planu.

>>Sud odlučio: Slovenija povrijedila Sporazum o arbitraži, ali postupak će se nastaviti

Komentara 12

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
18:23 30.06.2016.

bravo gospodine miro... za nas taj arbitražni sud više ne postoji... neka se igraju sami!

EN
ena nena
20:48 30.06.2016.

VL-u ozbiljan prigovor na naslov. Hrvatsku valjda ni Udba ne piše malim slovom.

DU
Deleted user
18:46 30.06.2016.

Veća sam davno rekao da taj sud služi za stare oronule suce kojim nije bitno ništa drugo nego dobivanje plaćica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije