Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo Đurekovića

Mustač predan njemačkim vlastima. Bez lisica doveden do zrakoplova

Mustač
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/15
17.04.2014.
u 17:11

Dobrovoljna predaja – Oko 13 sati napustio je dom i zaputio se na policiju kako bi izbjegao uhićenje

Bivši čelnik jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač predan je njemačkim vlastima zbog sumnje da je naredio ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Mustač je u München, gdje će mu se suditi, otputovao popodnevnim letom iz Zagreba.

U münchenskom zatvoru pridružit će se Josipu Perkoviću kojem se također sudi za ubojstvo Đurekovića i koji je već predan njemačkom pravosuđu.

Ukrcan prije ostalih

Mustač je oko 13 sati izašao iz svog doma u Svetoj Nedelji pokraj Zagreba i automobilom se uputio prema nepoznatom odredištu. Prema nekim tumačenjima, Mustač se dobrovoljno otišao predati policiji kako bi izbjegao uhićenje i dodatnu neugodnu situaciju zbog toga. Do leta u 16 sati 50 minuta za München nije se ništa moglo doznati o tome gdje je Mustač i kad bi mogao biti izručen.

Do zrakoplova je Mustač doveden u policijskom automobilu, bez lisica na rukama i uz pratnju tri policajaca. Ukrcan je prije ostalih putnika. Mustač je njemačkim vlastima predan nakon što je 15. travnja ove godine Vrhovni sud potvrdio odluku Županijskog suda u Varaždinu o njegovu izručenju.

Preokret u slučaju Mustač dogodio se nakon što je Vrhovni sud prihvatio žalbu obitelji Đureković na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je smatrao da ga se ne treba izručiti. Slučaj Mustač zatim je prebačen na sud u Varaždinu koji je odlučio da ga se treba predati Njemačkoj sukladno europskom uhidbenom nalogu.

Vrhovni je sud odbio Mustačevu žalbu na tu odluku. A odlukom Vrhovnog suda od 15. travnja odluka o izručenju Mustača postala je pravomoćna i od tada je počeo teći rok od 10 dana za predaju, o čemu su se trebale dogovoriti vlasti Hrvatske i Njemačke.

Faks u Strasbourg

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat u srijedu je pokušala spriječiti predaju svog klijenta poslavši telefaksom Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijedlog za određivanje privremene mjere obustave izručenja. Horvat, naime, smatra da su odlukom Županijskog suda u Varaždinu o Mustačevu izručenju teško povrijeđene odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Do predaje Mustača njemačkim vlastima došlo je nakon što je 15. travnja ove godine Vrhovni sud potvrdio odluku Županijskog suda u Varaždinu o njegovu izručenju.

Preokret u slučaju Mustač dogodio se kad je Vrhovni sud prihvatio žalbu obitelji Đureković na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je smatrao da ga se ne treba izručiti. Slučaj Mustač je zatim prebačen na sud u Varaždin koji je odlučio da ga se treba predati Njemačkoj, sukladno europskom uhidbenom nalogu. Vrhovni sud je pak odbio Mustačevu žalbu na tu odluku.

A odlukom Vrhovnog suda od 15. travnja, odluka o izručenju Mustača postala je pravomoćna i otad je počeo teći rok od deset dana za predaju, o čemu su se trebale dogovoriti vlasti Hrvatske i Njemačke.

Faks za Strasbourg

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat u srijedu je pokušala spriječiti predaju svog klijenta tako što je faksom uputila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijedlog za određivanje privremene mjere obustave izručenja.

Horvat, naime, smatra da su odlukom Županijskog suda u Varaždinu o izručenju Mustača teško povrijeđene odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

>> Sud MUP-u: U roku 10 dana izručite Mustača Njemačkoj!

Komentara 82

AP
apolon
09:06 17.04.2014.

Imam informacije da će Europski pučani tražiti provedbu lustracije za sve one zemlje članice EU koje istu nisu provele! istu nisu provele!

DU
Deleted user
08:14 17.04.2014.

Jedan udbas manje! Danke Deutschland!

AN
Anasta
09:02 17.04.2014.

Nemaju vlasti volje za lustracijom, jer bi tako izasla na vidjelo sva zlodjela koja su uradili..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije