Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAMAZANSKI BAJRAM

Muftija Hasanović: Ne nasjedajte pričama o sveislamskoj državi

bajram
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/10
28.07.2014.
u 09:02

Muftija se u svojoj nadahnutoj hutbi (propovijedi) osvrnuo i na nedavno prezentiranu ideju o širenju sveislamske države, rekavši da je riječ o još jednoj "u nizu podvala islamskom i muslimanskom svijetu

Muslimani u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, nakon mjesec dana posta, danas slave ramazanski Bajram.

Dužina dana i cjelodnevnog posta u ovom ramazanu iznosila je oko 19 sati, a večernja molitva, teravih-namaz, u bila je veliko iskušenje svim vjernicima, rekao je u ponedjeljak ujutro, služeći Bajram-namaz, muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović, pohvalivši napore i žrtve vjernika koji su postili posljednjih mjesec dana.

On se u svojoj nadahnutoj hutbi (propovijedi) osvrnuo i na nedavno prezentiranu ideju o širenju sveislamske države, rekavši da je riječ o još jednoj "u nizu podvala islamskom i muslimanskom svijetu, a to je proglašenje hilafeta samo u cilju preusmjeravanja pozornosti kako muslimana tako i drugih sa stvarnih događanja".

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

FOTO: Svečana bajramska molitva u Islamskom centru Rijeka (Nel Pavletić/PIXSELL)

Nemojte uzimati taj događaj korisnim za islam i muslimane. To je sigurno na štetu islama i muslimana – poručio je muftija Hasanović i pozvao vjernike na međusobnu solidarnost i pomaganje.

Ne dozvolimo da nas toplina našeg doma oslabi u suosjećanju i pomaganju onima koji doma nemaju, a takvih je nažalost puno oko nas. Udobnost i materijalno blagostanje često čovjeka udaljavaju od drugih ljudi, a time i od Boga. Samoljublje, narcisoidnost i oholost postaju njegova karakteristika. Uzvišeni Stvoritelj ne voli ohole, gorde i hvalisave, kako to ističe u Kur'anu. Onaj tko daje u ime Božje, daje to kao znak zahvalnosti za ono što mu je Bog podario, čvrsto vjerujući u Njegovu nagradu i ne očekujući nikakvu hvalu ovoga svijeta. O tomu ne progovara, niti prigovara, time se ne hvali, već s dozom skromnosti i skrušenosti udjeljuje od onoga što ima. Blago takvima – rekao je Hasanović, posebno pozvavši na pomoć poplavljenima u Slavoniji.

Ne dozvolimo da nas izobilje naših trpeza udalji od onih koji nemaju, nažalost i takvih je puno danas. Ne dozvolimo da nas mir i sloboda kao najveće vrijednosti koje ovdje uživamo učine bezosjećajnim za sve obespravljene, protjerane i ratom zahvaćene, čemu danas svjedočimo u Gazi. Nažalost, ni ovaj sveti mjesec muslimana nije mogao proći, a da se ummet poštedi prolijevanja krvi, razaranja i uništavanja. Najnoviji događaji u Gazi potvrđuju da su vodeći moćnici današnjice izgubili svaki osjećaj prema ljudskom životu i ljudskoj tragediji. To je razlog za svekoliku ljudsku zabrinutost jer je život kao dar Božji i najveća vrijednost postao bezvrijedan. Kroz istu prizmu možemo promatrati događanja u Iraku, Siriji, Mijanmaru, Iraku, Afganistanu, Jemenu i drugim mjestima, zanimljivo, s većinskim muslimanskim življem – rekao je muftija Hasanović, dodavši da islam uči "da štitimo svačiji ljudski život i zabranjuje bilo kakvu akciju koja za cilj ima njegovo ugrožavanje ili pak širenje straha i oduzimanje uvjeta za normalan život dostojan čovjeka" pa Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj najoštrije osuđuje svaku vrstu ubijanja, nasilja i zlostavljanja svih ljudi na svijetu bez obzira na njihovu vjeru, naciju ili bilo koju drugu odrednicu te poziva sve međunarodne čimbenike da zaustave agresiju na Gazu te da se okrenu svetosti mira, a ne rata.

>>Iftari iz Katara za muslimane u Gunji

Komentara 18

ST
stefj
09:58 28.07.2014.

Hm, ok, pacifističke izjave. Ali, zašto nema osuda zločina koji muslimanski fanatici rade širom svijeta samo radi druge vjere ili mišljenja? Taj muslimanski fundamentalizam ima sve više poklonika i u Europi, pogledajte npr. BiH. Da u Hrvatskoj čine većinu, bilo bi isto i ovdje... No to valjda tako treba biti...

Avatar Idler 3
Idler 3
10:14 28.07.2014.

Ja još nisam skužil zakaj su digli u zrak onu džamiju u Mosulu ???

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
11:20 28.07.2014.

Ubijanje kršćana i židova, protjerivanje, plaćanje posebnog poreza za nemuslimane, porobljavanje, obezglavljivanje neprijatelja samo su neke stvari koje svatko od nas može pronaći u Kuranu. Ovi muslimani koje mi nazivamo teroristima samo doslovno slijede Muhameda. To su pravi muslimani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije