Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEPRIHVATLJIVO'

MVEP: Referendum je neodgovoran čin koji može destabilizirati BiH i jugoistočnu Europu

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
26.09.2016.
u 15:11

"Republika Hrvatska zalaže se za opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine"

Kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini Republika Hrvatska drži neprihvatljivim jučer održani referendum u entitetu Republike Srpske suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, poručili su danas iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i šire područje jugoistočne Europe. Republika Hrvatska zalaže se za opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna", navodi se u priopćenju.

MVEP dodaje kako Republika Hrvatska Hrvatima u Bosni i Hercegovini jamči i jamčit će na temelju svoga Ustava osobitu skrb i zaštitu.

"Republika Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u Europskoj uniji. To je najbolji jamac za ostvarivanje trajne i održive stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine", zaključuje MVEP.

>> Dubravka Šuica: Referendum nije trebalo održati, unosi se dodatni nemir u BiH

>> EU: Referendum u RS nije pravno valjan

Ključne riječi

Komentara 7

ŠO
Šokac1
16:12 26.09.2016.

Naše Ministarstvo vanjskih poslova opet se maksimalno trudi da ne bi "uzrujalo" Srbe. Ta recite već jedamput "Bobu bob, a popu pop" ! U najbližem susjedstvu Hrvatske, odnosno EU-a događaju se vrlo opasne stvari izazvane drskom samovoljom separatističkih srpskih "vlasti", ignoriranje odluke ustavnog suda jedne suverene države, latentna prijetnja njezinim raspadom...... Slovenija je svojom izjavom glede referenduma (nota bene, promptno, a ne post festum poput nas) postupila europski, decidirano i bez zadrške prema bilo kome. Zašto i mi za to nemamo hrabrosti ?

MA
Malenkost
17:48 26.09.2016.

Dodiku je Putin dao "zeleno" za Referendum. Kuha se vruca juhica. Da li ce puhanje pomoci ili ce se opariti oni koji je trebaju pojesti? Srbi su samo jedna opcija Putina kako Evropi dati indirektno pljusku. Igraju li Srbi ovdje samo ulogu pijuna kojeg ce velemajstor zrtvovati? Cudno u sto se uvlace. Mogli bi strasno izgubiti. Kao da im nije dosta. Vruca vremena na balkanu. Nista se nije promijenilo. Balkan ostaje Balkan.

SA
Sandzaklija
17:41 26.09.2016.

Hrvatska je miljama ispred Srbije!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije