Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVA 2016.

Muzeju vučedolske kulture vrijedno priznanje

Muzej vučedolske kulture
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/8
29.09.2016.
u 09:30

Muzej vučedolske kulture izabran je između 19 nominiranih muzeja iz deset slavenskih zemalja od kojih su čak četiri bili muzeji iz Hrvatske (Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej sinjske alke, Muzej drvene brodogradnje s otoka Murtera i Muzej vučedolske kulture)

Na svečanoj dodjeli nagrade ŽIVA 2016, koja se u okviru Foruma slavenskih kultura dodjeljuje najboljim slavenskim muzejima, Muzej vučedolske kulture osvojio je nagradu u posebnoj kategoriji za kreiranje novog muzeja. Nagrada ovome vukovarskom muzeju dodijeljena je na svečanosti održanoj u u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

-Gosti na dodjeli nagrada bili predstavnici iz svih slavenskih zemalja. Kako nagrada ŽIVA raste rastu i kategorije. Također je važno za istaknuti da su hrvatski muzeji napravili značajan iskorak u muzeologiji, a da se Muzej vučedolske kulture pokazao kao predvodnik u smislu da je tek na početku kreiranja jednog sjajnog i održivog projekta, a to je budući arheološki park na Vučedolu, rekla je ravnateljica Muzeja Mirela Hutinec.

Dodala je kako je Muzej vučedolske kulture izabran između 19 nominiranih muzeja iz deset slavenskih zemalja od kojih su čak četiri bili muzeji iz Hrvatske (Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej sinjske alke, Muzej drvene brodogradnje s otoka Murtera i Muzej vučedolske kulture). Hutinec dodaje i kako će ova nagrada Muzeju vučedolske kulture puno značiti i to prije svega jer su prepoznati kao vrijedna institucija koja ima perspektivu razvoja, povezuje ljude, pruža nove sadržaje, a uz sve to jezgra je izgradnje budućeg cjelokupnog projekta.

Podsjetila je i kako je sam muzej prvi dio projekta koji bi građanima trebao približiti način života nekadašnjih Vučedolaca. Naime, u planu je izgradnja Arheološkog parka u okviru kojega bi se posjetiteljima ponudilo niz novih i atraktivnih sadržaja. Treba znati i kako je Muzej vučedolske kulture otvoren 30. lipnja 2015. godine te da je od tada posjetilo ga preko 75.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Inače, ovo je u sveg nekoliko mjeseci drugo veliko priznanje muzealaca vukovarskim muzejima. Prije Muzeja vučedolske kulture nagradom Silletto nagrađen je i Muzej Grada Vukovara.

>> Ima li nade za Slavoniju o kojoj svi pričaju crne priče?

Komentara 1

OK
okus
10:39 29.09.2016.

Borovo bi trebao poceti proizvoditi ovakve cizme. I brendirati. Ljepse su od Agg-sica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije