Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcija Vukovara

Muzej vučedolske kulture obilježava prvu godinu rada

Vučedolska golubica
Foto: Tomislav Krasnec
1/3
30.06.2016.
u 16:10

Iz muzeja podsjećaju i kako je Vučedolska, prapovijesna kultura s matičnog prostora nastajanja, međurječja Dunava, Drave i Save proširila se na područje današnjih 13 europskih zemalja

Muzej vučedolske kulture danas slavi prvu godinu svoga rada i djelovanja. Radi se o muzeju koji se nalazi na obali Dunava i koji isključivo „govori“ o načinu života kojega su nekada vodili Vučedolci. Od dana otvaranja muzeja, 30. lipnja 2015. godine, Muzej vučedolske kulture postao je jedna od atrakcija Vukovara i nezaobilazno mjesto koje posjećuje veliki broj turista.

Nedavno je ovaj muzej zabilježio i 50.000 posjetu. Od toga dana broj posjeta je premašio 60.000. Povodom prvoga rođendana djelatnici muzeja pripremili su cjelodnevni program za sve posjetitelje.

- Organizirali smo radionice za djecu pod nazivom "Budi i ti arheolog". Nakon toga slijedi besplatno stručno vodstvo kroz stalni muzejski postav za sve posjetitelje. Središnji dio programa započinje promocijom promo spota muzeja te najavom izložbe koja se održava u suradnji sa Gradskom knjižnicom Vukovar. Tema izložbe je "Tetovaža: bockanje, sicanje, tetoviranje, tatuiranje" autorice Milke Tice. U glazbenom djelu programa sve posjetitelje očekuje koncert pod nazivom "Sound of nature", a program završavamo ugodnim druženjem uz glazbu sa iznenađenjem za sve posjetitelj, rekla je ravnateljica Muzej Mirela Hutinec.

Iz muzeja podsjećaju i kako je Vučedolska, prapovijesna kultura s matičnog prostora nastajanja, međurječja Dunava, Drave i Save proširila se na područje današnjih 13 europskih zemalja. Vučedolci su bili iznimno napredni te su svojim tehnološkim dostignućima osvojili svijet.

Danas se u muzeju mogu vidjeti replika prave indoeuropske vučedolske kuće, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, proizvodnju prve bronce na svijetu, vučedolsku čizmicu, oruđe i alate koje su koristili kao i mnoštvo drugih zanimljivih stvari vezanih za ovo razdoblje od 3000 godina prije Krista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije